Økologisk tøj: Det skal du vide
© Mara Hoffman

Økologisk tøj: Her kan du købe økologisk tøj til kvinder

Er du på udkig efter økologisk tøj? Vi har samlet en række af de ting, du bør være opmærksom på – og guider dig til nogle af de lækreste økologiske tøjmærker.

Økologisk tøj er noget, der er kommet et stigende fokus på gennem de seneste år – formentlig fordi flere gerne vil tage vare om både deres egen og planetens sundhed. Men hvad er økologisk tøj egentlig, og hvad skal du kigge efter, når du vil købe økologisk tøj? Læs med her.

Det finder du i artiklen:

Hvad er økologisk tøj?

Økologisk tøj er produceret af økologiske naturmaterialer, eksempelvis økologisk bomuld eller uld. Når materialerne til tøjet produceres, er det ikke tilladt at bruge blandt andet pesticider, som er skadelige for miljøet. Der må derudover ikke bruges kunstgødning eller genmodificering til produktionen af økologisk tøj.

Hvordan ved jeg, om tøjet er økologisk?

Når du er på udkig efter bæredygtigt tøj, er det en god idé at gå efter de officielle mærkninger og certificeringer, som angiver, hvorvidt et stykke tøj er produceret med fokus på økologi og bæredygtighed.

Når det gælder økologisk tøj, kan du kigge efter GOTS-mærket, som er den førende internationale økologiske certificering af tøj og tekstiler. Her bliver der ikke kun stillet miljømæssige krav til produktionen, men også krav til de enkelte producenters sociale ansvar, blandt andet i forhold til arbejdstid, sikkerhed og retten til at etablere fagforeninger. Derudover er en række kemikalier, blegemidler og farvestoffer strengt forbudte at bruge (herunder den slags, der er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller miljøbelastende), og som udgangspunkt skal 95 procent af fibrene være økologiske.

Hos Organic Basics kan du købe økologisk tøj.
© Organic Basics

Er økologisk tøj bæredygtigt?

Mange vælger nok at købe økologisk tøj, fordi de gerne vil foretage nogle mere bæredygtige valg i forhold til deres tøjforbrug. Eksempelvis økologisk bomuld har da også et mindre miljømæssigt aftryk end konventionel bomuld: Økologisk bomuldsdyrkning udleder op mod 94 procent mindre drivhusgas end dyrkning af konventionel bomuld.

Det er dog vigtigt at huske på, at alle slags tekstiler er miljøbelastende, når de bruges til at producere nyt tøj – også økologisk tøj. Så det bedste, du kan gøre for miljøet, er faktisk at købe færre nye ting til garderoben. Du kan også med fordel tjekke din yndlings-secondhand-butik, -vintage-shop eller -genbrugsbutik, før du investerer i nyproduceret tøj.

Her kan du købe økologisk tøj

Trænger du alligevel til at finde lidt nyt til garderoben, findes der heldigvis efterhånden en del brands, som producerer økologisk tøj. Vi har samlet nogle af dem herunder – og du bør med garanti kunne finde mindst ét brand, der falder i din smag. Husk også at tjekke vores liste over bæredygtige tøjmærker.