Bør man spise alene – eller sammen med andre?

Det er fredeligt at spise alene, og hyggeligt at spise sammen med andre. Men hvad er egentlig bedst, hvis man vil holde den slanke linje?

Spis sammen med andre og hold dig sund
© Stokpic

Sociale arrangementer kan være lidt af en udfordring, når man forsøger at holde den sunde linje. Det kræver eksempelvis stor viljestyrke at sige nej til diverse lækkerier, når kollegaerne stimler sammen om eftermiddagens slikskål. På den anden side er det også ret kedeligt at spise en grøn salat alene, og det er måske heller ikke den bedste taktik, hvis du gerne vil holde den slanke linje.

Læs med, og afgør derefter, hvorvidt aftensmaden skal indtages alene eller i selskab med andre.

Psst ... Her er nødderne, du skal stoppe med at spise

Aftensmad for en

Ifølge den amerikanske diætist Amy Goodson er det meget nemmere at komme til at overspise, når du spiser alene, fordi der ikke er nogen til at holde dig tilbage eller at dele maden med.

“Jeg kender selv til at spise mere, når jeg er alene, især når det gælder søde sager. Hvis jeg er alene, spiser jeg flere cookies og skærer ofte et større stykke kage. Og så spiser jeg meget hurtigere, end hvis jeg spiste sammen med andre,” siger Amy Goodson til SheKnows. Det er et billede, som mange af os nok kan nikke genkendende til.

Der er dog også gode ting ved at spise alene, da det giver dig mulighed for at koncentrere dig mere om hver enkelt bid, frem for bare at skovle maden ind, og i stedet koncentrere dig om at holde samtalen kørende med resten af selskabet. Således kan du bedre mærke, hvornår du faktisk er blevet mæt.

Spis med ligesindende

Du bliver, hvad du spiser – og ikke mindst, hvem du spiser med. Vi mennesker er som bekendt flokdyr, og hvis alle rækker ud efter kagen, er det sværere at være den eneste, der siger nej. Omvendt er det nemmere at vælge agurkestængerne med humus, hvis størstedelen af selskabet også holder sig fra chipsskålen.

Dog er det svært at holde den slanke linje, når du spiser ude – uanset om du er alene eller sammen med andre. På en restaurant har de fleste tendens til at dræbe ventetiden ved at fylde maven op med hvidt brød og smør, inden man når til den rigtige mad. Ligeledes kan du heller ikke bestemme mængden af mad på tallerkenen, og menukortets lækkerier vil ofte lokke dig til at træffe usundere valg, end hvis du spiste hjemme.

Sammen står I stærkere

Derved er der altså både fordele og ulemper ved de forskelige forhold, men ifølge Goodson vil dem, der spiser hjemme i selskab med andre træffe de sundeste valg. Her kan man bedre styre portionerne og undgår at overspise, fordi man kan nyde de andres selskab.