Frederik Bille Brahe: Den vigtigste ingrediens, der findes

Han er kok og indehaver af caféen Atelier September og den nyåbnede Apollo Bar, men hvad elsker Frederik Bille Brahe egentlig allermest ved det, han laver?

Frederik Bille Brahe om sin kærlighed til mad
© Petra Kleis

Et måltid mad er en hel, forførende oplevelse. Den nyder Frederik Bille Brahe at give sine gæster.

“For mig handler det at lave mad og have en restaurant i høj grad om at samle folk om en oplevelse. Som kok får du lov til at forføre folk, og det er dig, der sætter rammerne, men det handler aldrig specifikt kun om dig som person. På den måde er der en ydmyghed ved det at være kok og restaurationsejer, som jeg godt kan lide.

At udtrykke sig gennem et måltid mad

Det med at ville samle folk omkring et måltid stammer fra min barndom. At lave mad var et sted i familielivet, hvor jeg kunne udtrykke mig. Tilbyde noget. Lige fra jeg var barn, har jeg været besat af mad. Jeg lå tit i min seng om aftenen og tænkte på, hvad jeg skulle spise til morgenmad.

Når jeg så vågnede, spurgte jeg min mor, hvad vi skulle have til aftensmad, og jeg blev enormt skuffet, hvis vi for eksempel skulle have rester af gårsdagens måltid stegt sammen til biksemad. Jeg bliver stadig skuffet, hvis jeg går ud og spiser, og maden er dårlig og lavet uden kærlighed. Så føler jeg, at jeg har spildt min tid og en del af mit liv.

Den vigtigste ingrediens

Den vigtigste ingrediens i mad er kærlighed. Det er også grunden til, at noget meget enkelt kan smage helt fantastisk, hvis det er serveret på den rigtige måde, af den rigtige person, i de rigtige rammer. Når jeg serverer sådan en perfekt avokadoret, er det jo lige så meget en oplevelse, jeg serverer. Når to piger sidder og fotograferer en mad, jeg lige har serveret for dem, handler det jo om meget mere end rugbrød, purløg og avokado – det er jo hele den begivenhed, der opstår omkring et måltid. På den måde er der noget demokratisk og essentielt ved mad.

Det er noget, alle har brug for, og noget, som alle kan bidrage til og få del i. Hvis du har en café med stamkunder, så ser du dem, når de er kede af det, og når de er glade, og du kan være med til at påvirke dem – også selvom det er helt subtilt. Jeg oplever det som et kæmpe privilegium at lave mad til folk – tænk, hvor skønt det kunne være at have verdens største restaurant, der kunne rumme alle mennesker.”

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF