Sådan skaber du et netværk, du kan bruge i din karriere

Få karriererådgiverens bedste råd til, hvad der er dos og don'ts inden for networking, hvis du gerne vil fremme din karriere

© Anna Stokland

Du har sikkert fået fortalt, at noget af det vigtigste, hvis du gerne vil have skub i din karriere, er et godt netværk. Der er i hvert fald noget om det, for ifølge den nyeste undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager sker hele 58 % af alle ansættelser via netværk.

Men hvordan kommer du i gang med at få opbygget et? Hvad bør du være opmærksom på, og hvad må du aldrig gøre? Karrierevejleder fra HK, Louise Theil, guider dig til, hvordan du skal bære dig ad.

Sådan kommer du i gang

Først og fremmest skal du være klar over, at det ikke er en nem opgave at opbygge et godt netværk. Som Louise Theil, leder af HK's karrieretelefon, pointerer: “Du kommer ikke sovende til et netværk. Du bør sætte det i system, og du skal handle, række ud og snakke med mennesker, du mener, du kan lære af og sparre med”.

Du kan oplagt skabe dig et overblik over, hvilke mennesker du har omkring dig, som gerne vil hjælpe dig på vej, og desuden være specifik omkring, hvad du ønsker hjælp til. Tænk over: Hvad er mit mål? Hvad vil jeg gerne bruge det til?

Udnyt nemme værktøjer

For at opbygge et netværk kræver det, at du er målrettet, og at du gør en indsats. Udnyt, at der findes simple måder, du kan komme i kontakt med andre på. En oplagt måde er netværket LinkedIn, hvor det er helt legalt at sende en anmodning afsted til nogen, der er interessante for dig. Du kan for eksempel finde kontakter gennem virksomheder, du drømmer om at arbejde i, eller gennem dine kollegaers omgangskreds.

Et tip er, at du bør opsøge og omgive dig med det, du gerne vil være, fremfor det du er.

© Getty Images

Kom ud og mød mennesker

Selvom det kan virke angstprovokerende, kan det gavne dig meget at møde folk fysisk, hvorfor du så vidt muligt bør deltage i morgenmøder, arrangementer og lignende. Husk, at det ikke er nok at møde op – du skal snakke med folk. Louise Theils bedste råd er, at du skal stille spørgsmål i stedet for at snakke om dig selv, og være målrettet med, hvad du vil vide. Tænk det som et mini-interview.

Selvom det er svært, er du nødt til at øve dig, for det man øver sig på, bliver man bedre til. Forbered dig også på, at du kommer til at få nogle nej'er. Tag dem med et smil og bliv klogere af dem!

Sådan plejer du dit netværk

Selvom du er interesseret i at udvide dit netværk med nye kontakter, er det mindst lige så vigtigt at pleje dine eksisterende relationer. Ligesom med dine venner skal du holde kontakten ved lige og også give noget, når du er glad.

Dit arbejdsliv er hele tiden i udvikling, så husk at holde dit netværk opdateret, når det går godt og ikke kun ved jobskifte. Det er nemlig noget, Louise Theil ofte ser: “Vi har en tendens til at skifte job, når vi er slidt op. Men vi er mere attraktive, når vi er på toppen. Derfor er det vigtigt at holde netværket opdateret, så man kan flytte sig, når man er ovenpå”.

3 ting, du ikke må gøre

Der er som nævnt mange ting, du kan gøre for at bruge dit netværk, men der er også nogle ting, du absolut skal undgå.

  1. Bruge dit netværk direkte til nye jobs. Mange tror, at folk i deres netværk direkte kan skaffe dem et nyt job, men sådan forholder det sig sjældent. Du må aldrig spørge direkte om et job, medmindre de selv har tilbudt det.
  2. Presse for meget på. Folk omkring dig vil helt sikkert gerne hjælpe dig, men hvis du bliver for ihærdig og for meget, kan det være, at de mister noget af lysten. Vær ydmyg og taknemmelig.
  3. Spilde andres tid. Hvis du har bedt om et møde med en, eller på anden måde har bedt om andres tid, så vær forberedt, kort og præcis.

Du kan altid få en hjælpende hånd

Forhåbentlig føler du dig nu mere klædt på til at navigere rundt i dit netværk, så du har bedre forudsætninger for at nå dine mål og være heldig med vilje.

Er du stadig usikker på, hvordan du skal kaste dig ud i det, eller har du brug for at samle dig mod til, kan du altid få hjælp fra en professionel vejleder. Hvis du er medlem af HK, kan du få gratis karrierevejledning ved at ringe til Karrieretelefonen, hvor du også kan få hjælp til, hvordan du definerer dine kompetencer og mod til at blære dig med dine evner.