Genialt trick får dig lettere op om morgenen

Slæber du dig selv ud af dynerne hver morgen? Med denne enkle vaneændring bliver det meget nemmere at stå op.

Paris Fashion Week FW21

Paris Fashion Week FW21

© Anna Stokland

Springer du ikke veludhvilet op om morgenen? Bare rolig, du er langt fra den eneste. Det er svært at få de anbefalede otte timers søvn hver nat, og selvom det lykkedes, føler mange af os nok, at morgenen er en kamp for at vågne ordentligt op.

En god nats søvn og en veludhvilet morgen er centralt for at få en produktiv dag, og hemmeligheden til at opnå dette ligger i at kende sin søvnrutine.

Nattens søvn er delt ind i fem søvncyklusser, der alle varer omtrent 90 minutter. Lærer du at gennemskue søvncyklusserne, kan du time din morgen, så du vågner på det bedste tidspunkt.

De 5 søvncyklusser

Igennem natten vil de fem søvncyklusser få dig igennem forskellige stadier og former for søvn. Første cyklus er en let søvn, der nemt kan forstyrres og vække dig. Ved den anden cyklus vil vores øjne stoppe med at flimre og hjernebølgerne bevæger sig langsommere. Ved stadie tre og fire går hjernebølgerne helt i slowmotion, hvorefter den femte cyklus sender os ud i REM-søvnen. REM-søvn er karakteriseret ved, at pulsen og blodtrykket stiger og musklerne bliver midlertidigt paralyserede.

Ifølge læge Roger Henderson er det værst at vågne, når du befinder dig i REM-søvnen:

“Folk, der vågner op under den dybe søvn, bruger højst sandsynligvis mere tid på at tilpasse sig, og vil ofte føle sig groggy flere minutter efter, at de er stået op. Trætheden kan stå på i flere timer efter. Det forklarer, hvorfor vi sommetider føler, at vi nærmest ikke har sovet, selvom vi har fået otte eller ni timers søvn.”

På dette tidspunkt skal du sove

Ifølge søvnekspert for Neom Organics, Anandi, kan et sundt søvnmønster opnås igennem gode vaner, der indebærer et fast aftenritual, som gør dig klar til at sove på det samme tidspunkt hver aften.

“Jeg bruger 85:15-reglen, så 85 procent af tiden skal man gå i seng og stå op på det samme tidspunkt, og de 15 procent er til de aftener, hvor du ikke gør det. Hvis du følger denne regel, vil du komme ind i et sundt søvnmønster.”

Det er også vigtigt, hvornår du går i seng. Ifølge læge og forfatter bag bogen The Tiredness Cure, Sohère Roked, er der særligt ét tidspunkt, der sørger for, du vågner frisk om morgenen:

“Vi får mest ud af vores melatonin (søvnhormon, red.) mellem klokken 22 og 02, så hvis du er i sengen eller sover omkring klokken 23, vil du få en god søvnkvote, en dybere søvn og den gode effekt fra den cellulære regenerering.”