Kold pasta slanker

Tjek, hvordan du med dette simple trick kan forbedre din sundhed markant og påvirke tallet på badevægten

Kold pasta slanker
© Pexels.com

Når stivelsen i pasta, kartofler og andre kulhydratrige fødevarer nedbrydes i din mave, bliver det meget hurtigt omdannet til sukker, der feder og øger risikoen for type-2 diabetes.

Men faktisk kan du med et meget let trick reducere kalorieindholdet i den populære, stivelsesholdige mad og samtidig gøre den meget sundere. Det eneste du skal gøre er at køle maden ned efter tilberedning.

Når kartofler og pasta køles ned, vil nogle af lange sukkerkæder, som stivelsen består af, blive omdannet til resistent stivelse, der ikke nedbrydes til sukker i tarmen som almindelig stivelse.

Stivelse omdannes til sundt fedt

I stedet fortsætter den resistente stivelse til tyktarmen, hvor mikrofloraen omdanner den til sunde fedtstoffer, som optages i blodet, og det er godt for din sundhed. Den sunde fedt forebygger nemlig en lang række hjerte-kar-sygdomme. En anden sundhedsbonus af den resistente stivelse er, at den har den samme effekt som fibre, og det er derfor god for din afføring.

Den resistente stivelse betyder også, at den kolde pasta og kartoflerne fra i går får et lavere glykæmisk indeks. Det er en kæmpe fordel for din sundhed. Når de kolde kulhydrater fordøjes i tarmen, giver de et mere stabilt blodsukker, og det er godt, hvis du vil forebygge type-2 diabetes. Denne sygdom opstår netop, fordi kroppen gradvist skades, når du dag efter dag spiser sukker og letfordøjelige kulhydrater, der pludselig får dit blodsukkeret til at skyde i vejret.

Og det er faktisk ikke kun din sundhed, der har gavn af de kølige kulhydrater. Du får eksempelvis fem procent færre kalorier, når du køler de kogte kartofler ned fremfor at spise dem varme. I en portion med 250 gram kartofler sparer du cirka 20 kalorier.