Det skal du kigge efter, når du køber snacks med mindre sukker

Har du svært ved at finde det skjulte sukker i dine snacks? Vi guider til, hvordan du kan undgå de tomme kalorier

Snacks med lavt sukkerindhold
© Victor Jones

Det er lækkert med snacks mellem måltiderne, men det kan være svært at finde de sunde alternativer blandt butikkernes udvalg.

Især sukkerindholdet er udfordrende at tyde, og mange snacks er de rene sukkerbomber, selvom de forekommer sunde.

Hvis du vil undgå sukkerholdige snacks, skal du være opmærksom på følgende punkter, der hjælper dig med at tolke ingredienslisten.

Genkend sukkeret

På varedeklarationer er sukker ikke bare sukker. Der findes utallige navne for sukker, som dækker over den søde ingrediens.

Vær derfor ekstra opmærksom, når du møder følgende ord:

Ord, der ender på “-ose” er ofte sukkermolekyler, der virker som sukker. Det kan være laktose, sukrose og maltose. Sukker, der bliver udvundet fra frugt, såsom frugtsukker eller fruktose, er også skjulte sukkerfælder. Derudover skal du være opmærksom på majsstivelse, glukosesirup og andre sirupper, der ligeligedes er former for sukker og tomme kalorier.

Tjek varedeklarationen

Varedeklarationen er den bedste hjælp, når du vil gennemskue indholdet af sukker i en fødevare, ifølge Forbrugerrådet Tænk.

Ingredienslisten skal nemlig begynde med det produkt, der udgør den største del af fødevaren. Du kan med fordel styre uden om produkter, hvor sukker, eller en af sukkers mange betegnelser, står som noget af det første. Det er udtryk for, at en stor del af produktet består af sukkerarter.

Et godt tip er at handle varer markeret med nøglehulsmærket. Mærket guider dig til at købe varer, der ikke er tilsat overflødigt salt, sukker eller fedt.

Korte (og enkle) ingredienslister

Når du er på udkig efter snacks, der ikke indeholder for meget sukker, og ikke har tid til at nærlæse ingredienslisten, bør du vurdere mængden af ingredienser.

Er ingredienslisten kort og enkel? Så er produktet sandsynligvis mere naturligt, da det ikke er proppet med alverdens tilsætningsstoffer. Er listen derimod lang og fyldt med utydelige termer? Så ved du reelt ikke, hvad produktet indeholder – og hvis du ikke kan læse ingredienslisten, kan din krop nok heller ikke.

Kalorieindhold

Mange er af den opfattelse, at hvis kalorieindholdet er lavt, er produktet nok også sundt. Men uanset kalorieindhold, er det vigtigt at tjekke sukkerindholdet per 100 gram. Ofte bliver fedt erstattet med sukker, for at opnå den gode smag, hvilket gør produktet mindre kalorieholdigt, men propfyldt med sukker.

Ifølge Detsundeliv.dk, varierer sukkerindholdet naturligt, alt efter hvilken type fødevarer, der er tale om. En god tommelfingerregel er, at produktet helst ikke skal have tilføjet mere end 10 gram per 100 gram, men der er variationer, såsom frugtyoghurt, der helst ikke skal indeholde mere end 5 gram per 100 gram.

Proteinholdige snacks

De seneste år er protein blevet puttet på en pedestal, men selvom et produkt er proteinholdigt, og markedsføres som sundt, kan det sagtens have et højt sukkerindhold.

Som Fitnews.dk pointerer kan vi let forledes til at tro, at en vare markedet som “fedtfattig” eller “rig på proteiner” er ensbetydende med sundhed.

Dog er det vigtigt ikke at lade sig narre af tidens buzzord, og følge ovenstående tips, selvom et produkt markedsføres som værende sundt.