Den eneste kostændring, som betyder noget

I årevis har vi haft fokus på både fedt og sukker, men forskning viser, at vi i stedet burde holde øje med denne skurk

Mad: Den eneste kostændring, der betyder noget er forarbejdede fødevarer
© Anna Stokland

Hvis du forsøger at leve sundere og måske også skære et par kilo fra, vil din første indskydelse formentligt handle om at skifte de fede og sukkerholdige produkter ud med lettere light-versioner.

Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning. De seneste par år er flere og flere begyndt at blive opmærksomme på, at light ikke er lige med sundhed. Light-produkter og færdigretter hører nemlig til den værste madgruppe, hvad angår sundhed: Forarbejdede fødevarer.

Psst ... Her er 5 tegn på, at du får for meget salt

Forskning tilbage fra 2009påviser, hvordan både overvægt og en lang række sygdomme kunne kobles til den øgede indtagelse af forarbejdede fødevarer.

På daværende tidspunkt var der ikke megen fokus på problemet, men nu er flere og flere begyndt at tage området alvorligt og råder til, at man i højere grad undgår de mest forarbejdede fødevarer.

Det er stort set umuligt helt at undgå forarbejdet mad, da de fleste fødevarer i mere eller mindre grad er forarbejdet, derfor har man i sundhedssammenhænge særligt fokus på de fødevarer, som er blevet kemisk forarbejdet, og hvor ingredienslisten hovedsageligt består af uforståelige e-numre.

Ifølge forfatteren Michael Pollan, som har skrevet bogen In Defense of Food: An Eaters Manifesto, kan både hjertesygdomme og diabetes spores direkte tilbage til forarbejdede fødevarer.

Michael Pollan opfordrer derfor til, at man i stedet for at undgå kulhydrater og kalorier, skal vælge fødevarer, som ikke har været igennem flere forarbejdningsprocesser, da det vil lede til mere energi, vægttab og et generelt bedre helbred.

Så måske man fremover skulle vælge de friske fødevarer til fordel for færdigretter og produkter med ulæselige indholdsfortegnelser?

MERE FRA COSTUME