Turen går til Oxford: En smuk og eventyrlig by

Når snakken falder på dit næste rejsemål, så er det nok ikke Oxford, som er den første by, du kommer i tanke om, men byen gemmer på mange fine oplevelser, som er virkelig anbefalelsesværdige. Her får du fem oplevelser, du ikke skal gå glip af.

Oxford ligger halvanden times kørsel fra London. Byen er mest af alt kendt for det prestigefyldte universitet, som også fylder en del i byen, men Oxford har mere at byde på, end du måske lige skulle tro

Punting i floden

Har du overhovedet været i Oxford, hvis du ikke har prøvet punting? Spørger du en person fra Oxford, vil svaret helt klart være 'nej' – og vi er ret enige. Punting er en klassisk Oxford-oplevelse, som har eksisteret siden 1880'erne.

Med hvad er det lige punting går ud på? Det er egentlig ret simpelt: En punt er en fladbundet båd, og punting er handlingen hvor båden driver langs vandet ved hjælp af en lang pind, som bruges til at skubbe til bunden af floden. Går du en tur langs River Cherwell (en biflod til Themsen) på en solskinsdag, vil du bemærke, at floden er fyldt med mennesker, der sejler rundt i punts.

Det er en idyllisk fornøjelse og en fantastisk måde at få adgang til smuk udsigt over den historiske by og det omkringliggende landskab. Du vælger selv, om du vil have en guide med på turen som styrer båden, eller om du har mod på selv at kaste dig ud i at agere kaptajn – vi anbefaler helt klart, at du vælger en guide. Du skal ikke lade dig narre af, hvor nemt det ser ud for en guide at styre båden – vi var vidne til flere turister, der havde valgte en sejltur uden guide, og lad os bare sige det sådan her: Det så ikke ligefrem afslappende ud.

Der er typisk plads til fire eller seks personer i en punt og en sejltur med guide koster omkring £24.

Rundvisning på Christ Church College

Når du går en tur rundt i Oxford, vil du lynhurtigt opdage, at byen er proppet med colleges. Oxford huser ikke mindre end 39 colleges, som allesammen er tilknyttet Oxford University. De fleste colleges er lukket for offentligheden, medmindre du kommer i særlige åbningstider eller booker en guidet rundtur.

Hvis du gerne vil se et college indefra er Christ Chruch College et godt bud – især hvis du er fan af Harry Potter. Christ Chruch College er først og fremmest en super smukt med imponerende arkitektur, interessante historier og en virkelig flot katedral, men det er også stedet, hvor flere scener fra Harry Potter-filmene er blevet filmet – blandt andet den berømte scene hvor professor McGonagall møder Harry, Ron og Hermione for første gang (if you know, you know).

En rundvisning med audio-guide koster £16.

Guidet gåtur i byen

Oxford er en by, der gemmer på utrolig mange historier (nogle mere sande end andre), og de fleste er naturligvis forbundet med universitetet. En hyggelig måde at lære byen bedre at kende er ved at tage på en guidet gåtur.

Der er flere forskellige gåture at vælge imellem – vi valgte en gratis tur på 2 timer, hvor du bliver vist rundt i byen af en studerende fra universitetet. Her kommer du rundt i alle de interessante afkroge af Oxford, og undervejs bliver du forsynet med interessante og sjove historier – heriblandt en sand historie om hvordan Balliol College skabte ravage hos Trinity College ved at slippe en flok får løs og en anden sand historie om kidnapning af...skildpadder. Meget interessant og meget underholdende.

Botanisk have

I hjertet af Oxford finder du den botaniske have, som absolut er et besøg værd. Haven blev etableret tilbage i 1621 og er dermed den ældste botaniske have i England. Den blev oprindeligt brugt til dyrkning af planter til medicinsk forskning, som fandt sted på universitetet, men i dag er haven blot til beskuelse og har som sådan ikke nogen funktion i forbindelse med universitetet.

Det er på mange måder en eventyrlig oplevelse at gå rundt i haven, som huser mere end 8.000 forskellige plantearter, og den har også været inspiration til flere litterære klassikere – heriblandt et ægte eventyr; nemlig Alice in Wonderland.

En dagsbillet til haven koster £7 og giver dig mulighed for at gå ind og ud, som det passer dig, i havens åbningstimer.

Se byen fra oven

Det er altid en særlig oplevelse at komme op i højden og se en by fra oven – og det er ingen undtagelse i Oxford.

Den bedste udsigt får du fra tårnet i St. Mary's Chruch, som er placeret meget centralt i Oxford. Der er fri adgang til kirken, som er super smuk indvendig, men hvis du vil en tur op i kirketårnet, koster det £5. Der er 127 trin til toppen, og pladsen er lidt træng, men udsigten er det hele værd.

For et få det maksimale ud af oplevelsen, vil vi helt klart anbefale dig, at du tager turen op i kirketårnet efter du har lært byen at kende – det er nemlig lidt federe at se byen fra oven, hvis du har en idé om, hvad det egentlig er, du kigger på.