Gode dokumentarer netflix
© Iris

De bedste dokumentarfilm på Netflix

Fra exceptionelle kunstnere som Whitney Houston og Lady Gaga til de ikoniske modeprofiler Iris Apfel og Jeremy Scott. Kom bag facaden med Netflix’ bedste dokumentarer

14. oktober 2017 af Josefine Klint

Netflix er kendt for fantastiske serier, men streamingtjenesten byder også på en lang række anmelderroste dokumentarer, der både underholder, informerer og forbløffer.

Vi har samlet de ti bedste dokumentarer på Netflix. 

Iris (2014)

Dokumentaren omhandler en exceptionel kvinde: Iris Apfel på 93 år, der har haft en markant indflydelse på mode- og designbranchen igennem hele sin karriere. 

Iris' stil og tilgang til mode og indretning har blandt andet ført hende til Det Hvide Hus, som hun har indrettet for intet mindre end ni præsidenter. 

Dokumentaren Iris giver et intimt blik ind i modeikonets liv, der konstant forbløffer med sin overdådige og ekstravagante stil og enorme samlinger af tøj og accessories. 

Lad dig inspirere af Iris’ legende tilgang til mode, personlige stil, hendes unge sind og sprudlende personlighed.

Se den for: Et opløftende og inspirerende indblik i en af vor tids mest ikoniske modepersonaers liv. 

Whitney – Can I Be Me (2016)

De fleste kender til den tragiske historie om divaen med den utrolige stemme. Whitney Houston hypnotiserede hele verden med sit sangtalent, og især soundtracket fra filmen Bodyguard, I Will Always Love You, er blevet kendt som en af vor tids største kærlighedsballader.

Men successen havde en bagside. Houston var i mange år misbruger af flere euroforiserende stoffer, hvilket i høj grad påvirkede hende privat og professionelt. Dokumentaren giver et indblik i Houstons historie, der er en anden virkelighed end den, medierne skabte under hendes storhedstid.

Se den for: Et ærligt portræt af en af vor tids største divaer, der giver et skræmmende indblik i bagsiden af medaljen, når en pige fra ringe kår bliver forgudet af hele verden. 

What Happened, Miss Simone? (2015)

Nina Simone var en sort amerikansk sangerinde med et enormt talent og en musikalsk portefølje i flere genrer som jazz, blues, folk, R&B, gospel og pop. Simone kendes bedst for sangen Feeling Good, der senere er blevet genfortolket utallige gange.

Simone var en revolutionær sanger og kunstner, der måtte kæmpe mange kampe for sine rettigheder som sort kvinde i USA, da racediskriminationer var på sit højeste. Diskriminationen af Simone som sort kvinde påvirkede i høj grad hendes karriere, hvilket førte til, at hun benyttede sin stemme i musikbranchen som en aktivistisk protest og demonstration.

Se den for: Portrætteringen af en kvinde med et kæmpe mod og talent, som brugte musikken i kampen mod politiske uretfærdigheder.  

Franca: Chaos And Creation (2016)

Franca Sozzani var en modelegende, der provokerede industrien fra sin titel som chefredaktør på italiensk Vogue. Dokumentaren er skabt af Francas egen søn, der portrætterer sin mor med et helt særligt og sjældent indblik. 

Franca Sozzani var kendt som modeverdenens rebel, da hun ikke var bange for at bringe kontroversielle emner ind i den glamourøse modemagasinverden. Under Sozzani ledelse beskæftigede italiensk Vogue sig både med hustruvold, stofmisbrug og krig. Derudover var Franca den første Vogue-redaktør, der lavede et magasin udelukkende med sorte modeller.

Se den for: Et sjældent indblik i en af de største Vogue-redaktørers liv, der ikke var bange for at gå egne veje og formidle moden på kontroversiel vis. 

Amanda Knox (2016) 

Alle, der elsker true-crime historier, skal se dokumentaren om Amanda Knox. 

Dokumentaren fortæller historien om amerikanske Amanda Knox, der som 20-årig rejser til Italien med sin veninde, Meredith. En skæbnesvanger dag findes Meredith misbrugt og myrdet i pigernes lejlighed, hvilket er starten på et sandt mareridt for Knox, der anklages for mordet. 

Retssagens følges tæt af både italienske og amerikanske medier, der synes at have dømt Knox skyldig på forhånd.

Se den for: Et indblik i en af de største mordmysterier i nyere tid, som fortælles af alle de involverede – fra Amanda Knox selv til en af de journalister, der fulgte sagen på nært hold. 

Chef’s Table (2017)

Dokumentarserien følger nogle af verdens bedste kokke, og den store passion og det hårde arbejde, der skal til for at drive restauranter i verdenklasse.

Hvert afsnit følger en ny kok, der giver et indblik i deres særegne stil og historie. Fra delikat fransk cousine til rustik madlavning over bål i de svenske skove, bliver vi introduceret til alle aspekter af madlavning og hvilken inspiration, der ligger bag.

Se den for: De mundvandsfremkaldende retter, smukke billeder og kokkenes inspirerende passion. 

Gaga: Five Feet Two (2017) 

I Gaga: Five Feet Two følger vi sangerinden Lady Gaga, der brød igennem for sine provokerende outfits og fængende electro dance-pop. Meget er sket, siden Just Dance og kødkjoler, og Gaga er bevidst om konstant at videreudvikle sit brand.

Dokumentaren giver et ærligt kig ind i Lady Gagas liv, hvor hun selv fortæller om sine mange kampe, både privat og professionelt. Vi får blandt andet et indblik i den sygdom, der giver hende kroniske smerter, samt det pres, der ligger på hende for at skabe et succesfuldt album.

Se den for: Et billede af personen bag ikonet, der ærligt portrætteres som en virkelig kvinde med et stort musikalsk talent, svagheder og personlige kampe. 

Steve Jobs: The Billion Dollar Hippy (2011) 

Den nu afdøde Steve Jobs var personificeringen af teknologi-giganten Apple, som blev hyldet og elsket af utallige fans. Vejen til tops var langt fra traditionel for Jobs, der droppede ud af universitet, men kæmpede videre for at realisere sine store drømme. 

Dokumentaren følger de kampe, som Jobs møder ved opstarten af Apple, og dykker ned i, hvordan det massive fokus på stilrent design medførte succes, men samtidig var ved at føre til teknologi-gigantens forfald. 

Se den for: Den autentiske indsigt i, hvordan en succes blev til, og historien om den fascinerende mand bag. 

Jeremy Scott: The People’s Designer (2015)

Dokumentaren omhandler den kontroversielle designer Jeremy Scotts vej fra trænge kår på en gård i Missouri til kreativ direktør for Moschino.

Jeremy Scott er især kendt for sine popkultur-inspirerede kollektioner, der trækker på alt fra McDonald’s til Barbie, men provokatørens vej til modescenen var lang og hård. Dokumentaren afslører blandt andet, hvordan Scott måtte overnatte i metroer, mens han sideløbende kæmpede for at bryde igennem som designer.

Se den for: En inspirerende historie om at kæmpe for sine drømme, samt indsigt i et af modebranchens mest humoristiske brands. 

The Hunting Ground (2015) 

The Hunting Ground er en skræmmende dokumentar om voldtægtskulturen på amerikanske campusser. Dokumentaren følger en række ofre, der er blevet seksuelt misbrugt af andre elever på deres college. Ofrene må kæmpe en tilsyndeladende umulig kamp mod uddannelsesinstitutionerne, der holder hånden over gerningsmændene, fordi et alment kendskab til forbrydelserne vil skade skolerne økonomisk.

Se den for: Et uhyggeligt indblik i en voldtægtskultur, der påvirker mange kvinder på amerikanske campusser, og de inspirerende kvinder, der nægter at lade sig underminere af skolernes autoritet. 


ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF 

Måske er du interesseret i ...

Gør som 24.000 andre

Seneste