shame: premiere på amerikansk skam
© NRK

Skam Austin: Er du klar til den amerikanske udgave?

Vil vi kunne elske den amerikanske Noora, Sana og Isak lige så højt? Her er alt, vi ved om den amerikanske Skam indtil videre

Allerede i december sidste år blev det annonceret, at den britiske producent Simon Fuller havde købt rettighederne til Skam i USA, der får navnet Skam Austin.

Fuller er kendt som manden bag popfænomenet Spice Girl og tv-formater som Idols, så det undrer ikke, at han så potentialet i den norske ungdomsserie:

Skam har potentiale til, at blive en indflydelsesrig serie i Nordamerika, hvor vi ikke har noget lignende. Norge og Skandinavien er frontløbere, hvad angår innovation og kreativitet, og jeg er stolt af at være med til at gøre Skam tilgængeligt for et meget større publikum end det er i dag,” siger Fuller til NRK.

premiere på amerikansk skam
© NRK

Tro mod originalen

Manden, der skal stå med den store opgave at skabe en amerikansk udgave af Skam, er den svenske producent Per Blankens.

I et interview med det svenske Aftonbladet, fortæller Blankens, at det er essentielt at videreføre ånden fra den oprindelige serie. Han har fået mange tips af manuskriptforfatter og instruktør bag Skam, Julie Andem, men der er mange tråde, der endnu skal samles for at skabe et produkt, som lever op til det originale.

Der har da også længe floreret rygter fra blandt andet norske VGTVs Panelet og Podcasten Harm og Hegseth, om Julie Andem selv skal til USA og instruere serien.

Blankens afviser endnu ikke Andems mulige rolle i den amerikanske udgave:

“Det er jo Julie Andems ånd, som svæver over hele serien, så det er en naturlig tanke [at Andem skal instruere, red.],” siger Blankens til svenske DI Weekend.

premiere på amerikansk skam
© NRK

Amerikanske udfordringer

Blankens står over for flere centrale udfordringer ved at overføre norske traditioner og ungdomskultur til det amerikanske marked.

Alle karaktererne fra originaludgaven af Skam vil fortsat være med i den amerikanske version, men indholdet skal tilpasses de unge amerikanske seere, så temaer som for eksempel russetid og russebus må ændres.

Desuden bliver Skams sexscener en udfordring, som der skal findes en løsning på, da de er en afgørende del af seriens fortælling.

Ifølge svenske Nyheter 24 er det også meningen, at man vil skabe både et blogformat til klip, sms-kommunikation og Instagram opslag fra karakterernes egne profiler. Den store amerikanske udfordring er, at man opererer med seks forskellige tidszoner.

Seriens særskilte format, som fik den til at skille sig ud i Skandinavien, er derfor en stor udfordring for det amerikanske marked, og Blankens udtaler, at han endnu ikke har fundet en løsning på problemet.

premiere på amerikansk skam
© NRK

Et format med potentiale

På trods af udfordringerne er Blankens ikke i tvivl om, at amerikansk Skam vil få succes:

“Jeg tror, Skam kommer til at få en enorm gennemslagskraft i USA, der findes ikke noget lignende på TV her. Temaet er universelt, alle kan relatere til serien – vi har jo alle været 16 år, så der er ingen grænser for, hvor stort det kan blive,” siger Blankens til DI.

Indspilningerne starter til sommer og vil fortsætte frem til jul, og Skam Austin får premiere til næste efterår i 2018.

På givende tidspunkt er der kun bestilt én sæson, men hvis serien opnår samme succes som i Skandinavien, vil alle fire sæsoner sandsynligvis blive realiseret på amerikansk.

Vi venter i spænding på at finde ud af, om vi vil forelske os lige så meget i den amerikanske Skam Austin, som vi gjorde i den norske Skam. Vi tvivler.

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF