© Anders Sune Berg

Ud i det blå med de små

Endelig er sommeren på vej, og vi giver dig her 28 idéer til, hvad du kan lave udenfor med dine børn.

400 TRIN OPPE

Københavns bedste udsigt finder I på toppen af Vor Frelsers Kirke på Christianshavn. Og mens de voksne godt kan få lidt hjertebanken på vej op, synes de fleste børn, at de 400 smalle trin til toppen af det guldfarvede proptrækkerformede tårn er en fest.
Sankt Annæ Gade 29

ET HAV AF MAD

At gå ud i naturen for selv at finde dagens aftensmad er fascinerende for både store og små, og faktisk er stranden et oplagt sted at lede. Her finder I nemlig tang. En af mange danskere overset spise, der skal tænkes som en grøntsag, der kan tilføre maden både salt og umami. Tag bogen Tang – et hav af mad under armen, og få opskrifter samt guide til, hvilke tangsorter der er spiselige. Så er det bare at beslutte, om blæretangen skal blive til sprøde chips eller hakkes ovenpå omeletten.
TANG Et hav af mad af Anita Dietz & Liselotte Kira Gregers Andersen hos Lindhardt og Ringhof 299,95 kroner.

KALEJDOSKOPISK UNIVERS

Den danske kunstner Jeppe Hein er især kendt for sine fantastiske spejllabyrinter, og en af dem kan opleves under åben himmel i Kunstpark Ordrupgaard. Den mere end 70 kvadratmeter store spejllabyrint består af to meter høje spejle, der reflekterer de grønne omgivelser, det skiftende lys og bevægelserne fra de især mange børn, der begejstret løber rundt i Semicircular Mirror Labyrinth II.
Ordrupgaard.dk

FRISBEEEEE

Reglerne for discgolf er stort set de samme som i golf, men i stedet for at skyde til en kugle med en kølle, kaster I med en frisbee for at ramme en serie af kurve monteret på stænger af metal. Et sjovt udendørsspil for alle aldre, der blandt andet kan spilles ganske gratis i Valbyparken i København og Risskovparken i Aarhus.

FYN ER FIN

Du skal være hurtig om at booke det, men på bakkedraget Jøvet lige syd for fynboernes foretrukne udflugtsmål Fyns Hoved, ligger en shelter med udsigt over havet, en lille bålplads med rist og dyr, der græsser i hegningen. Fyns Hoved har vand på begge sider, derfor sammenligner mange det med Skagen, og hvis vejret er til det, findes der en børnevenlig sandstrand med stille vand på vestsiden i Korshavnen. Shelteren er gratis at benytte og bookes på
Booking.naturstyrelsen.dk

FIND DIT SOMMERSKRIG

‘Hold dig for ørene, Birk – for nu kommer mit forårsskrig!’, siger Ronja og gjalder af sine lungers fulde kræft et ‘ai-i-ai- ahhhhh’ udover de svenske skove. Find et højt placeret sted i den nærmeste skov, og råb sommeren an sammen. Det er sjovt for børn at se de voksne skrige af glæde.

SKATTEJAGT

En slimet regnorm, en sten med hul i, en solgul mælkebøtte eller et dyrespor i skoven. Lav selv, eller find på nettet et skattekort med afkrydsningsfelter på ting, børnene skal finde i naturen.

HOLD FACADEN

En gruppe af de kunstnere, der skulle have udstillet i Den Frie Udstillingsbygning ved Oslo Plads overfor Østerport Station, kaster sig i løbet af 2021 i stedet over bygningens ydermure med en serie af enorme malerier. På den måde kan man få en oplevelse af kunst i byen.

RULLENDE

På med rulleskøjterne, løbehjulet eller skateboardet. På Skateparks.dk finder du Danmarks største oversigt over områder for skateboardere, BMX’ere, løbehjul- og rulleskøjtekørere med brugeranmeldelser og tips. Lige nu ligger Lemvig Skatepark, Streetdome i Haderslev samt Fælledparkens Skatepark i top.
Skateparks.dk

JAPANSK VAFFEL

Sommer er lig med istid, og på Aarhus Ø kan I prøve den japanske taiyaki, en vaffeldej fyldt med is, slik, krymmel og enten klassisk softice eller en matcha-softice, som er lavet på pulver af japanske grønne teblade.
Taiyaki, Irma Pedersens Gade 27

STENALDEREN

Gå en tur langs vandet, og find aflange, runde, store eller små sten, der med stentuscher fra Uni Posca pludselig kan blive til farverige luftballoner, skøre fisk, buttede humlebier og optimi- stiske regnbuer. En tusch koster 40 kroner.
Forhandles blandt andet på Cchobby.dk

VESTJYSK NATUR FRA HESTERYG

Gennem hede og vidtstrakte klitarealer til tæt fyrreskov og kilometerlange sandstrande. Ved Vesterhavet kan både børn og voksne prøve at ride på islandske heste.
Læs mere på Hvidbjerg.dk

JURASSIC PARK

Drop Hammershus, Ekkodalen og Paradisbakkerne, og tag i stedet ungerne med til Svartingedalen i Hasle, en af Bornholms bedst skjulte skatte. Den frodige sprækkedal minder mest af alt om en scene fra Jurassic Park med en ‘junglesti’ mellem dalens stejle klippevægge.
Svartingedalen, Kirkedalsvej 25

VILDE PÅFUGLE

Rislende bække, dæmninger, broer og lysthuse. Kombinér en tur til Møns Klint med et stop i Liselund Slotspark i det nordøstlige hjørne af Møn. Her finder I en romantisk engelsk have, der blev opført i 1800-tallet, og hvor familiens yngste medlemmer kan fodre ænder fra de foder-poser, der kan købes i parken, eller beundre havens farverige påfugle og kinesiske tepavillon. Liselundslot.dk

TROLDETID

Seks kæmper er blevet glemt blandt buskadser, broer og trætoppe på Københavns Vestegn, og nu må I se, om I kan finde dem. Det er kunstneren Thomas Dambo, der står bag de fascinerende og forskelligartede trætrolde, og på hans hjemmeside ligger et kort, som guider til, hvor man specifikt skal lede.
Thomasdambo.com

BRO-BØRN

Amagerbro, Nørrebro eller Vesterbro. Bor I i København og vil vide mere om jeres egen eller måske en af de andre broer, kan I på Knowyourbro.dk finde gratis fortællinger til jeres gåtur rundt i byen. Opdag hemmelige perler sammen med lokale stemmer, der i form af både lyd og video giver fascinerende fortællinger, som selv de mest inkarnerede lokale ikke altid kender til.
Knowyourbro.dk

MARIONET FOR DE MINDSTE

I Kongens Have midt i København kan man se marionet- dukke-forestillingen Fyrtårnet, der handler om en gnaven krokodillefyrmester, der passer sit lille fyr og ellers ikke er interesseret i andet eller andre, indtil der en dag flytter en uvelkommen gæst ind.
Detlilleteater.dk

ROBINSON CRUSOE PÅ FYNSK

Det er sjældent i Danmark, at man kan føle sig som en opdagelsesrejsende. Men i det fynske øhav ligger Æbelø, hvor ens – eller ens børns – indre Robinson Crusoe kan få frit spil. Den ubeboede ø nord for Fyn kan kun nås med kajak eller ved at vade gennem havet, når tidevandet tillader det. Så smør en god madpakke, snør de gode sko, og bliv sammen med de små fascineret af, hvordan havet pludselig forsvinder, så I kan gå over sandbunden til en øde ø, hvis eneste beboere er vilde fugle og dådyr.

SNO DIT BRØD

Brændt skorpe og ubagt midte. Sådan ender langt de fleste snobrød. Alligevel findes der næsten ikke noget hyggeligere end at tænde bål i haven eller skoven, finde et par lange pinde, snitte og sno en klump dej over dem for så at føre dem over gløderne. Et godt tip er at smøre de afbarkede pinde med lidt blødt smør, før dejen kommer på, så er brødet nemmere at få af, når det er mere eller mindre bagt.

KLAP BAMBI

Hjorte og dådyr går frit rundt i Marselisborg Dyrehave i Højbjerg, hvor der er gratis indgang for alle. De kan ikke tåle brød og pasta, men husk at tage æbler og gulerødder med, så I kan både fodre og klappe Bambi, inden I hilser på vildsvinene, der har deres egen indhegning.
Marselisborg Dyrehave, Ørneredevej 6

TIL TOPS

Måske har I allerede besøgt det imponerende skovtårn ved Gisselfeld Klosters skove, der med sine 45 meter er Sjællands højeste udsigtspunkt, men udover det arkitektoniske tårn er Camp Adventure, som tårnet ligger i, faktisk en kæmpe klatre- og aktivitetspark. Mere end 5,5 kilometer forskellige klatrebaner i træerne og over 150 forhindringer for både store og små giver sus i maven og masser af grin i den netop udsprungne bøgeskov. Campadventure.dk

VIKING FOR EN DAG

Tæt på Slagelse på Vestsjælland ligger resterne af en stor vikingefæstning ved navn Trelleborg, hvor man som familie kan gå i vikingernes fodspor og bage fladbrød, smede en kniv, skyde med bue og pil eller dyste i 10-kamp. Natmus.dk/museer-og-slotte/trelleborg

HALMBAL

Cirka 50 halmballer sat op i nogle firkanter. Mere skal der ikke til, før børn kan lege i timevis ved Aarstiderne på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk. Imens kan de voksne gå på jagt i gårdbutikkens friske udvalg af økologisk frugt og grønt eller købe en kop kaffe sammen med stedets fænomenale kanelsnegle. Krogerup Avlsgaard, Krogerupvej 3

TAG MED UD OG FISK

Pak fiskestænger og en madpakke, og tag til den nærmeste bådudlejning, hvor I kan leje en jolle for cirka 200 kroner for to timer. Så er det bare at kaste line og nyde havets ro.

NAMASTE

Børn er fødte yogier, og flere og flere daginstitutioner er begyndt at dyrke yoga, da det giver mere overskud og færre konflikter. Men måske har dine børn endnu ikke prøvet at dyrke yoga under åben himmel. Find en lysning i en park, en skov eller i haven, og tag yogamåtterne med ud, næste gang solen skinner. I kan selv finde på øvelser eller tage en tablet med og gå ind på Ramasjang, hvor Motor Mille underviser i de klassiske yogadiscipliner skovskideren, guitarsoloen og sørøverhilsen.
Dr.dk/Ramasjang

SAVANNEN I SYDSJÆLLAND

I Knuthenborg, som er Nordeuropas største safaripark, går de vilde dyr frit rundt på store arealer, som kan opleves fra egen bil. Det er en frydefuld frygt, der melder sig, når porten til tigerne går op, og I langsomt kører ind. Den komplette oplevelse får I dog ved at overnatte på savannen, nærmere bestemt Knuthenborg Camp, hvis telte på pæle ligger midt i parken med udsigt til dyrene.
Knuthenborg.dk

SE SOLSIKKERNE GRO

Noget af det sjoveste at plante for børn er solsikker, hvis væksthastighed gør, at man næsten kan se dem gro. Solsikker kan sås direkte på voksestedet, og i løbet af de næste par måneder udvikler den første frøspire sig til en kæmpeplante på op til 5 meter med en blomst på 50 centimeter i diameter.

FED CYKELFERIE PÅ FEDDET

På Sydsjælland ligger Feddet Strand Resort, en campingplads, hvis strand flere gange er blevet udråbt til den bedste og mest børnevenlige på Sjælland. Her er desuden både pool og flere legepladser. Som noget nyt udbydes overnatningsmuligheden Bike2tent: I ankommer på cykler til et allerede opslået telt på pæle med plads til to børn og to voksne, hvor der ligger skummadrasser klar med nylagt lagen samt dyner og puder.
Feddetcamping.dk