De bedste dokumentarfilm på Netflix

En god dokumentarfilm, et varmt tæppe og en dampende kop te – så har man ikke brug for mere til en hyggelig aften på sofaen. Vi har fundet de bedste dokumentarer på Netflix, som du ikke må gå glip af, og du kan med garanti finde en dokumentar efter din smag.

Gå ikke glip af Netflix-dokumentaren Strong Island.

Strong-Island

© Netflix

Dokumentarer på Netflix 2021

Netflix er nok bedst kendt for sine mange fantastiske serier, der kan holde én fængslet i mange timer foran skærmen. Men vidste du også, at Netflix byder på et væld af gode dokumentarer, som bestemt også er et kig værd?

Vi guider dig her til de bedste dokumentarer på Netflix i 2021. På listen finder du alt lige fra biografier om sports- og musikikoner til fortællinger om politiske kampe og kulturelle fænomener. Er du mere til krimi, så husk også at tjekke vores guide til de bedste true crime-serier på Netflix.

Er du på udkig efter en helt ny dokumentarserie, du ikke har set før, så kan du lede blandt de nye serier på Netflix.

Læs om My Octopus Teacher og de andre bedste dokumentarer på Netflix her.

My-octopus-teacher

© Netflix/ My Octopus Teacher

My Octopus Teacher (2021): Det. forunderlige venskab mellem to væsener

Kan et menneske og en blæksprutte være venner – og ikke mindst lære af hinanden? Det spørgsmål er baggrunden for dokumentaren My Octopus Teacher, som uden tvivl er en af de bedste dokumentarer på Netflix netop nu.

Vi følger her dokumentaristen Craig Foster, hvis liv for 10 år siden var vendt på hovedet: Han var udbrændt, havde mistet lysten til at arbejde og havde et dårligt forhold til sin søn. I forsøget på at komme ud af sin eksistentielle krise begyndte Foster at dykke ved Cape Town i Afrika, hvor han mødte en lille blæksprutte, som han udviklede et slags venskab med – og det skulle siden vise sig at give ham et helt nyt syn på tilværelsen.

Find de bedste dokumentarer på Netflix her.

13th-dokumentar

© Netflix/ Den 13. forfatningsændring

Den 13. forfatningsændring (2016): Mavepuster-dokumentar om social ulighed i USA

Fem procent af verdens befolkning bor i USA. Alligevel er 25 procent af de personer, som sidder bag tremmer i hele verden, fængslet i USA. Det er noget af det første, vi får at vide i dokumentaren Den 13. forfatningsændring – og efterfølgende folder filmen langsomt, men sikkert ud, hvordan strukturelle forhold og politiske begivenheder har betydet, at flere og flere sorte amerikanere bliver sat i fængsel.

Den 13. forfatningsændring er uden tvivl en af de bedste dokumentarer på Netflix, fordi den som få andre formår at kaste lys over USA’s langt fra velfungerende fængsels- og retssystem – og over, at der stadig i dag findes slaver i landet.

Læs om Seaspiracy og de andre bedste dokumentarer på Netflix.

Seaspiracy-dokumentar

© Lucy Tabrizi

Seaspiracy (2021): Netflix-dokumentar kaster lys over overfiskning

Seaspiracy har nok været en af de mest omdiskuterede dokumentarer på Netflix i 2021 – for mens nogle roser dokumentaren for at kaste lys over fiskeindustrien og de fatale konsekvenser af overfiskning, har andre kritiseret den for at pynte lidt for meget på sandheden.

Ikke desto mindre giver Seaspiracy et interessant – og skræmmende – perspektiv på de store trusler, som verdenshavene står over for. Derfor er Seaspiracy absolut også en af de dokumentarer på Netflix, som er værd at give sig i kast med.

Vi har fundet de bedste dokumentarer på Netflix til dig – blandet andet dokumentaren om det litterære ikon Joan Didion.

Joan-didion-dokumentar

© Julian Wasser

Joan Didion: The Center Will Not Hold (2017): Fortællingen om et litterært ikon

Den amerikanske journalist og forfatter Joan Didion er en af de vigtigste stemmer i det 20. århundredes amerikanske litteratur, og i dag er hun særligt kendt for sine essaysamlinger Slouching towards Bethlehem og The White Album fra henholdsvis 1968 og 1979, hvori hun skildrer amerikansk kultur og bagsiden af hippietiden. Det – og meget mere – kan du høre nærmere om i Netflix-dokumentaren Joan Didion: The Center Will Not Hold, hvor det litterære ikon kaster et blik tilbage på sin karriere og sit liv.

Netflix-dokumentaren American Factory er blandt de bedste dokumentarer på streamingtjenesten.

American-factory

© Netflix

American Factory (2020): Dokumentar på Netflix skildrer kultursammenstød

Da General Motors-fabrikken i Ohio måtte dreje nøglen om, efterlod det 2.000 mennesker arbejdsløse. Redningen kom dog i form af en kinesisk bilrude-fabrikant, som åbnede op i General Motors' gamle lokaler og genhyrede flere af firmaets tidligere ansatte – sammen med en lang række kinesiske fabriksarbejdere.

Dokumentaren American Factory på Netflix skildrer det medfølgende kultursammenstød, som er lige dele komisk og tragisk, når samtalen falder på de amerikanske arbejderes effektivitet i forhold til de kinesiske, retten til ‘hele’ to dagens weekend og meget, meget andet – og hvordan selvsamme kultursammenstød truer med at knuse den amerikanske drøm.

Dokumentaren Strong Island er en af de vigtigste dokumentarer på Netflix netop nu.

Strong-Island

© Netflix

Strong Island (2017): Dokumentar om racismens skygge i USA

Fra raceadskillelsen i USA’s sydstater under Jim Crow til drømmen om et frit New York. Dokumentaren Strong Island er fortællingen om flere generationer af familien Ford, hvis liv formes af racisme på forskellige tidspunkter gennem USA’s historie – for eksempel i 1992, da 24-årige William Ford bliver dræbt af en hvid mand, men pludselig er hovedmistænkt i sagen om sit eget mord.

Det er blevet til en mavepuster af en dokumentar, som skildrer racisme i USA på tværs af tid og sted.

Har du set alle de bedste dokumentarer på Netflix? Tjek vores liste her.

The-last-dance

© Andy Hayt

The Last Dance (2020): Portræt af et basketball-ikon

Man kan ikke tale om basketball uden også at nævne sportens ubesejret største stjerne, Michael Jordan – og i dokumentarserien The Last Dance på Netflix bliver historien bag legendens sidste sæson hos Chicago Bulls foldet ud stykke for stykke.

Det gælder både historierne bag holdet store stjerner – fra Michael Jordan selv til Scottie Pippen, Jerry Krause, Phil Jackson og Dennis Rodman – og de konflikter, der opstod mellem spillerne og sportsdirektøren Jerry Krause, der i tiden udspillede sig som et højspændt drama i medierne.

Er du basketballnørd – og selv hvis du ikke er – er The Last Dance et must see, når det kommer til de bedste dokumentarer på Netflix.

Find de bedste dokumentarer på Netflix her.

The-white-helmets

© Netflix

The White Helmets (2016): Fortællingen om Syriens hverdagshelte

Mens luftangreb på civile mål er blevet en del af hverdagen i Syrien, sætter en gruppe frivillige deres liv på spil for at redde ofre fra murbrokkerne: Nemlig de hvide hjelme, som er Syriens civile redningskorps.

I The White Helmets følger den Oscar-nominerede dokumentarfilmsinstruktør Orlando von Einsiedel tre af de hvide hjelme, som frygtløst styrter ind i totalt bombede bygninger for at hive overlevende ud af murbrokkerne – og som ikke skelner mellem ven og fjende i kampen for at redde menneskeliv.

Dokumentar om The Notorious B.I.G.

Biggie-dokumentar

© Christopher Wallace Estate

Biggie – I Got a Story To Tell (2021): Ikonisk rappers vej fra gaden til stjernerne

Fra narkohandler til stjernerapper – The Notorious B.I.G. var en af 90’ernes største hiphop-stjerner. I dokumentaren Biggie – I Got a Story To Tell portrætteres legenden bag musiker-pseudonymet gennem ikke tidligere sete optagelser og dybdegående interviews, og der bliver undervejs stillet skarpt på hans vej fra gadedreng til anerkendt rapper – og ikke mindst den tragiske skæbne, der skulle overgå ham.

Dokumentaren Cheer på Netflix

Cheer-dokumentar

© Netflix

Cheer (2020): Netflix-dokumentar kaster nyt lys over cheerleading-kulturen i USA

Store smil, pomponer og nystrøgede uniformer. Det er nok det, de fleste umiddelbart forbinder med amerikansk cheerleading. Men efter bare ét enkelt afsnit af dokumentarserien Cheer på Netflix går det op for én, at cheerleading er så meget mere end dét: Det er nemlig også en ekstremsport, hvor de udøvende atleter sætter liv og lemmer på spil for at levere det bedst mulige show for tilskuerne.

I Cheer følger man cheerleaderholdet på Navarro College, som ligger en lille texansk sprække, og som har vundet et hav af priser – men det er ikke uden en pris. Kampen for at beholde titlen som et af de bedste cheerleading-hold i USA kommer nemlig med en side dish af brækkede knogler og forvredne led for de unge, som er en del af holdet – og efterhånden som dokumentaren folder sig ud, går det op for én, at den vilde dedikation måske ikke blot skyldes en kærlighed til sporten, men også at de unge ikke har andre steder at søge hen.

Læs om Netflix-dokumentaren 'Knock down the house' her.

Knock-down-the-house

© Netflix

Knock Down the House (2019): Den socialistiske bølge vælter ind over USA

Navnet på den dengang 28-årige politiker Alexandria Ocasio-Cortez var på alles læber, da hun i 2019 blev valgt ind i Kongressen som den yngste kvinde nogensinde – og efterfølgende blev hun frontkvinden for en ny socialistisk bevægelse, der hurtigt bredte sig ud over USA. I Knock Down the House skildrer dokumentaristen Rachel Lears Ocasio-Cortez og fire andre kvindelige kandidater, som hver især forsøger at udfordre mandlige, etablerede politikere, og som alle vil forsøge at skabe et nyt – og bedre – USA for alle.

Dokumentaren vandt publikumsprisen ved Sundance filmfestival og er bestemt en af de bedste dokumentarer på Netflix netop nu.

Dokumentar om Beyoncé.

HOMECOMING-dokumentar

© Parkwood Entertainment

Homecoming (2019): Fængende dokumentar om et af vor tids største sangidoler

Er du Beyoncé-fan, er Homecoming et must see. Netflix-dokumentaren er en intim og dybdegående skildring af Beyoncé og hendes berømte Coachella-optræden fra 2018, og foruden optagelser fra koncertshowet viser dokumentaren også backstage-materiale og privatfotos fra forholdet med rapperen Jay-Z – iblandet lydoptagelser fra et interview med den nu afdøde poet og aktivist Maya Angelou.