© Olivia Rohde

“Når du har været igennem så meget for at blive gravid, ved du også, hvor lidt der skal til, før det er væk”

Uvisheden. Den er ifølge Cathrine Widunok Wichmand, influent og medstifter af appen Wawawomb, det værste, når du er i fertilitetsbehandling. Hun er i dag gravid med sit andet barn, og selvom fødslen venter lige om hjørnet, er det stadigvæk svært for hende at forstå, at hendes søn Eddie rent faktisk snart får en lillesøster. Det fortæller hun om her.

“Vi stod på et apotek på Bali i august 2016, da vi tog beslutningen om at prøve at blive gravide for første gang. Min mand, Adam, og jeg var på bryllupsrejse, og vi var på apoteket for at købe kondomer. Men da vi stod dér og kiggede hinanden i øjnene, blev vi enige om, at der egentlig ikke var nogen grund til det. Kondomerne røg op af kurven og tilbage på hylden, og vi gik ud derfra og købte en lille bamse i stedet – tænk nu, hvis vi lavede et barn på bryllupsrejsen!

Det blev december, og der var stadig ikke sket noget. Jeg havde været uden p-piller i næsten et år, og kondomerne havde vi været lidt sløsede med. Vi blev begge undersøgt, og jeg fik hurtigt mine resultater: Alt så fint ud. Vi ventede og ventede på min mands resultater, og en dag kom de endelig. Nederst på dokumentet, han havde fået tilsendt, stod det, sort på hvidt: stærkt nedsat sædkvalitet. Jeg blev ret overrasket over min reaktion, men jeg kunne ikke lade være med at grine. Det var den mest absurde besked at få.

Vi fik en henvisning til fertilitetsbehandling i det offentlige, men fik samtidig at vide, at der var op til to års ventetid. Men vi var jo klar. Vi kontaktede en privat klinik, og kort tid efter sad jeg med hormonsprøjter og en udførlig plan for hele forløbet.

Det værste er faktisk ikke selve behandlingen, men uvisheden. Man ved ikke, om det lykkes, og hvornår. Og hvis det ikke lykkes, bliver man tvunget til at redefinere sit liv: Hvis jeg ikke skal være nogens mor, hvad skal jeg så? Min generation er vokset op med tankegangen om, at man er sin egen lykkes smed, og at hvis du bare giver den én over nakken, så kan du, hvad du vil.

Men når det gælder fertilitetsbehandling, må du følge lægerne, og du kan ofte ikke gøre en skid – følelsen af magtesløshed. Det er noget af det, vi arbejder med i Wawawomb – at give følelsen af kontrol og overblik tilbage til kvinden. Det er så vigtigt.”

“Da jeg skulle til otte ugers-tjek efter fødslen, ville lægen tale med mig om prævention. Jeg tog det nærmest som en hån”

“Samtidig er det også enormt ensomt at være i fertilitetsbehandling, for få taler højt om det, og jeg manglede virkelig nogen at spejle mig i: Det eneste, jeg fandt dengang, var et par anonyme blogs og fora på HesteNettet.dk og MinMave.dk. Derfor tog jeg også valget om at dele vores historie, og responsen var sindssygt overvældende – der var så mange derude, der stod i fuldstændig samme situation som os og syntes, at det var svært at tale om.

Jeg blev gravid med Eddie med det allersidste æg, vi havde på frys. Da jeg skulle til otte ugers-tjek efter fødslen, ville lægen tale med mig om prævention. Jeg tog det nærmest som en hån. Der skete heller ikke noget, og i juni 2020 besluttede vi os for at starte på behandlingen igen. Jeg fik taget 15 æg ud, men kun et udviklede sig til at kunne blive lagt op. Det blev jeg gravid med. I starten troede jeg ikke rigtig på det og havde en trang til at sige: ‘... for nu,’ hver gang jeg sagde det højt. Når du har været igennem så meget for at blive gravid, ved du også, hvor lidt der skal til, før det er væk.

Jeg sal snart føde, og det er stadig svært for mig at forstå, at vi skal have en datter, og at Eddie får en søster. Der var én, der skrev til mig forleden: ‘Bare vent, til de sidder i hver sin klapvogn og holder hænder’, og jeg begyndte at tude. Det er jo det, man gør det for: At få nummer et handler jo på mange måder om, at man gerne vil se sig selv spejlet i et barn – men at få nummer to handler om at kunne give sit barn glæden ved at have en søskende. Det glæder jeg mig sindssygt meget til at opleve.”

Mød flere kvinder, der fortæller om deres graviditet og tanker om at blive mor, i næste udgave af Costume Mini, der udkommer 3. juni.