matcha-te serveret på traditionel japansk vis

Matcha-te lavet med det traditionelle piskeris i bambus. 

© Pixabay

Derfor skal du drikke matcha-te

Kender du matcha-te? Hvis du endnu ikke har prøvet den grønne og sunde drik, skal du læse med her

24. april 2018 af Marie Alkestrup

Måske har du set diverse opdateringer med matcha på Instagram og tænkt, at det var en forbigående sundhedsdille. Men den grønne drik kan meget mere end at være pæn på billeder, og der er derfor god grund til at skifte morgenkaffen ud med en kop lækker matcha-te. 

Historien om matcha

Matcha-te er den reneste form for grøn te, da de grønne teblade kun er blevet tørret og dernæst varmebehandlet med damp eller en kort ristning, og til sidst pulveriseret til det fine, grønne pulver. Teen laves på de bedste topskud fra tencha-tebladene, der oftest stammer fra byen Uji i Japan, som anses for det bedste område at få sin matcha-teblade fra.

Sund matcha serveret som en cappuccini

Skift morgenkaffen ud med en kop matcha. 

© Jason Leung

Matchas sunde fordele

Flere er begyndt at ty til matcha på grund af teens sundhedsfordele. Ligesom almindelig grøn-te er matcha rig på antioxidanter, som hjælper kroppen til at bekæmpe de frie radikaler, der blandt andet dannes fra solens stråler og forurening, og som kan sætte sig på cellerne og nedbryde dem.

Antioxidanterne i din matcha-te er også medvirkende til at styrke immunforsvaret, og endvidere indeholder den grønne te kalium, A og C-vitamin, kalcium og jern. 

Hertil kommer, at matcha har et højt indhold af koffein, og derfor vil du stadig få det nødvendige energiboost, når du skifter en af de daglige kopper kaffe ud med en kop matcha. 

Sidst, men ikke mindst, vil matcha-teen give dig en bedre fornemmelse i kroppen, fordi den indholder aminosyren L-theanin, der har en beroligende effekt på kroppen og dermed også sænker dit stressniveau.

Smagen

Matcha-te smager som en mindre bitter udgave af grøn-te med en duft, der har et strejf af græs og tang. Det grønne pulver blandes op med vand og kan drikkes som en almindelig kop te eller som en latte blandet op med havre- eller mandelmælk.   

Så meget matcha skal du drikke

Da matcha-te er lidt stærkere og mere koffeinholdig end normal te, skal du ikke brygge en hel kande, men derimod holde dig til en til to kopper dagligt.

Sådan opbevares matcha

Det dyrebare pulver skal opbevares helt lufttæt og væk fra sollys, allerhelst i køleskabet, så smagen og de sunde egenskaber bevares. Når først du har åbnet din pakke, bør du drikke den inden for kort tid, da teens friskhed vil aftage. 

Japansk te-cermoni med matcha

I Japan er der stor respekt og tradition omkring fremstillingen af matcha-te, hvor man går på te-skole for at lære alt om matcha. Vil du fremstille teen på den mest autentiske vis, skal du bruge følgende:

  • En teskål, der kaldes chawan
  • Et bambuspiskeris, også kendt som chasen
  • En dåse matcha-te
  • Eventuelt et te-termometer, da vandet skal have en temperatur på 75-80 grader, så antioxidanterne ikke bliver ødelagt af for høje temperaturer
Sådan laver du matcha-te på den japanske måde

Sådan laver du matcha-te. 

© Jason Leung

Hvordan laver man matcha-te?

Der findes to tilberedningsmetoder kaldet usucha og koicha, hvor førstnævnte giver en tyndere væske, mens koicha giver en mere cremet te.

Usucha

  • Start med at tjekke, at vandets temperatur er omkring 75 grader. Har du ikke et te-termometer, kan du fylde en kop op med kogende vand og lade den stå i omkring fem minutter, så burde temperaturen være faldet til de ønskede grader. 
  • Tag derefter din skål, og tilsæt en teskefuld matcha-te, og dernæst halvdelen af dit varme vand. 
  • Pisk vand og te sammen med din bambuspisker. Start langsomt, og byg tempoet gradvist op. 
  • Hæld dernæst resten af vandet i, og pisk videre, indtil teen har fået et fint og cremet lag skum på overfladen. 
  • Så er teen drikkeklar, og skal serveres med det samme.

Koicha

Vil du have en mere cremet te, skal du tilsætte to teksefulde te, og dernæst følge samme fremgangsmåde, som beskrevet ovenfor ved usucha. 

Sådan laver du Matcha-te shake og matcha-te latte

En kold matcha-shake er den perfekte forårs og sommerdrik.

© Signe Moesby Leth / Amillionmiless.com

Matcha-shake og latte

Vil du selv prøve kræfter med matcha-te, kan du også prøve en shake eller en matcha-latte.

Opskrift på matcha-shake

  • 1 moden banan (brune prikker), frossen
  • 200 ml havre-, soya- eller mandelmælk
  • ½ tsk vaniljepulver
  • 1 tsk matcha
  • 2 dadler, udstenede
  • En lille håndfuld friske mynteblade – kan udelades

Fremgangsmåde 

Tilsæt alle ingredienser til en blender, og blend, indtil du har en lækker cremet shake. Smag den til, og servér straks!

Opskrift på matcha-latte

  • Fremstil din matcha-te som normalt med bambuspiskeris og skål. Piskeriset kan erstattes af en elektrisk mælkepisker. 
  • Efter matcha-teen er pisket op, kan du tilsætte let opvarmet havre-, soja- eller mandelmælk. 
  • Skum enten mælken op, inden du hælder den i din matcha, eller pisk den op sammen med matchaen. 

Måske er du interesseret i ...

Seneste