Mario Testino: Mød stjernefotografen over dem alle

Ny udstilling lader dig komme helt tæt på Mario Testinos billeder af alle fra de kongelige til Kate Moss, og vi har mødt manden bag linsen

Hvordan er det at være en af de bedste og mest brugte fotografer i modebranchen? Ifølge fotograf Mario Testinos Instagram-profil er det ret godt. Nøgne kvinder, vilde palmestrande, selfies med alle fra Naomi Campbell til Anna Wintour.

Den 61-årige peruvianer lever livet. Han har skudt de største modeller for de største magasiner og er stadig i fuld gang. En ny udstilling på Kunstforeningen Gl. Strand i København viser fotografens bedste billeder fra en karriere med masser af Vogue, masser af Kate Moss, masser af mode. Men hvem er han overhovedet? Hvad er hans historie? Den kommer her:

Der var især en ting, unge Mario Testino brugte mange penge på. At køre i taxa. Med sit flamboyante tøj passede han ikke ind i det traditionelle Lima, og han kunne ikke gå på gaden eller tage offentlig transport i fred. Han manglede et sted at passe ind.

Som 22-årig flyttede han til London og fandt netop det – en by, hvor folk havde sin egen stil, hvor de var åbne, kreative. Testino farvede sit hår pink, han flyttede ind i et gammelt hospital, han erstattede studierne i økonomi med fotografi. Op igennem 80'erne begyndte han så småt at arbejde sig ind i modebranchen. Hans arbejde var sexet, på kanten. Eksempelvis var han manden bag Guccis (dengang) chokerende reklame, hvor den danske model Louise P fik barberet et 'G' af sine kønshår.

Den nye udstilling på GL. Strand lader dig komme helt tæt på stjernefotografens Mario Testinos smukke billeder / Foto: GL. Strand

Det magiske ved Kate Moss

Men det store gennembrud hang hverken sammen med chok eller sexyness. Det var et royalt gennembrud. I 1997 fotograferede Mario Testino en smuk blondine i en gammel fabrikshal. Billederne af Prinsesse Diana var til Vanity Fair og viste en helt ny side af den royale darling. Der var ingen tung makeup, kæmpe diamanter, store kjoler. Det skulle være enkelt og moderne. Og folk elskede det. Selv ser han tilbage på billedet som det, der for alvor skød hans karriere i gang.

“Det var et skelsættende øjeblik at fotografere Prinsesse Diana. Det var magisk; du kunne mærke i hendes tilstedeværelse, at du var sammen med en meget, meget særlig person. Det billede har givet mig så meget, og jeg føler mig privilegeret over at have gjort det,” siger Mario Testino til Costume.

Udover Lady Di har Mario Testino mødt – og møder stadig – mange, mange smukke kvinder. Han kan tage æren for at sætte Gisele Bündchens karriere i gang. Og han har skudt Kate Moss mere end 1.000 gange, ligesom han var den eksklusive fotograf til Moss' bryllup i 2011. Hvad er det med ham og Kate?

“Jeg har arbejdet med Kate Moss i alle de år, for hver gang jeg gør det, kigger hun på mig med noget, jeg ikke har set før. Hun er nysgerrig, sulten og livsbekræftende. Det er hendes magi, det er meget værdifuldt. Vi stoler på hinanden, og vi siger altid, hvad vi mener. Det hjælper os til at have et meget ærligt forhold,” siger han.

Modellen Stella Tennant fotograferet af Mario Testino for amerikanske Vogue i 2008

Instagram-elsker

I de seneste år har Mario Testino vundet masser af priser, han har i alt udgivet 12 bøger med sit arbejde. Og så er han vendt hjem. Han kalder stadig sig selv for en verdensborger, men bruger en hel del tid i Peru med at fotografere og lave velgørenhed. Samtidig ringer verdens modebosser og modemærker til ham.

“Jeg er konstant splittet mellem at være ny, moderne og på kanten og det traditionelle. Men begge ting kan fungere sammen – du bliver nødt til at se tilbage for at se fremad,” siger han og understreger samtidig fordelene som fotograf i en digital tidsalder.

“Jeg har været i branchen i 35 år, og jeg har arbejdet for amerikansk Vogue i 25. Igennem hele min karriere har jeg kommunikeret med folk gennem Vogue, og nu med de digitale medier er det første gang, vi kommunikerer øjeblikkeligt med folk. Instagram har givet mig en frihed via folks reaktioner – det er meget interessant at kommunikere i øjeblikket. Før accepterede jeg måske begrænsninger. Det gør jeg ikke nu. Mit arbejde er blevet mere ekspressivt og mere frit.”

Modellen Tasha Tilberg og skuespilleren Josh Hartnett er begge blevet fotograferet af Mario Testino

Mario Testino har om nogen forbundet det kommercielle med det kunstneriske. Han får det frem i modeller og situationer, der gør, at man bliver ved hans billeder. Man udforsker og husker dem.

Se det selv på udstillingen Mario Testino – No Limits, der åbner fredag d. 13. maj på Kunstforeningen Gl. Strand og varer indtil 18. september.

Se mere på Glstrand.dk.