Lotte forlod sit job og blev jordemoder: “Livet er ikke en række fravalg, men tilvalg”

Lotte Gregers droppede jobbet som selvstændig designer til fordel for at blive jordemoder. Her deler hun sin historie

Derfor forlod Lotte designjobbet og blev jordemoder
© Josephine Svane & Philip Ørneborg

HVORFOR SADLEDE DU OM OG BLEV JORDEMODER?

“Jeg blev færdiguddannet designer i 2004 og begyndte hurtigt at designe i eget navn. Mit mærke blev blandt andet forhandlet i Nørgaard på Strøget. Allerede på det tidspunkt begyndte jeg at tænke over, at jeg gerne ville lave noget mere indholdsrigt. Kort tid efter at jeg var blevet færdiguddannet som designer, blev jeg gravid og havde en fantastisk fødsel og lige så fantastisk jordemoder. Under min barsel sad jeg en aften med min svigermor i køkkenet og snakkede om mine ambivalente følelser ved at skulle tilbage i designbranchen og mit ønske om at udfordre mig selv akademisk. Den snak må have trigget noget i mig, for dagen efter gik jeg i gang med at undersøge mine muligheder for at komme ind på jordemoderskolen. Jeg kunne hurtigt se, at jeg hverken havde fagene eller gennemsnittet til at komme direkte ind. Derfor sagde jeg til mig selv, at jeg måtte bruge to år på at forsøge at komme ind, og hvis det ikke gik efter det, måtte jeg droppe det. Jeg begyndte at læse kemi og psykologi og arbejde fuldtid som handicapmedhjælper for at samle point nok.

Og første gang jeg søgte, kom jeg ind. Det var i 2007. Jeg blev helt vild glad. Rigtig mange havde troet, at det ikke ville lykkes, og mange – måske inklusive mig selv – syntes, at det var et ret vildt valg, når jeg nu lige var blevet færdig med designuddannelsen og var ved at skabe et mærke.”

HVORDAN VAR DET AT BEGYNDE PÅ EN NY UDDANNELSE?

“Fantastisk. Det hele sad ligesom fast på en anden måde, fordi jeg synes, det var så spændende. Allerede efter en måned var vi ude og observere en fødsel. Det var marts og virkelig koldt, men jeg var helt varm indeni, da jeg cyklede hjem fra hospitalet. Jeg kan huske, at jeg ringede til min mand, Rasmus, og glad fortalte, at jeg kunne lide selv duften af blod og fostervand. Jeg var havnet på den rigtige hylde, og det var ikke et minus, at jeg havde en anden uddannelse. Det er lettere at få de kommende forældre til at slappe af og stole på en, når man selv har født og ikke ligner en, der lige er gået ud af gymnasiet.”

HVILKE UDFORDRINGER HAR DER VÆRET VED DIT VALG?

“Arbejdstiderne og det store arbejdspres. Rigtigt mange jordemødre forlader i øjeblikket branchen, fordi vi bliver presset mere og mere. Selvom jeg blandt andet traf valget om at blive jordemoder, fordi jeg gerne ville gøre noget for andre, så er det på en måde også et egoistisk valg over for min familie. For det går ud over dem, når jeg har nattevagter eller overarbejde eller bliver kaldt ind i min fritid. Det kræver et fleksibelt bagland at være jordemoder, og man bliver bestemt ikke rig af det.”

FORTRYDER DU DIT VALG?

“Nej. Jeg elsker faget og er glad for, at jeg udfordrede mig selv både fagligt og personligt. Det betyder ikke, at jeg nødvendigvis skal være jordemoder for evigt. Jeg er så småt i gang med at tegne en kollektion af bæredygtige silke-items, som jeg på et tidspunkt håber på at sætte i produktion. Jeg tænker ikke på mit liv eller arbejde som noget statisk, men vil gerne have en palet af ting, jeg har prøvet og kunnet. Det er heldigvis muligt i dag, hvor det engang var sværere at skifte branche og erhverv.

Derfor forstår jeg heller ikke folk, der arbejder med noget, de hele tiden brokker sig over. Enten må man handle på det eller holde mund. Selv foretrækker jeg at handle. Når jeg går ind i noget, så gør jeg det hundrede procent. Hvis det ender med ikke at lykkes, gør det ikke noget. For så har jeg prøvet. Livet er ikke en række af fravalg, men af tilvalg. Og dem, der har valgt mest til, er klart dem, jeg personligt helst vil sidde ved siden af til et middagsselskab.”

HVORDAN HAR DU KUNNET BRUGE SKIFTET PROFESSIONELT OG PRIVAT?

“Selvom det kan virke som to forskellige verdener, så er design- og jordemodererhvervene jo begge håndværk, hvor du skal bruge dine hænder og kropsforståelse. Jeg bruger for eksempel mine kreative evner til at løse en kompliceret fødsel. Rent lavpraktisk er jeg virkelig god til at sy, hvis en kvinde er bristet efter fødslen.

Den tidsperiode på to år, som jeg dengang satte for mig selv om at knokle med at komme ind på skolen, har jeg sidenhen brugt både fagligt og privat. Hvis en mor for eksempel har svært ved at amme, opfordrer jeg hende til at sætte en tidsperiode på tre uger, hvor hun giver den alt, hvad hun kan. Og hvis amningen stadigvæk ikke lykkes, skal hun stoppe og tænke i nye alternativer. Samme tankegang prøver jeg at give videre til mine tre børn. Hvis de for eksempel har det svært i skolen eller er trætte af at gå til en sport, så sætter vi sammen en tidsperiode, hvor de virkelig prøver. Men hvis de derefter stadig kan mærke, at de ikke er glade, så er det helt okay at stoppe for at åbne en ny dør.”

Kvindeliv

HVAD ER KVINDELIV ANNO 2017 FOR DIG?

“At vi kan være feminine, men samtidig have store nosser. At vi kan klæde os, som vi ønsker. At vi kan vælge at gøre karriere eller gå hjemme. Og selvfølgelig at vi kan træffe et valg og efterfølgende have friheden til at vælge på ny.”

HVAD ER DET BEDSTE VED AT VÆRE KVINDE?

“Det er grundlæggende fantastisk at være kvinde i et land som Danmark med uendelige muligheder. Men med alle de valg følger også uendelige dilemmaer og paradokser.”

HVAD HÅBER DU SER ANDERLEDES UD I FREMTIDEN FOR KVINDER?

“At vi bliver bedre til at hylde hverdagen og acceptere de grå nuancer. Jeg håber, at kvinder bliver bedre til at sige, at det er okay, at livet ikke er smukt hele tiden. Jeg håber også, at vi bliver bedre til at fokusere på selvværd frem for selvtillid. At vi bliver bedre til at lytte til eksperterne i stedet for at selvdiagnosticere. Og så mener jeg virkelig, at vi må sørge for at få reel ligeløn for mænd og kvinder.”

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF