© Katrine Binné

5 steder du skal besøge i Kroatien – kom med designer, Katrine Binné, på roadtrip i Europa

Du har sikkert hørt om både Split, Dubrovnik og måske også øen, Hvar. De tre mest populære feriedestinationer i Kroatien. Vi har aldrig rejst i det centraleuropæiske land men havde hørt om byerne – blandt andet fordi det er her nogle af scenerne fra den ikoniske tv-serie, Game of Thrones, er skudt.

Forfatter: Katrine Binné

På trods af de gode rygter, var vi alligevel i syv sind over, hvor vi skulle køre hen. Vi ville nemlig gerne udnytte, at vi havde tiden og muligheden for at se områder, som ikke nødvendigvis stod forrest i guidebøgerne. I håb om at komme lidt væk fra turisterne og lidt tættere på natur og kultur.

Mens vi er på farten, har vi lejet vores hus ud i Danmark. Tilfældigvis til et par der lige er flyttet hjem fra Zagreb, hovedstaden i Kroatien. Så i stedet for at søge nettet tyndt for gode tips til turen, sms’ede jeg med vores søde udlejere. De har rejst rundt i landet i de år, de har boet der, og gav os de bedste tips til autentiske oplevelser.

Her er vores fem favoritter fra de mange hundrede kilometer, vi har kørt og sejlet i Kroatien.

1. Rivierafølelse i Rovinj

Efter at have tilbragt over to uger i bjergene – ofte i regnvejr og tåge (smukt men også en smule irriterende i længden) – var det tiltrængt at komme til kystbyen, Rovinj. Her fandt vi den smukkeste lille badestrand med rullesten, azurblåt hav og gratis liggestole. Gåturen hertil fra den gamle bydel foregik langs en ny promenade med restauranter, hoteller og butikker, der gav os riviera-fornemmelser a la Saint Tropez.

2. Byvandring i Zadar

Min absolut favorit fra hele vores ophold i Kroatien er havnebyen, Zadar. Vi sov på en parkeringsplads ud til vandet (fordelen ved at køre rundt i autocamper: Du kan sove alle vegne) og brugte en hel dag i den gamle bydel. Her var vi på madmarked, gik tur langs havnen – hvor vi så kunstværket Sea Organ af Nikola Bašić og brugte flere timer på legepladsen ud til havnen. Vi spiste is på Slasticarna Donat, som er en institution i byen, og aftensmaden spiste vi på pladsen Trg Pet Bunara. Vi vandrede rundt i den smukke botaniske have og nød den gamle arkitektur.

3. Game of Thrones i Split

Egentlig ville vi ikke gøre stop i den populære ferieby, Split, fordi vi tænkte, det ville være en turist-magnet, men vi endte alligevel med at bruge to halve dage, mens vi ventede på færgen til henholdsvis Hvar og Italien. Vi kan varmt anbefale kaffe fra D16 og en tur i borgruinerne Diocletian (hvis ikke for den historiske del, så for at gå rundt i kulisserne til Game of Thrones). Vi fik også spist lækker, lækker mad på restauranten Konoba Fetivi, der har fået en bib gourmand – prøv deres scampi og hvide risotto.

4. Campingplads i Omis

Ca. en times kørsel syd fra Split fandt vi hvad, der for os, føltes som den perfekte campingplads. Serina ligger på klipper direkte ud til det azur-blå hav med privat naturstrand og en restaurant, der serverede turens – måske – bedste måltid.

5. Båd-taxa på øen Hvar

Vi brugte næsten en uge på øen Hvar, fordi vejret var vidunderligt (og fordi vi forelskede os i en nudist campingplads, du kan læse mere om her). Er du til store yachts og beach-clubs, skal du besøge byen Hvar. I de to byer Jelsa og Stari Grad får du mere kontakt til det lokale liv med fiskekuttere, stamcafeer og små badebroer plottet tilfældigt rundt i byen. Vandet er noget af det smukkeste, vi har set, og sejlturen fra vores campingplads til Jelsa – med bådtaaxa til €20 – var måske en af ugens største oplevelser.

Håndplukket til dig