usunde ingredienser er transferfedt
© Pixabay.com

Her er den mest usunde madvare

Få endeligt svar på, om det er fredagens slikpose, lørdagens pizza eller søndagens pomfritter, som er det mindst sunde valg

31. januar 2018 af Marie Alkestrup

“Alt med måde” lyder rådet ofte, når det handler om en sund livsstil. Med andre ord skal der være plads til det usunde, så længe det ikke er hver dag. Derfor lever mange efter den såkaldte 80/20-regel, hvor 80 procent består af sunde valg, mens de sidste 20 er dedikeret til salte snacks og søde sager. 

Dog findes nogle få madvarer, der er så usunde, at du bør overveje at skære dem helt ud af din kost. Ifølge den amerikanske læge Christopher Calapai er der særligt én ingrediens, som alle bør undgå:

“Der er ingen grund til nogensinde at spise mad med delvist hydrogeneret fedt,” udtaler Christopher Calapai til sitet Byrdie. Ingrediensen delvist hydrogeneret fedt går normalt under navnet transfedt. I 2015 blev transfedt vurderet til at være så usundt, at man i USA beordrede, at produkter med denne ingrediens skulle udfases over de kommende tre år. 

Farvel til friture

Problemet med transfedt er, at det er for voldsomt for kroppen at nedbryde, og derfor bliver det i fedtvævet og forhindrer kroppen i at trække på øvrigt fedt og proteiner. Således er transfedt forbundet med vægtøgning og forhøjet kolesterol. 

Vil du gerne undgå transfedt er friteret mad, som eksempelvis pomfritter på listen over den mad, du bør overveje at lægge fra dig – eller erstatte med et sundere alternativ

Ligeledes advarer Candice Setti mod langtidsholdbare kager og cookies, hvis lange holdbarhed ofte kommer fra brugen af transfedt. 

I Danmark forholder det sig heldigvis sådan, at man har indført meget lave værdier for, hvor meget transfedt en fødevare må indeholde, og vil du helt undgå det, findes der også mange andre lækre sager, der forsøder søndagen helt uden transfedt.

Måske er du interesseret i ...

Seneste