Disse fødevarer er ikke hvad vi tror

Det er ikke altid, at vi er klar over, hvad det er vi putter i indkøbskurven. Vidste du, at disse fødevarer ikke er helt, hvad de giver sig ud for?

Falsk varedekleration
© Unsplash.com // Anna Stokland

Vi plejer at være ret sikre på, hvad det er vi putter i indkøbskurven. Men måske skulle vi til at læse lidt ekstra nært på kartonen og indholdslisten.

Her er seks overraskende råvarer, der slet ikke er, hvad de giver sig ud for.

Falsk varedekleration
© Unsplash.com

Mosebøllebær

Der findes blåbær og så findes der mosebøllebær, forskellen ligger i, at de første er blå i kødet mens nummer to er hvide. De blåbær som vi køber i supermarkederne er altså stort set altid mosebøllebær – eller amerikanske blåbær som de også kaldes. Udover farven på kødet kan der være tale om, at de to bær-sorter har forskellige mængder sundhedsfremmende egenskaber, dette mangler der dog egentlige undersøgelser af.

Luksusrogn

De fleste af os kender luksusrognen og forbinder den med torskerogn – og der kan da også være tale om en lille del torskerogn. Deklarationen afslører dog, at der egentligt blot er tale om rogn, som jo kan komme fra en masse forskellige slags fisk. Man kan dog til stadighed købe torskerogn, det er blot lidt dyrere end den billige luksusrogn.

Pizza-topping

Man kan næsten høre på navnet, at der er forsøgt at finde en smart måde at undgå at sige ost på. For pizza-topping har absolut intet med ost at gøre. Der er i stedet tale om en stor del vand og palmeolie tilsat smagsstoffer og andre tilsætningsstoffer.

Falsk varedekleration
© Jéshoots

Frugt-drik

Det ligner juice og det smager til forveksling som juice, men sødet frugt-drik behøver intet at have at gøre med juice – heller ikke selvom emballagen er en klassisk juicekarton. Hvis du vil være sikker på, at din juice rent faktisk kommer fra reel frugt, så må du læse nærmere på kartonen.

Surimi

Surimi er det nok de færreste af os, som har hørt om. Vi kender det nærmere under navnet "krabbekød". Det er det fine lyserød kød som vi får serveret på sushirestauranter og kantiner over hele landet. Der er dog ikke tale om krabbekød eller skaldyr af nogen art. Det er derimod en fiskepuré, som har været gennem en lang industriprocess, hvor der er tilsat smagsstoffer, stabilisator og farvestoffer. Fiskepuréen kommer ofte fra den lyse sej fisk, hvorfra al smag fjernes således at der kun er en blød gelatine-masse tilbage.

Trøffel-olie

Mange af de populære trøffel-olier, som sælges her i landet har ikke meget med ægte trøffel at gøre. De består mestendels af solsikkeolie tilsat en minimal mængde trøffel og for resten er der tale om trøffel-aromaer udvundet i et laboratorie – og altså ikke i skovbunden som ægte trøffel.

Det er derfor med at være opmærksom, hvis man ønsker at vide, præcis hvad man serverer ved middagsbordet – vi vil i hvert fald hellere spise ost end palmeolie og krabbekød end surimi.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF