Derfor skal du drikke matcha-te

Kender du matcha? Den grønne, sunde matcha-te smager ikke blot godt, men er også kendt for sine mange sundhedsfordele. Vi guider dig her igennem alt det, du skal vide om matcha.

matcha-te serveret på traditionel japansk vis

Matcha-te lavet med det traditionelle piskeris i bambus.

© Pixabay

Vidunderdrikken matcha

Gennem de seneste mange år har matcha for alvor indtaget vores feed på Instagram. Måske har du også selv set diverse billeder af den stærkt grønne drik – men kender du egentlig til alle de mange sunde fordele, som matcha menes at have?

Der er mange gode grunde til at skifte morgenkaffen ud med en kop lækker matcha-te eller måske en matcha-latte. Vi guider dig her gennem alt det, du bør vide om matcha.

Hvad er matcha?

Matcha-te er den reneste form for grøn te, da de grønne teblade kun er blevet tørret og dernæst varmebehandlet med damp eller en kort ristning og til sidst pulveriseret til det fine, grønne pulver. Teen laves på de bedste topskud fra tencha-tebladene, der oftest stammer fra byen Uji i Japan, som anses for det bedste område at få sine matcha-teblade fra.

Mens det er relativt nyt, at man drikker matcha i Vesten, har den grønne drik været kendt i Japan siden det 12. århundrede – og faktisk endnu længere tilbage i Kina. Matcha blev introduceret i Japan af munken Moyan Eisai, som var taget til Kina for at studere zenbuddhismen og her stødte på drikken, som man mente var central for meditationsprocessen. Efterfølgende, da han vendte tilbage til sit hjemland, talte han for, at man som en sundhedsforanstaltning burde drikke matcha.

Sund matcha serveret som en cappuccino

Skift morgenkaffen ud med en kop matcha.

© Jason Leung

Hvad er matcha godt for?

Flere er begyndt at ty til matcha på grund af teens sundhedsfordele. Ligesom almindelig grøn-te er matcha rig på antioxidanter, som hjælper kroppen til at bekæmpe de frie radikaler, der blandt andet dannes fra solens stråler og forurening, og som kan sætte sig på cellerne og nedbryde dem.

Antioxidanterne i din matcha-te er også medvirkende til at styrke immunforsvaret, og endvidere indeholder den grønne te kalium, A og C-vitamin, kalcium og jern.

Hertil kommer, at matcha har et højt indhold af koffein, og derfor vil du stadig få det nødvendige energiboost, når du skifter en af de daglige kopper kaffe ud med en kop matcha.

Sidst, men ikke mindst, vil matcha-teen give dig en bedre fornemmelse i kroppen, fordi den indholder aminosyren L-theanin, der har en beroligende effekt på kroppen og dermed også sænker dit stressniveau.

Hvad smager matcha af?

Matcha-te smager som en mindre bitter udgave af grøn-te med en duft, der har et strejf af græs og tang. Det grønne pulver blandes op med vand og kan drikkes som en almindelig kop te eller som en latte blandet op med havre- eller mandelmælk.

Hvor meget matcha skal man drikke?

Da matcha-te er lidt stærkere og mere koffeinholdig end normal te, skal du ikke brygge en hel kande, men derimod holde dig til en til to kopper dagligt.

Hvordan skal matcha opbevares?

Det dyrebare pulver skal opbevares helt lufttæt og væk fra sollys, allerhelst i køleskabet, så smagen og de sunde egenskaber bevares. Når først du har åbnet din pakke, bør du drikke den inden for kort tid, da teens friskhed vil aftage.

Hvilke typer af matcha findes der?

Der findes tre forskellige slags matcha-te, som man nyder ved forskellige lejligheder: ceremoniel matcha, premium grade matcha og madlavningsmatcha.

Ceremoniel matcha er noget af det fineste matcha, du kan få fingrene i – og prisen er også derefter. Det er denne type matcha, der bruges til den traditionelle japanske teceremoni, og den har en fin, blød og nuanceret smag og en karakteristisk grøn farve.

Premium grade matcha er 'niveauet under' ceremoniel matcha og er derfor også mindre omkostningstung, hvorfor det er denne type matcha, mange bruger til hverdag til en klassisk matcha-te. Denne type matcha indeholder de fineste, mest friske og yngste blade fra den første høst og har en rig, sød smag samt en frisk, grøn farve.

Derudover findes der traditional grade matcha, som primært er beregnet til madlavning eller til at putte i eksempelvis smoothies, matcha-latte eller lemonade. Bladene er her fra første eller anden høst, og teen har en fyldig smag, men er en smule mindre sød end premium grade matcha.

Sådan laver du matcha-te på den japanske måde

Sådan laver du matcha-te.

© Jason Leung

Sådan laver du matcha-te på traditionel vis

I Japan er der stor respekt og tradition omkring fremstillingen af matcha-te, hvor man går på te-skole for at lære alt om matcha. Vil du fremstille teen på den mest autentiske vis, skal du bruge følgende:

  • en teskål, der kaldes chawan
  • et bambuspiskeris, også kendt som chasen
  • en dåse matcha-te
  • eventuelt et te-termometer, da vandet skal have en temperatur på 75-80 grader, så antioxidanterne ikke bliver ødelagt af for høje temperaturer

Der findes to tilberedningsmetoder kaldet henholdsvis usucha og koicha, hvor førstnævnte giver en tyndere væske, mens koicha giver en mere cremet te.

Sådan laver du usucha-matcha:

  • Start med at tjekke, at vandets temperatur er omkring 75 grader. Har du ikke et te-termometer, kan du fylde en kop op med kogende vand og lade den stå i omkring fem minutter, så burde temperaturen være faldet til de ønskede grader.
  • Tag derefter din skål, og tilsæt en teskefuld matcha-te, og dernæst halvdelen af dit varme vand.
  • Pisk vand og te sammen med din bambuspisker. Start langsomt, og byg tempoet gradvist op.
  • Hæld dernæst resten af vandet i, og pisk videre, indtil teen har fået et fint og cremet lag skum på overfladen.
  • Så er teen drikkeklar, og skal serveres med det samme.

Sådan laver du koicha-matcha:

Vil du have en mere cremet te, skal du tilsætte to teksefulde te, og dernæst følge samme fremgangsmåde, som beskrevet ovenfor ved usucha.

Opskrift på matcha-latte

En matcha-latte er ifølge os en af de allerbedste måder at nyde din matcha på. En bitter te kombineret med cremet, lækker mælk – hvad mere kan man ønske sig?

Ingredienser:

  • Matcha-te
  • Mælk (for eksempel havre- eller mandelmælk)

Fremgangsmåde:

  1. Fremstil din matcha-te som normalt med bambuspiskeris og skål. Piskeriset kan erstattes af en elektrisk mælkepisker.
  2. Efter matcha-teen er pisket op, kan du tilsætte let opvarmet havre-, soja- eller mandelmælk.
  3. Skum enten mælken op, inden du hælder den i din matcha, eller pisk den op sammen med matchaen.
Sådan laver du Matcha-te shake og matcha-te latte

En kold matcha-shake er den perfekte forårs og sommerdrik.

© Signe Moesby Leth / Amillionmiless.com

Opskrift på matcha-shake

Vil du selv prøve kræfter med matcha, kan du eventuelt nyde den grønne drik i form af en cremet matcha-shake.

Ingredienser:

  • 1 moden banan (brune prikker), frossen
  • 200 ml havre-, soya- eller mandelmælk
  • ½ tsk vaniljepulver
  • 1 tsk matcha
  • 2 dadler, udstenede
  • En lille håndfuld friske mynteblade – kan udelades

Fremgangsmåde:

  1. Tilsæt alle ingredienser til en blender, og blend, indtil du har en lækker, cremet shake. Smag den til, og servér straks!