4 myter om solcreme, du troede var sande

Nogle sværger til solcreme og andre viger helst langt uden om. Hvad er sandheden om solbeskyttelse, og gør det mere skade end gavn?

Solcreme og solbeskyttelse, hvad er sandt og falskt?
© Anna Stokland

Takket være internettet findes der mange forskellige råd om solcreme, som nogle ligefrem fraråder.

Vi rydder op i myterne og afliver de fire mest gængse, du bestemt ikke skal tro på.

Psst ... Her er de 5 bedste solcremer til ansigtet

Myte 1: Solcreme er skadeligt

Denne myte er ikke opstået helt uden grund, fordi tilbage i 2011 viste en undersøgelse fra DTU, at flere solcremers UV-filtre var mere hormonforstyrende end først antaget. Studiet blev foretaget på rotter, hvor man så flere negative konsekvenser som følge af UV-filteret octyl methoxycinnamat.

Men undersøgelsen viste også, at der bestemt ikke er nogen grund til at lægge solcremen på hylden, fordi den mængde produkt, man kommer i kontakt ved brug af solcremer, ligger langt under den dosis, forsøgene blev udført med.

Vil du være på den sikre side, kan du overveje at bruge solcremer uden ovenfornævnte stof på ingredienslisten, samt vælge mineralske solcremer frem for kemiske.

Myte 2: Solfaktor vil ikke nedsætte din risiko for hudkræft

Ifølge MarieClaire.com har der de seneste år floreret flere rygter om, at solcreme ikke kan beskytte huden mod solens skadelige stråler og derfor ikke nedsætter risikoen for modermærke- og hudkræft. Denne påstand er dog blevet modbevist flere gange, og i 2011 viste et australsk forskningsprojekt baseret på ti års undersøgelser af 1.621 personer, at daglig brug af solcreme nedsætter risikoen for modermærkekræft med mere end 50 procent.

Myte 3: Kosmetik med solfaktor er rigelig beskyttelse

Selvom din foundation, pudder eller BB cream indeholder solfaktor, er det ikke nok til at beskytte huden på en solrig dag. Det skyldes primært, at den mængde makeup, du lægger i ansigtet, ikke er nok til at give optimal beskyttelse. Der skal en portion på størrelse med en to-krone til at give den rette solbeskyttelse i ansigtet, hvilket er en del mere end de flestes daglige makeupdosis.

Ligeledes er andelen af faktor i et produkt, som også indeholder en masse andre ingredienser, mindre, og derfor skal der meget makeup til at give den rette beskyttelse. Makeup med solfaktor er derfor et fint supplement til din daglige solcreme, men produkterne er sjældent solbeskyttende nok i sig selv.

Myte 4: Du kan bruge plantesaft som solbeskyttelse

Kokosolie er internettets favoritingrediens og skønhedssmørelse, og den velduftende olie kan også bruges til mange ting, men solbeskyttelse er ikke en af dem. Det samme gælder også for hindbærolie eller gulerodsolie.

Myten er ikke opstået ud af det blå, da et lag antioxidanter på huden kan være med til at yde lidt beskyttelse mod de frie radikaler, som opstår i kroppen, når vi udsættes for solens stråler. Det skyldes, at de frie radikaler vil sætte sig på antioxidanterne i stedet for dine celler. Antioxidanter er derfor et godt supplement under din solcreme, men må aldrig erstatte egentlig solbeskyttelse.

MERE FRA COSTUME