Det skal du opleve i Paris, hvis du vil leve som Coco Chanel

Gåtur på Palais-Royal, te på Angelina og middag på Maxim’s. Følg i den franske modedronnings fodspor næste gang, du besøger Paris

Palais-Royal i Paris © Flickr / Felix Montion
1 / 5

Gå tur

Coco Chanel spadserede ofte gennem haven bag Palais-Royal, når hun skulle besøge sin veninde forfatterinden Colette eller sin ven dramatikeren Jean Cocteau. Her læser de lokale dagens avis på en bænk eller nyder roen og forårets blomstrende gule og pink tulipaner. Haven er omsluttet af tre arkader, Galerie de Valois, Galerie de Montpensier og Galerie Beaujolais, der er beboet af boulangerier og butikker, mens den polkaprikkede plads med kunstneren Daniel Burens sort-hvide søjler i dag er havens vartegn.

Place du Palais Royal.

Tetid

Når Coco Chanel havde brug for en pause fra nål og tråd, drak hun te på tesalonen Angelina. Den ligger i arkaden på Rue de Rivoli og er indrettet i overdådig Belle Epoque-stil med glastag, guld, røde gulvtæpper og enorme vægmalerier. Salonen er især kendt for sin varme kakao og søde små kager.

226 Rue de Rivoli, Angelina-paris.fr.

Coco Chanels suite på Hotel Ritz i Paris © PR
2 / 5

Puttin' on the Ritz

I over 30 år boede Coco Chanel under overdådige prismer blandt kringlede trapper med guldbelagte gelændere og fede, ægte tæpper på det legendariske Hotel Ritz, og hver morgen gik hun ud ad hotellets bagudgang og få meter over til sit kontor på Rue Cambon.

  1. januar 1971, efter en gåtur med sin ven forfatteren Claude Baillén, døde Coco Chanel i sin seng på hotellet. En søndag – den eneste dag, hun ikke arbejdede. Hendes sidste ord var til sin stuepige Céline: “Ser du, det er sådan, man dør.”

I dag er det muligt at overnatte i Coco Chanels sort-hvide suite på det legendariske hotel for cirka 134.000 kroner for en nat.

15 Place Vendôme, Ritzparis.com.

Scenevant

Coco Chanel syede kostumerne, Picasso stod for kulisserne. Stjernestøv var der nok af på det lille Théâtre de l’Atelier på Montmartre, da Coco Chanels kreationer i 1923 fik deres debut på de skrå brædder – i Jean Cocteaus opsætning af Sofokles’ græske tragedie Antigone. Hun designede blandt andet en hellang kjortel i uld med græske vasemotiver i rødbrun og sort. Køb en billet til et af teatrets aktuelle stykker, sæt dig i de røde stole, og snus til det, der var engang.

1 Place Charles Dullin, Theatre-atelier.com.

Galeries Lafayette © Flickr / kuhnmi
3 / 5

Begyndelsen

Coco Chanel nægtede at ride med damesaddel, gjorde kjoler kortere, så anklerne kom til syne, klippede sit hår af, smed korsettet væk og lavede tøj til kvinder – for eksempel sit ikoniske militærinspirerede bouclé-sæt – med total bevægelsesfrihed.

Men det hele begyndte med hatte. I stormagasinet Galeries Lafayette købte Coco Chanel stråhatte, befriede dem for tidens fugle og fjer og gjorde dem revolutionerende lettere og mere chikke – og solgte dem videre. Hendes første kunder var arbejderklassen, men overklassen fulgte hurtigt efter. I dag har Chanel – selvfølgelig – egen butik i det legendariske stormagasin.

40 Boulevard Haussmann, Galerieslafayette.com.

Rue Cambon

Rue Cambon. Chanel. Chanel. Rue Cambon. Fortiden hvisker. I 1910 åbnede Mademoiselle Chanel sin første hattebutik i nummer 10, men udvidede otte år senere med Chanels hovedkvarter i nummer 31. Det ligger der endnu – og kan i år fejre 100 års historie med Coco Chanels livsværk. Åbn døren under de hvide markiser med sort skrift, og træd ind i Cocos verden. Underetagen er mærkets flagship store, og det er her på marmortrappen blandt vægge beklædt med spejle, at Coco Chanel 5. februar 1954 sad og overværede sit første show nogensinde, hvor modeller i stilhed viste hendes tøj frem. På første sal ligger salonerne, hvor overklassens kvinder frem til 1971 kom til eksklusive præsentationer af Coco Chanels tøj – i dag er det kendte og haute couturekunder, der kommer til fittings. Og så. Ovenpå. Her ligger Mademoiselles atelier. ‘Mademoiselle privé’ står der på døren. Indenfor tilpassede Coco Chanel tøjet direkte på sine modeller – med en cigaret i munden, en saks hængende om halsen og knappenåle i hånden. I dag er det Karl Lagerfelds skitser, der dominerer væggene. Øverst ligger Mademoiselles lejlighed, der er bevaret som dengang, hun boede og arbejdede der, komplet med overdådige lysekroner, dramatiske veloursofaer, buddhaer, guldløver og statuer af Jomfru Maria. Desværre er der ikke adgang for offentligheden.

31 Rue de Cambon, Chanel.com.

Place Vendôme. © Flickr / Oliver Mallich
4 / 5

Pladsen

Coco Chanels ånd hviler om noget over ottekantede Place Vendôme. Her ligger hotel Ritz og i gåafstand Chanels hovedkvarter og de steder, hvor Coco brugte det meste af sin sparsomme fritid. Pladsens form inspirerede hende blandt andet til ure, smykker og parfumer – for eksempel flakonen og låget til Chanel No. 5.

Pladsen er Paris’ juvelerkvarter, og Chanel har butik her side om side med andre af verdens mest eksklusive smykkemærker.

Place Vendôme.

Restauranten

Coco Chanel elskede. Ikke mindst sit livs kærlighed, den britiske polospiller Arthur ‘Boy’ Capel, som hun mødte i 1908. De boede sammen på Avenue Gabriel og spiste ofte på restauranten Maxim’s, som ligger lige rundt om hjørnet. Mange andre kendte har haft deres rendez-vous i restauranten, der er indrettet i overvældende Art Nouveau-stil med glasmosaikker i blomstermotiver og mørke, rødpolstrede træmøbler – for eksempel udløste Brigitte Bardot et ramaskrig, da hun i 70’erne besøgte restauranten barfodet.

3 Rue Royale, Maxims-de-paris.com.

Le Boeuf sur le Toit © PR
5 / 5

Natteliv

Som ung kvinde brugte Coco Chanel dagene på at sy og nætterne på at optræde for kavalerister i en cabaret – hun blev kaldt Coco, fordi hun ofte sang sangen Qui qua vu Coco. Senere holdt hun også af selv at gå ud med sine venner, der talte Pablo Picasso, komponisten Igor Stravinsky og kunstneren Jean Cocteau. De mødtes på den hippe natklub Le Boeuf sur le Toit, der er opkaldt efter et Cocteau-stykke.

I dag er stedet en restaurant, hvor der serveres både frokost og middag.

34 Rue du Colisée, Boeufsurletoit.com.

A la plage

Planlæg en weekendtur til stranden – Coco Chanel kom meget på strandene i Deauville i Normandiet og elegante Biarritz ved den baskiske kyst. Hun elskede at være ude i solen – og at få solkysset hud, hvilket var langt fra tidens populære pudrede, blege look. Solbrændthed var et tegn på fattigdom – altså lige indtil Coco gjorde sin entré. Historien lyder, at Coco Chanel på en af sine yachtture i Cannes i 1923 fik lidt for meget sol og vendte tilbage med solbrun hud. Det skabte mode, og hurtigt efter valfartede overklassen og kendte til varme steder for at gøre Coco den glødende kunst efter.