Sandt og falsk om jobsamtalen

Er karaktergennemsnittet vigtigt, tæller frivilligt arbejde, og kan dit outfit koste dig jobbet? Vi har fået en ekspert til at be- og afkræfter myter om jobsamtalen

Jobsamtale: Det skal du vide
© Sex and the City

Jobsamtaler er nervepirrende. Du ved aldrig, hvad du vil blive spurgt ind til, hvordan du skal forberede dig, og hvad du skal have på. Vi har talt med chefkonsulent ved Akademikernes A-kasse, Karen Lundby Nordenbo, der be- og afkræfter myter om jobsamtalen.

Så kan du brillere til din næste jobsamtale med stil, selvtillid og ro i maven.

Karaktergennemsnit betyder ingenting til jobsamtalen – sandt “Når du er inviteret til samtalen, kan du forvente, at du er en kvalificeret kandidat. Det er som regel kun hos de større advokatkontorer eller til graduate-stillinger, der fokuseres på karakterer.”

Studietiden tæller ikke som erfaring – falsk “Hvis du har skrevet opgaver eller speciale i samarbejde med virksomheder, tæller det som erfaring i virksomhedernes øjne. Har du gennem din studietid fået specifik erfaring med for eksempel en metode – så som kvalitativ analyse eller 3D-modellering – er det i høj grad relevant erfaring, som du bestemt skal nævne.”

Uden erfaring får du ikke jobbet – sandt og falsk “Det kan lade sig gøre at få et job, selvom cv'et er sparsomt. Men i langt de fleste tilfælde er der en tendens til, at dimittender med studierelevant erfaring går hurtigere i job. Så fokusér på studiejob, frem for karakterer til din samtale.”

girls 46 dragged

© Girls

Frivilligt arbejder tæller ligeså meget som betalt arbejde – sandt “Dine kvalifikationer er det vigtigste – om du får løn for arbejdsopgaven eller ej, er ligegyldigt. Det essentielle er, om du har erfaring med det eller ej.”

Du bliver til samtalen dømt ud fra dit valg af påklædning – sandt og falsk “Det kan støje negativt, hvis du ikke matcher virksomhedens stil. Der er forskel på dresscode i for eksempel den finansielle sektor versus et kreativt bureau. Et lille tip er at holde dig til neutralt og enkelt tøj, så du holder fokus på, hvad du siger og ikke på, hvad du har på.”

Dit kropssprog betyder meget – sandt “Til jobsamtalen handler det om at skabe en god stemning i rummet. Et trick kan være at spejle den person, du sidder overfor. Hvis hun taler lavt og ikke bruger tydeligt kropssprog, vil det skabe mere tryghed, hvis du skruer lidt ned for dine store armbevægelser og matcher stilen hos den anden.”

Research om virksomheden forud for samtalen er ikke nødvendigt – falsk “Det er nødvendigt, at du kender til virksomhedens produkter eller ydelser, men kun til en vis grad. Udforsk hjemmesiden, og sæt dig lidt ind i virksomhedens værdigrundlag og dna. Det vigtigste er nu, at du fokuserer på, hvad du kan tilbyde i forhold til den specifikke rolle, og hvorfor du ønsker at arbejde hos virksomheden.”

girls2 30 dragged tirlvvz0bv95kyp4

© Girls

Du skal ikke tale interviewpersonen efter munden – sandt “Virksomheden leder efter en selvstændig medarbejder, der har en holdning og egne idéer. De leder efter én, der kan det, som de efterspørger – og måske mere til. Beslut dig for, hvad du som minimum vil kommunikere, inden du går ind til jobsamtalen. Planlæg din præsentation, hvorfor du er motiveret for jobbet, og konkrete eksempler på din erfaring.”

Du skal primært fokusere på dig selv til samtalen – sandt “Det er dig og dine kompetencer, det handler om. Min erfaring er, at mange unge kvinder har en tendens til at være argumenterende og appellerende, når de skal sætte ord på deres kompetencer. Vær selvsikker og direkte i din kommunikation, og vis, hvad du kan. Du skal fortælle, hvorfor de skal vælge dig.”

Det er ikke et forhør, det er en samtale – sandt “De fleste jobsamtaler er positive dialoger. Men husk, at du er ansvarlig for at formidle det vigtigste: din motivation, kompetencer og dine relevante erfaringer.”

girls3 10 dragged

© Girls

Small talk er ikke nødvendigt til jobsamtalen – falsk “Small talk er en god kompetence, og skaber et mere personligt og uformelt miljø. Hvis du ikke har det godt med small talk, så forbered nogle spørgsmål, du kan stille inden samtalen går rigtigt i gang. Du kan også kommentere på, hvor flot kontoret er, hvor nemt det var at komme dertil, eller lignende.”

Du skal stalke din interviewperson forud for samtalen – sandt “Det er vigtigt at vide, hvem du skal sidde overfor. Undersøg derfor, på for eksempel Linkedin, hvilken uddannelsesmæssig baggrund interviewpersonen har, hvilken position i virksomheden hun/han besidder, og hvor længe hun/han har været ansat.”

Du bliver spurgt til dine styrker og svagheder – sandt “Det er en velkendt klassiker, og der er stor sandsynlighed for, at du bliver spurgt til dine styrker og svagheder. For at identificere dem, kan du tænke på dine styrker – der er nemlig ofte en bagside af medaljen. Hvis du for eksempel er meget detaljeorienteret, kan det ofte være svært at uddelegere dine opgaver til andre.”

Er du i tvivl, kan du tage en personlighedstest på Akademikernes A-kasses hjemmeside.