Deleøkonomi
© Victor Jones

Del dit klædeskab – og få mere tøj for mindre

Fra et kollektivt klædeskab til et godt naboskab. Her er fire danske sider, hvor deleøkonomi og miljøvenlige fællesskabsløsninger er i fokus

Biler, sofaer, klædeskabe, viden, mad ... Deleøkonomi er et af tidens mest diskuterede buzzwords. Fra at været noget, de fleste var positivt stemte over for, har debatten om ordninger som Uber og AirBnB splittet mange danskere. Men deleøkonomi handler om meget mere end boligudlejning og taxakørsel. Det er ideologien om en ny (forbrugs)kultur, og ifølge eksperterne har vi kun set begyndelsen på deleriet.

Hvis du har lyst til at dele, kan du starte med disse fire sider.

Kollektivt klædeskab

The Organic Club er skabt med omtanke for miljøet og i et opgør med overforbrug. The Organic Club vil med deres kollektive klædeskabe ændre vores måde at shoppe tøj på. Danske kvinder bruger i gennemsnit kun 30 procent af deres garderobe – resten hænger i skabene og går til spilde.

Med The Organic Clubs koncept kan flere få glæde af alt det tøj, der hænger ubrugt rundt omkring. Gennem et månedligt medlemsskab kan du bytte dig til alt det tøj, du ønsker. Og hvis du selv afleverer dit tøj, får du samtidig point, du kan købe tøj for i butikkerne, som indtil videre er åbnet i København og Odense. Theorganicclub.com.

Divideret benzinregning

GoMore er Danmarks førende portal for samkørsel og privat biludlejning. Tjenesten formidler kontakt mellem folk med og uden en bil og giver brugerne mulighed for at dele transportomkostningerne på en fælles køretur eller for at leje en bil af en anden privatperson. Stifterne af GoMore kom på idéen, da de var i Tyskland i forbindelse med deres filosofistudier. I vores naboland er der en helt anden samkørselskultur, hvor der er tradition for at fylde bilerne op, frem for at alle skal have deres egen bil – og herunder både forurene og betale større transportudgifter. Gomore.dk.

Godt naboskab

De fleste har oplevet at mangle ting som værktøj, køkkenmaskiner eller sportsudstyr uden at have råd eller lyst til at købe det. Med Naboskab kan du deles om tingene med de andre i din ejer- eller andelsboligforening. Via et fælles skab, som er udstyret med en elektronisk lås, der åbnes med enten en app eller en nøglebrik, gøres hverdagen lettere og billigere, og samtidig gavner deleordningen både miljøet og det sociale nabofællesskab, når alle ikke skal ud og købe en vinkelsliber eller en softice-maskine. Naboskab.dk.

Kjolelej

Closays mål er at samle kvinder om en fælles passion for kjoler. Via platformen bliver dit lokalområde til ét stort onlineklædeskab, der gør det let for dig at dele dine kjoler med andre kvinder og samtidig giver dig nye muligheder i din søgen efter den perfekte kjole til sommerens bryllup. Ved at låne en kjole fra en kvinde i nærheden, får du følelsen af at have noget nyt på, samtidig med at du kun betaler en brøkdel af, hvad kjolen har kostet som ny. Closay.dk.

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF