Kendt dansk designer mister retten til sit navn

“Jeg er rasende,” skriver designeren blandt andet på Facebook, efter hun endeligt tabte sagen om sit navn og varemærke

Est 1995 Benedikte Utzon Wardrobe AW14

Est 1995 Benedikte Utzon Wardrobe AW14

© Copenhagen Fashion Week

Den danske designer Benedikte Utzon må ikke længere bruge sit eget navn som varemærke. Det fastslog Højesteret tirsdag, hvor en chokeret Benedikte Utzon viderebragte beskeden på Facebook:

“Kære søde venner. Jeg og vi tabte alt. Skal af med cirka 330.000 kroner i erstatning og omkostninger til modparten. Mit privatnavn og det brandnavn, der blev købt for mellem 20-50.000 kroner, ‘Benedikte Utzon’ må aldrig mere anvendes af mig. Jeg er i chok. Rasende, ked af det,” skriver designeren blandt andet.

Dommen udspringer af en beslutning truffet en årrække tilbage, da Benedikte Utzons designfirma gik konkurs i 2009. Dengang valgte designeren at sælge alle rettigheder til virksomheden, inklusiv varemærket Benedikte Utzon, til det nye selskab Benedikte Utzon A/S.

Selskabet gik siden konkurs og solgte varemærket videre til Topbrands, som har brugt Benedikte Utzon-navnet til at sælge tøj.

Skal betale erstatning

Da Benedikte Utzon valgte at sælge rettighederne til sit varemærke, understreger Højesteret, at designeren er “afskåret fra at anvende sit eget navn som kendetegn eller en del af et kendetegn i tilknytning til varer omfattet af Topbrands’ varemærket.” Det vil sige, at designeren ikke må bruge navnet Benedikte Utzon til tøjsalg.

Derudover skal designeren betale erstatning, da Højesteret fandt, at hun havde krænket Topbrands’ varemærke ved at lade to selskaber sælge tøj under navnet Est. 1995 Benedikte Utzon Wardrobe.

Benedikte Utzon afrunder sit Facebook-opslag ved at fastslå, at hun ikke er færdig med at kæmpe og muligvis vil gå til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol:

“Jeg kæmpede for os alle, men lige meget hjalp det. Undskyld. Jeg må skifte navn nu og håber, det accepteres, at jeg hedder Dicte Utzon, som min storesøster kalder mig. Tak for jer. Taler med min advokat om, om det er en sag for Menneskerettighedsdomstolene, da det jo også handler om ytringsfriheden.”