© Emma Krab-Johansen

Sådan renoverede 25-årige Emma sin lejlighed på Vesterbro

Drømmer du om at renovere, men har et begrænset budget? Emma Krab-Johansen giver her sine bedste tips til en budgetvenlig fornyelse af hjemmet.

Hvad er blevet dit yndlingsspot i lejligheden?
"Køkkenet. Spisebordet er et arvestykke, min lillesøster har bygget bænken til os, og lampen over spisebordet var et drømmekøb for mig. Jeg sætter enormt stor pris på alle de historier og relationer, der får lov at snige sig ind over aftensmaden. Køkkenet er der, vi altid hænger ud. Uanset om jeg er alene, eller vi har gæster, så er det mit favoritrum.”

Hvad har været den største udfordring?
"Jacob kan godt lide at have hele planen klar, før vi så meget som drejer en seng, og jeg er helt klart mere en 'lad os bare male det over, hvis vi ikke kan lide det'-type. Så den største udfordring har været at lave en komplet plan for projektet og samtidig give plads til at lave småændringer undervejs.”

Hvad kom mest bag på dig?
"Hvor svage mine arme er, og hvor hurtigt man bliver træt af take-away. Ej, det må være, hvor lang tid maling bør tørre for at holde. Vi havde lige tre uger, hvor vi ikke havde en eneste flade at sætte ting på, og det havde jeg helt sikkert undervurderet.”

Hvad er dine tre bedste tips til andre, der selv overvejer at renovere?

  1. "Hvis man ligesom os vælger at male tre værelser på en gang, som alle skal være flerfarvede, er det virkelig en god idé at lægge en plan. Jeg havde tegnet alle farvekombinationerne op i InDesign, lavet moodboards og i store træk lavet en strategi for rækkefølge og tørretider. Min far har lært mig, at man altid skal starte fra toppen og slutte med paneler som en idiotsikker regel. Man skal huske at male to til tre gange over tapen for at få helt skarpe kanter, og så skal man trække tapen af, så snart man har malet færdig med én farve. Og husk farveprøver, vores paneler i stuen blev en lidt anden grøn, end jeg havde forestillet mig, men jeg er endt med ret godt at kunne lide dem."

  2. "Hvis renoveringen ikke må koste en bondegård, skal man huske at lægge et nogenlunde realistisk budget og lave en prioriteringsliste. Vores maling endte med at blive meget dyrere end forventet, og jeg havde drømt om nye låger på køkkenskabene. I stedet endte vi med at bruge 100 kroner på hyldepapir fra Røverkøb og nogle nye greb, og så kunne de nye låger sagtens undværes. Det samme skete med vores bogreoler i stuen og natborde, hvor vi drømte om den lakerede version fra Montana, men i stedet købte vi de billigste bogkasser, vi kunne finde, og malede dem med rester."

  3. "Helt generelt tror jeg, det er ret vigtigt, at man tager udgangspunkt i de ting, man allerede ejer eller kan finde i genbrug, og så giver det en klat maling. Vi fandt vores vitrineskab på Lauritz til 400 kroner og malede det selv. Til gengæld valgte vi at købe drømmelampen til at hænge over spisebordet, men resten af vores møbler er enten genbrug, arvestykker eller noget, min lillesøster har bygget. Det betyder, at man ikke føler, man lever i en udstilling bagefter. Indrømmet, jeg købte faktisk sofaen fra ny, men det var ikke planen. Den var så fint lyserød, så jeg kunne ikke stå for den.”

Hvad skal man vide, før man begynder at renovere selv?
"Det er meget sjovere, end man tror, og lidt gør også meget. Men det tager også længere tid, end man lige tror, for så bliver det også lidt hyggeligt at drikke et glas vin den dag, man egentlig skulle slibe døre.”

Hvor finder du/har du fundet inspiration til renoveringen og indretningen?
"Der er mange gode steder. Wes Anderson-film er altid geniale til at kigge på farver, og det samme gælder Instagram-profilen Accidental Wes Anderson.

Man kommer også langt med en Pinterest-søgning. Jeg er helt vild med Bloomsbury-stilen og italiensk indretning fra 80’erne, og der kommer altid tonsvis af disse billeder frem. En god måde at finde meget veludførte, men upraktiske indretninger, er at kigge på hotelværelser. Der er virkelig nogle vilde idéer imellem, og alle løsninger er lavet til, at man føler sig komfortabel. Ellers er alt, hvad The Apartment sætter sammen, altid pænt. I forlængelse af mit arbejde, hvor jeg har et lille brand med kvindetøj, bruger jeg helt enormt meget tid på at kigge på farver og print, hvilket også har resulteret i blå gingham-tern på en hel væg i stuen. Jeg tror, at mange af mine idéer og min inspiration er en direkte forlængelse af, hvad vi laver i værkstedet.”