5 dårlige undskyldninger for ikke at spise sundt

Du kan sikkert komme på masser af grunde til at droppe den sunde kost, men når du gør det, snyder du kun dig selv. Vi har samlet de fem dårligste undskyldninger, og hvordan du dropper dem

dårlige undskyldninger
© Anna Stokland

Farvel til de dårlige undskyldninger

“Sund mad smager jo ikke af noget”

Pirrer dine måltider ikke dine smagsløg, er der mindre sandsynlighed for, at du får spist nok af de grove, grønne sager, fordi du i stedet må lade dig forfalde til retter med mere kalorietunge smagsgivere som fløde, smør, sukker og salt.

Fyr derfor godt op for sunde smagsforstærkere som krydderurter, chili og hvidløg i din madlavning. Ud over at booste din forbrænding en smule gavner de krasse sager også mætheden. I hvert fald har undersøgelser vist, at vi spiser mindre, når vi spiser stærkt krydret mad.

Prøv også at bruge alle fem grundsmage, når du laver mad. Jo mere sanselig maden er, jo bedre smager den, og samtidig får de mange smagsindtryk dig til at føle dig hurtigere mæt.

De fem smage

  • Bittert: For eksempel kål, krydderurter, mørk chokolade, valnødder, kaffe, rucola og grapefrugt
  • Surt: For eksempel citron, lime, eddike, syltede agurker og syrnede mælkeprodukter
  • Sødt: For eksempel honning, juice, frugt, bagte rodfrugter og aromatiske krydderier som kanel
  • Salt: For eksempel kapers, bacon, fetaost, ansjoser og oliven
  • Umami: For eksempel kød, fisk, skaldyr, tang, parmesanost, svampe og soltørrede tomater

Vidste du, at du blandt andet kan spise dig slank medkanel og chili.

“Det er for dyrt at leve sundt”

Det er faktisk ikke helt rigtigt, at det er så meget dyrere at leve sundt. Det behøver det i hvert fald ikke at være. For det første findes der et væld af motionsformer, som hverken kræver dyre medlemskontingenter eller særligt meget udstyr. Du kan for eksempel løbe en tur eller styrketræne derhjemme.

Ved at skære ned på dit forbrug af slik, kage og sodavand kan du også spare penge, som du så kan bruge på sundere råvarer. Du kan også jagte mængderabatter, købe fjerkræ i stedet for oksekød, vælge sæsonens frugt og grønt og købe ind til hele ugen på én gang. En løsning er også at undgå madspild. Køb ikke mere, end du skal bruge, og undgå at lave for store portioner.

“Jeg bliver ikke mæt af sund mad”

Hvis du ikke bliver mæt af sund mad, spiser du formentlig ikke den rigtige sammensætning af fødevarer. Det gør, at du bliver dårligere til at mærke efter, hvornår du er mæt og sulten. Samtidig bliver dit blodsukker også mere ustabilt, så du risikerer at falde i sukkerfælden.

En god hovedregel er, at mindst en fjerdedel af din kost skal bestå af sunde proteiner som kikærter, linser, kylling, æg og fisk. Få også rigeligt med kostfibre indenbords, mindst 30 gram om dagen, da fibre på grund af deres ufordøjelige egenskaber holder dig mæt længe. Fibre findes i grove grøntsager, nødder og fuldkornsprodukter.

Husk at købe

Psst ... Her finder du en masse sunde og lækre opskrifter, som alle mætter.

“Det er besværligt at leve sundt”

Det behøver det ikke nødvendigvis at være. Med en række smutveje kan du nemt gøre din hverdag endnu sundere. Du kan blandt andet spare tid ved at købe dagligvarer på nettet eller ved at købe færdighakket grønt i supermarkedet. Lav en madplan, hvor alle retterne er nemme at lave og maks tager 30 minutter. Og når du alligevel er i gang i køkkenet, så lav en ekstra portion til fryseren eller til dagen efter. En god idé er også at gøre dig nogle overvejelser om, hvad du altid skal have i dine køle- og køkkenskabe. Ved at fylde dem op med sunde nødløsninger undgår du nemlig at skulle ty til de hurtige og ofte usunde takeaway-løsninger, når du efter en lang dag på arbejdet kommer træt hjem til et tomt køleskab, og dine tarme skriger på friture.

“Jeg har fortjent noget lækkert”

Dykker du langt ned i slikposen, når din træning har retfærdiggjort en snack, eller når du synes, du har haft en hård dag, risikerer du at indtage mange flere kalorier, end du forbrænder, fordi sødt automatisk giver lyst til mere sødt.

Prøv i stedet at belønne dig selv med fødevarer, der gør noget godt for din krop, så du får dobbelt op på sundhed. Du kan for eksempel lave sunde alternativer, der ikke påvirker dit blodsukker i samme grad som hvidt sukker, men som stadig har en god smag, prøv for eksempel daddelkuglereller bananpandekager.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF