Cindy Sherman Instagram
© Instagram / @_cindysherman_

Selviscenesættelsens dronning slår til igen

Cindy Sherman er kendt som en kamæleon i konstant skiftende forklædninger. Nu har hun åbnet sin Instagram og inviterer os endnu tættere på

I dag er det ikke så unormalt at vende kameraet mod sig selv og tage en selfie. Vi er blevet vant til den konstante strøm af selviscenesatte og manipulerende billeder på de sociale medier, der konstant skaber en ny virkelighed.

Den amerikanske fotograf og kunstner Cindy Sherman har gjort selviscenesættelsens kunst til sit livsværk. Sherman slog igennem i 1977 med fotoserien Untitled Film Stills, hvor hun afbillede sig selv i forskellige roller i fiktive filmscener. Gennembruddet markerede stilen i Shermans kunst, hvor kernen netop er selviscenesættelse i et utal af vidt forskellige karakterer.

Privat har Sherman dog altid distanceret sig fra sine fans, som måtte nøjes med at betragte Sherman og hendes værker på udstillinger verden over.

Men det bliver der lavet om på nu, da Cindy Sherman har valgt at åbne sin Instagram-profil og lade folk udefra komme et en smule tættere på. Nu er spørgsmålet så bare: Er hendes Instagram endnu et projekt af iscenesættende værker?

Kunstnerisk manifest?

I midten af maj begyndte en række selfies at dukke op, det første med den ironiske tekst “Selfie! No filter, hahaha.” Efterfulgt af en række meget manipulerede billeder af kunstneren.

Sherman var i høj grad forgangskvinde for den selviscenesættelse, der gennemsyrer den moderne verden, men det står endnu hen i det uvisse, om åbningen af hendes Instagram er endnu et kunstnerisk manifest.

Hvis du også fascineres af Cindy Shermans univers, skal du læse med i det nye Costume, hvor vi tager dig helt tæt på den betydningsfulde kunster.

Nedenfor kan du se en række af de værker, som Sherman har delt på Instagram.