© Sofie Flinth Bredholt

Kom indenfor i Frederikke Legaards kunstneriske hjem på 39 kvadratmeter

Du kender hende nok bedst for de kunstneriske kager i Den store bagedyst, men vidste du, at Frederikke Legaard har en mindst ligeså detaljerig og forfinet indretningssans?

Hvad har du i dit hjem, som andre ikke har?
“Alle mine værker, materialer og værktøjer. Jeg arbejder hjemmefra, og mit hjem er ofte mit værksted, hvor jeg skriver, maler, bager og arbejder. Så at skabe plads til det hele er noget, jeg har måttet løse.”

Hvad har du senest brugt max. 1.000 kroner på til dit hjem?
“Loft til gulv-gardiner og skinnesystem til dem, som jeg har fundet i IKEA og klippet og syet til. Det er virkelig sjældent, jeg køber ting til over 1.000 kroner. Det er som om, at et benspænd for mig og min indretning er, at det ikke må være for dyrt og helst skal være genbrug. Jeg laver tit ændringer, og af den grund virker det dumt at investere i dyre ting. Jeg har arvet designermøbler og -lamper, fundet dem i storskrald eller købt dem på et loppemarked. Men jeg elsker at bygge ting selv og generelt løse så meget som muligt ved selv at lave eller bygge det. Ligesom hele mit køkken, min seng og mit spisebord, der oprindeligt er et gammelt IKEA-bord, hvor jeg har skåret en ny bordplade til.”

Hvordan vil du beskrive dit hjem?
“Funktionelt og meget småt. Hele min lejlighed er i alt 39 kvadratmeter, og jeg elsker det. Det er verdens største indretningsudfordring, men det er også det, der gør løsningerne unikke og sjove. Eksempelvis agerer det største rum i min lejlighed garderobe om morgenen, atelier om dagen, spisestue om aftenen og soveværelse om natten. Det er kun muligt ved hjælp af gardiner, gode opbevaringsløsninger og den rigtige belysning.

Jeg har ofte meget specifikke idéer omkring stemninger, som involverer farver og ting. Det er sjældent, at jeg får en ‘wow, den potteplanteskjuler er smuk, så den må jeg have’-følelse. Jeg er først nødt til at visualisere, præcis hvor og hvordan den skal bruges, og om den passer med mit sengetæppe, mine bordben og så videre. Derfor bærer min lejlighed hele tiden præg af, at der bliver skiftet ud og lavet om. Sådan har det været, siden jeg var meget, meget lille. Mit værelse hos mine forældre har været vendt på hovedet, malet, tapetseret og indrettet på de vildeste måder hele mit liv. Selv hvis jeg lejer et værelse i tre måneder, kan jeg ikke lade være med at male, hænge ting på væggen og indrette det.”

Hvad er dit bedste indretningstip?
“Tænk altid funktion over skønhed – ofte kommer skønheden frem ved, at noget fungerer. Eksempelvis er min reol i køkkenet udelukkende lavet med tanke på, hvilken slags opbevaring jeg manglede, og hvilke funktioner jeg savnede i mit gamle køkken. Derudover er der ikke noget værre end at have smukke ting, som har en funktion, men ikke kan tåle at blive brugt som for eksempel en virkelig sart bordplade eller en stol, der laver mærker. De slags ting skaber en dårlig og ikke særlig hjemlig følelse, synes jeg.

Et andet tip er god belysning – det er så vigtigt at udnytte det naturlige dagslys bedst muligt. Jeg arbejder hjemme og har flere gange rykket arbejdsstationen rundt for at finde det sted, hvor lyset gav bedst mening. Med hensyn til unaturlig belysning er der ikke noget værre end dårlig belysning, lamper der skærer i øjnene eller trykker rummet og gør det mindre. Jeg har ofte tre til fire lamper tændt i hvert rum samtidig, og afhængigt af sammenhængen kan man slukke en til to af dem og ændre stemningen.”

Hvad er det bedste fund i dit hjem?
“Hvis jeg skal være rigtig kedelig og ærlig, så vil jeg nok sige min opvaskemaskine. Den gør livet så meget lettere og hverdagen rar. Jeg kommer nok til at fortryde at have valgt den, men jeg har aldrig haft en før, og jeg er simpelthen så glad for den.”