Comeback til gamle modehuse

Hør, hvordan 3 modehuse har gjort comeback

Skuespillerinden Kate Bosworth i Biba-kjole og taske fra Miu Miu

Halston

Halston
*
Hvorfor er det hipt nu? Halston lancerer først sin comeback-kollektion dette efterår, men hypen om det gamle mærkes genkomst er vokset i modebranchen det sidste halve år. Efter Halstons modeshow under New Yorks modeuge i februar satte shoppesiden net-a-porter.com to key-looks fra kollektionen til salg - det ene, en skjortekjole i uldjersey blev udsolgt på 45 minutter, og i alt 25.000 mennesker så kollektionen i løbet af den første time. Den nye ejer af Halston, filmproducenten Harvey Weinstein, har planer om at filmatisere Halstons liv - rygterne vil vide, at det bliver med Jude Law i hovedrollen.
Hvor har det været henne? Roy Halston Frowick grundlagde Halston i slutningen af 1960'erne, men blev i 1984 fyret fra sit eget firma på grund af et massivt stofmisbrug. Han mistede dermed rettighederne til at designe og sælge tøj i eget navn og døde af aids i 1990. Siden har Halston haft flere skiftende designere, indtil Harvey Weinstein sidste år købte rettighederne til mærket med henblik på en relancering. Det har han gjort med hjælp fra Jimmy Choos grundlægger, Tamara Mellon, stjernestylisten Rachel Zoe og Donatella Versaces tidligere højre hånd, designeren Marco Zanini.
Hvorfor var det hipt dengang?* Halston var synonym med amerikansk luksus og stil i 1970'erne, hvor celebre kunder som Bianca Jagger, Liza Minnelli, Jackie Kennedy og Elizabeth Taylor var blandt designerens fans. På den legendariske klub Studio 54 i New York sås mange af hans lange og glamourøse aftenkjoler ofte på dansegulvet.
Her kan du få Halston: net-a-porter.com

Biba

Biba
*
Hvorfor er det hipt nu? London-mærket Biba blev relanceret i 2006 og har efter et par usikre kollektioner nu vist en forår/sommerkollektion, der rammer plet. Lange løse kjoler med hippie-undertoner, højtaljede shorts og bukser med vide ben og pariser-chikke sæt bestående af nederdel, lille strikbluse og hue på skrå udgjorde kernen i den nye kollektion. Biba-pigen fra 1960'erne og 70'erne er tilbage.
Hvor har det været henne?
En regulær verdensomspændende Biba-mani hærgede i 1960'erne og 70'erne. I 1969 flyttede Biba ind i et syv-etagers stormagasin i Kensinton Church Street, hvor restauranten og tagterrassen blev mødested for det internationale jetset. På grund af økonomiske problemer måtte butikken lukke i 1975, og dermed var en æra slut.
Hvorfor var det hipt dengang?* Den tidligere mode-illustrator Barbara Hulanicki grundlagde den første Biba-butik i London i 1964. Butikken, der solgte buksedragter, miniskirts og stribede kjoler til modebevidste unge, blev kendt for sin indretning i swinging London-stil og høje rock'n'roll-toner, der strømmede ud ad højttalerne. Kunder som Twiggy, Julie Christie og Yoko Ono var med til at gøre mærket hipt.
Her kan du få Biba: brownsfashion.com og matchesfashion.com

Balmain

Balmain Hvorfor er det hipt nu? Efter i mange år at have været de rige damers foretrukne valg inden for selskabskjoler og haute couture-rober, har Balmain pludselig fået en stærk modeprofil. Denne sommers kollektion består af gulvlange flagrende 1970'er-inspirerede kjoler med batik-print, kjoler, bukser, nederdele, bælter og veste med frynser og lårkorte kjoler med nitter og pailletter. Spot-on i forhold til sommerens hippie-/indianertendens.
Hvor har det været henne? Franske Christophe Decarnin er manden, der har bragt Balmain tilbage i modeverdenens søgelys. Han lancerede sin første kollektion som chefdesigner for det traditionsrige modehus i efteråret 2006. Pierre Balmain selv var leder af huset frem til sin død i 1982, og siden da har både danske Erik Mortensen og spanske Oscar de la Renta stået i spidsen for Balmain.
Hvorfor var det hipt dengang? Pierre Balmain skulle egentlig have åbnet forretning sammen med sine gode ven Christian Dior, men afbrød partnerskabet og grundlagde sit eget modehus i Paris i 1945. Ligesom Dior skabte Balmain overdådige kjoler med brusende skørter og havde kunder som Marlene Dietrich, Sophia Loren og Birgitte Bardot. Han blev især kendt for sin enkle elegante stil uden for meget pynt og ornamentik.
Her kan du få Balmain: Kommer stormagasiner. Rue Francois 1er, Paris, balmain.com

De har fået et comeback

De har fået et comeback:
Balenciaga
Franskmanden Nicolas Ghesquière blev ansat hos Balenciaga i 1996 - et tidspunkt hvor modehuset ikke var den mindste smule fashionabelt, men allerede i 2000 gik kendisser som Chloë Sevigny, Nicole Kidman og Olsen-tvillingerne i hans tøj og skabte massiv hype om mærket. Modehuset, der blev grundlagt i 1918 af Christóbal Balenciaga, lukkede i 1968 og fik altså først sit store comeback i det 21. århundrede.
Lanvin Jeanne Lanvin begyndte at designe tøj i 1897, og over 100 år senere fik modehuset Lanvin et stort comeback med den israelske Alber Elbaz i stolen som chefdesigner. I efteråret 2006 lancerede han en kollektion af sofistikerede kjoler og cool sæt af jakker og bukser, som for alvor fik Lanvin tilbage i rampelyset.
Katherine Hamnett For Katherine Hamnett handler design om ansvar og etik, og hun var en af de første, der begyndte at lave mode med budskaber, da hun i 1979 grundlagde sit firma. Sidste år fik hun et stort comeback med sit nye mærke Katherine E Hamnett, der med sine principper om økologi og bæredygtighed faldt godt ind i tidens ånd.

Får de også et comeback?

Får de også et comeback?
Ossie Clarke
Den engelske designer Ossie Clarke er indbegrebet af engelsk mode i slutningen af 1960'erne og 1970'erne. Dengang hang hans gulvlange feminine kjoler på alle fra Bianca Jagger og Marianne Faithful til Jackie Onassis. Mærket har fået stor opmærksomhed de senere år, hvor kendisser som Rachel Weisz har vist sig i hans vintage-kjoler, og det er derfor blevet relanceret under London Fashion Week i februar i år, så den første kollektion kommer i butikkerne til efteråret.
Vionnet Det franske modehus Vionnet blev relanceret i 2006 med Sofia Kokosolaki som chefdesigner efter at have været lukket siden 1939. Hun stoppede dog efter bare to sæsoner og overlod posten til Marc Audibet, som kun holdt en sæson. Nu står huset uden en profileret designer, men afholdt under Paris' modeuge i februar i år sit første modeshow. Kjolerne er lige så smukke, som da modehuset var på sit højeste i 1920'erne og især blev kendt for sine draperede gudindekjoler.
Elsa Schiaparelli Den italienske forretningsmogul Diego Della Valle, som også ejer Tod's, købte rettighederne til modehuset Elsa Schiparelli sidste år. Lige siden har der været rygter om, at først Roland Mouret og siden Giles Deacon skulle være chefdesigner for modehuset, der er mest kendt for sine aftenkjoler med hummerprint lavet i samarbejde med surrealisten Salvador Dali i 1937.