Skam lader de unge dumme sig

Hvorfor er det lige, at mere en 1 million seere fulgte med i sæsonafslutningen på Skam tidligere i år – hvad er det serien kan?

Skam, derfor skal du se den, lader de unge dumme sig, beverly hills, noora, eva
© NRK

De fleste, du kender, har sikkert kastet sig over den norske serie Skam – resten er formentlig skeptiske og tilhører nu den sjældne gruppe af jeg-har-ikke-set-årets-serie-mennesker.

Hvis du stadig selv mangler at bruge et par timer med Skam foran skærmen, så misunder vi dig, men vi giver dig også fem gode bud på, hvorfor du skal kaste dig over serien. Her får du det ene, og de andre fire grunde finder du i artiklen Beverly Hills møder Fucking Åmål i SKAM i det nye nummer af Costume 175, der er på gaden frem til 6. november 2016.

Voksne ingen adgang

Skams egentlige målgruppe er teenagepiger, men serien har fået et stort publikum på tværs af alder og køn. Skam rammer både de universelle teenagefølelser, vi alle har haft, samtidig med at den portrætterer nutidens unge på en meget troværdig måde. Serien kredser om de år, hvor fællesskabet med vennerne pludselig bliver vigtigere end forholdet til mor og far. Der er stort set ikke voksne med i Skam. Og det er helt bevidst.

Serien hverken belærer eller imiterer ungdom- men, hvilket har været et stærkt ønske fra dens skaber, Julie Andem. Som research til serien rejste hun rundt til gymnasier over store dele af Norge og lavede en lang række interviews med teenagere.

Aktuelle problemstillinger som hævnporno, spiseforstyrrelser, integration, flygtningekrise, vold og stoffer er en del af de unges hverdagsdiskussioner på lige fod med samtaler om udklædningsfester, scoringer og hytteture.

Der er ingen løftede pegefingre eller skjulte voksenholdninger som i Beverly Hills 90210, hvor Brandon Walsh aldrig var bleg for at opsummere en forkert handling med en tillært morale. Skam lader de unge dumme sig, præcis som unge (og alle andre) gør.

Det er befriende forkert, når den naive Vilde spørger den seje Sana, om hun godt kan feste, når nu hun er muslim. Og det er endnu mere befriende, at en af hovedpersonerne overhovedet er en muslimsk pige, hvis velformulerede svar virker opklarende ikke kun for Vildes uvidenhed, men formentlig for en stor del af seerne.

De voksne er også forment adgang, når det gælder markedsføring af serien. Julie Andem har fra begyndelsen insisteret på, at serien ikke skulle lanceres i traditionel forstand, men at de unge selv skulle finde den. For det værste, der kan ske for en ungdomsserie, er at få den anbefalet af far eller mor.

Derfor har producenterne nu mødt et uventet problem: Serien er blevet så populær blandt forældre, at NRK i den kommende sæson har måttet tænke i nye baner for ikke at skræmme målgruppen væk. For eksempel bliver der ikke offentliggjort en dato for, hvornår tredje sæson har premiere. Det må seerne selv finde ud af.

Du kan se serien på Nrk.no.