
Børn og apps: Gode råd til forældre
Lockdown, hjemmeskole og hjemmearbejde betyder for mange børn mere tid foran skærmen på diverse tablets og smartphones. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke apps børn bruger deres timer på. Vi har snakket med Camilla Mehlsen, digital medieekspert hos Børns Vilkår, om noget af det, forældre skal være opmærksomme på, når de lader deres børn downloade og bruge apps.
AfRåd #1: Tænk over, hvad du – og dit barn – betaler med
Hvis appen er gratis, betaler dit barn med noget andet. Kort og godt. Det er typisk data om barnets adfærd eller barnets opmærksomhed og tid.
“Når børn spørger, om de må downloade en app, spørger mange forældre tilbage: ‘Koster den noget?' Og hvis den er gratis, er det et klassisk mønster, at børnene får lov til at hente den ned, men det er snarere det modsatte, man skal spørge sig selv om. For hvis appen er gratis, skal man være bevidst omkring, at man i stedet betaler med sit barns tid, opmærksomhed og data,” siger Camilla Mehlsen.
Hvis barnets adfærd bliver overvåget digitalt – for eksempel ved, at en given app kræver adgang til andre funktioner på telefonen som Google Maps og dermed kan spore barnets adfærd – mister barnet noget privatliv og bliver et produkt på internettet, som firmaerne bag de forskellige apps høster data på. Den kan de for eksempel sælge videre til tredjepart eller bruge til at målrette reklamer til barnet.
“På nogle gratis apps bliver børnene bombarderet med en masse reklamer, som vi i den fysiske verden prøver at skærme dem for. I den fysiske verden er der regler for, hvilken type reklamer, man må vise børn, og hvor mange. Reglerne overholdes ikke på apps, hvor man mere eller mindre overlader det fulde ansvar til forældrene,” siger Camilla Mehlsen.
Mange af de apps, som børn bruger – for eksempel platforme som YouTube – har masser af indhold og dermed også reklamer, der slet ikke er målrettet børn, og det kan være skadeligt for barnet. Men selv hvis der er tale om et mere afgrænset værktøj som et spil med mindre børn som målgruppe, skal man være opmærksom på de reklamer, børnene bliver eksponeret for.
Råd #2: Snak med børnene – på en naturlig måde
Snak med børnene om, hvad der foregår på de apps, de bruger – ligesom at I snakker om så mange andre ting i deres liv.
“Det skal være en naturlig samtale, ikke en kontrollerende. Vær nysgerrig på, hvad der optager dit barn. Vi anbefaler heller ikke, at man kontrollerer barnets tablet eller smartphone bag barnets ryg. Man skal se på den sammen med barnet og lave aftaler om, hvordan man bruger den. Men vi ved også, at mange børn er på apps i en tidligere alder, end appen reelt er lavet til, og har man en 10-årig, der er på TikTok, skal man selvfølgelig tage barnet mere i hånden og insistere på at følge med. Prøv appen af – både alene og sammen med barnet. Så kan man også bedre snakke med om den,” siger Camilla Mehlsen.
Råd #5: Vær opmærksom på, om barnet er i kontakt med andre
Hvis de apps, børnene bruger, er åbne – det vil sige, at de har kontakt til andre via for eksempel chatfunktioner – er det endnu vigtigere at have en løbende snak med børnene om, hvad de oplever – og at der gælder de samme regler for at omgås andre online som i den fysiske verden.
“Italesæt, at børnene altid kan sige til de voksne, hvis de oplever noget, de bliver kede af, og at I så snakker om det. Vi ved, blandt andet fra Børnetelefonen, at børn kan komme ud for at se noget ubehageligt indhold, der gør dem kede af det, men de er bange for at sige det til deres forældre, fordi de frygter, at forældrene så sletter den pågældende app. Derfor er det ikke nødvendigvis det, der skal være konsekvensen, for så kommer barnet ikke til sine forældre næste gang,” siger Camilla Mehlsen.
Lær barnet, at det er en god idé, at man ved, hvem man taler med, og at det skal være en rar ting at tale med andre spillere. Er der mulighed for, at dit barn skal dele sin info med andre, er det også vigtigt at lære dem, at de ikke skal bruge deres eget navn eller videregive personlige oplysninger til andre.