© Mathilde augusta dam

Kom med indenfor hos Mathilde Augusta Dam, der indretter sig med franske vintage-fund

Franske antikviteter, unikke lysindfald og uendelige af vintage-historier. Kom med indenfor hos stylist og influencer Mathilde Augusta Dam, der blander skandinavisk minimalisme med fransk vintage-romantik.

Hvad har du senest brugt maksimalt 1.000 kroner på til dit hjem?
"Jeg har senest købt et fransk maleri på Tisvilde loppemarked. Det har den smukkeste antikke indramning og de fineste lyse nuancer. Det oser af historie, håndværk og livskvalitet. I sensommeren glæder jeg mig altid til at berige min lejlighed med sommerens små flea market treasures fra nordkystens loppemarkeder, hvor jeg har sommerhus og nyder en stor del af sommeren."

Hvad har du i dit hjem, som andre ikke har?
"Jeg har købt nogle mærkværdige ting og sager på loppemarkeder i Paris. Små æsker, tegninger og quiltede tæpper. Jeg har en stor forkærlighed for franske antikviteter, og er nok det man kalder Frankofil. Min passion for antikviteter har været med mig fra en meget ung alder, hvilket måske er lidt atypisk. Jeg er enormt draget af håndværket, historien samt det æstetiske udtryk. Jeg samler på franske antikviteter, og i særdeleshed håndlavede rustikke lerfade til dekorationer, lertøjskrukker til pensler, krukker til blomster og skulpturelle indslag til min lejlighed. Alle er helt unikke. Jeg er draget af den lyse- og okkergule glasur, håndværket og historien. Og så elsker jeg at tænke på, at tingene har været brugt i køkkenet før 1900-tallet til marmelade, syltning, konservering og forarbejdning. Sådan har jeg det med mange ting i min lejlighed. Der skal gerne være en lille fortælling. Et minde. En historie. Det er magisk. Og livsbekræftende."

Hvad er dit bedste indretningstip?
"Et godt indretningstip er, aldrig at gå ned på lys eller spejle. Hvis du har fokus på at have nogle varme lyskilder i hjørnerne, så vil du hurtigt kunne skabe en varm og hyggelig atmosfære. Og for at skabe yderligere varme har jeg valgt nogle douche nuancer til overfladerne i min lejlighed – blandt andet Pink Champagne fra File Under Pop Studio og Clutch fra Farrow and Ball. Spejle har ligesom lamper mange praktiske samt æstetiske funktioner i et hjem. Ud over at pynte og være praktiske, er de i stand til at maksimere pladsen i et rum radikalt. Det kan være sjovt at lege med spejle som et alternativ til billeder på væggen. For mig kan spejle næsten ikke blive store nok, og jeg er særligt vild med gamle franske kamin- og vægspejle. Gerne med lidt patina."

Hvad er det bedste fund i dit hjem?
"Det er vigtigt for mig, at mit hjem emmer af varme, personlighed og historie. Af den grund har jeg gennem årene samlet en del små personlige fund, som på hver sin måde har en særlig personlig betydning for mig. Tegninger, kunstværker og små finurlige æsker, som jeg har fundet på markeder i Paris. Jeg har derfor svært ved at nævne ét fund. Et fund som dog har en ekstra særlig betydning for mig, er min senge-gavl med fransk flet. Den er antik og helt unik."