© Plantorama

Planter: 5 planter, der egner sig godt til din altan

Skal du snart gøre altanen forårsklar? Her er 5 fine planter, som straks vil skabe en hyggelig stemning på din altan.

Roser

Roser er nok en af de mest klassiske blomster i de danske haver og terrasser, og med god grund. Blomsten er elegant, nem at passe og egner sig godt til køligere temperaturer. Der findes mange forskellige arter af roser, og du kan frit vælge imellem dem, alt efter hvilke størrelser og farver du synes er flottest. Vi anbefaler arterne flammentanz og westerland, der begge er robuste og kan klatre, hvis du stiller dem op ad et stativ.

Pasning af roser: Roser sætter dybe rødder, så hvis du planter dem på din altan, er det vigtigt, at du giver dem en stor plantekasse at vokse i. Ved plantning klarer de sig særligt godt med lidt gødning, og derefter er det vigtigste, at de får rigeligt med vand. Som tommelfingerregel skal man blot sørge for, at jorden holdes fugtig, men ikke pladdervåd.

Håndplukket til dig

Lavendel

Lavendelbusken er en plante, der begår sig fantastisk godt i det danske vejr. Den er stærk og har en af de mest velkendte og elskede dufte. Derudover blomstrer en plante typisk gennem hele sommeren.

Pasning af lavendel: Planten er en af de nemmere at passe, da den kræver meget lidt vand og foretrækker at stå i jord, der ikke er for våd. Bland eventuelt noget sand i din jordblanding. Lavendel trives dog bedst i store mængder sollys, så hvis din altan står meget i skygge, er dette nok ikke den bedste plante for dig.

Håndplukket til dig

Hortensia

Hortensiaer gør sig bemærket ved deres store klynger af farverige blomster og fås typisk i enten lyserød, lyseblå eller hvid.

Pasning af hortensia: Ligesom roser har hortensiaer brug for en god mængde vand, men selvfølgelig uden at drukne i det. Om sommeren skal en hortensia i krukke have vand cirka hver anden dag. Resten af året nedjusteres denne mængde.

Håndplukket til dig

Rosmarin

Hvis ikke du er til blomster eller bare gerne vil sætte prikken over i'et i din madlavning, er det oplagt at dyrke krydderurter på din altan. Nogle krydderurter klarer sig bedre indendørs, men rosmarin er blandt en af dem, der sagtens kan klare sig på altanen, hvor den desuden kan stå og udsende sin dejlige duft.

Pasning af rosmarin: Rosmarin kan både fungere som indendørs og udendørs plante. Udendørs trives den bedst i lidt blæst og høj sol. Jorden skal helst være kalkrig og næringsfattig og behøver ikke at blive vandet ofte. Bruger du plantens stilke til madlavning, skal du huske at give planten plads til at vokse ud igen. Høst derfor ikke mere end en tredjedel af planten ad gangen.

5. Oliventræ

Selvom oliventræet er bedre kendt i den sydlige del af Europa, har det i stigende grad opnået popularitet i nordligt liggende lande. I koldere vejr vokser de langsommere og bliver dermed sjældent særligt høje, hvilket er en fordel, hvis du har en mindre altan.

Pasning af oliventræ: Ligesom andre planter fra middelhavsområdet har oliventræer ikke godt af for meget vand. Derudover trives de godt i jord med meget ler i. Du kan faktisk købe jordblandinger på de fleste planteskoler, der er specielt egnet til middelhavsplanter, og disse indeholder alle de rigtige næringsstoffer og mineraler til dit oliventræ. Hvis du omplanter det, skal du huske ikke at plante det dybere, end det stod i forvejen, da oliventræer gerne lægger deres rødder tæt på overfladen.