Pak dine gaver ind med furoshiki.
© Forget Me Knot

Furoshiki: Her er årets fineste bæredygtige gaveindpakning

Manger du en god idé til gaveindpakning af julegaverne? Så prøv den fine gaveindpakningsteknik furoshiki, som ikke blot gør gaverne ekstra personlige, men som også er et mere bæredygtigt alternativ til gaveindpakning med papir.

Gaveindpakning til fødselsdags- og julegaver

Når du har fundet den perfekte gave til juleaften eller en fødselsdag, vil du gerne overbringe gaven på bedste vis – og hvordan gør du det bedre end ved at sørge for, at gaveindpakningen er ekstra fin?

Gennem årene har der været mange bud på, hvordan man bedst gør sin gaveindpakning personlig. I år er der dog særligt én type af gaveindpakning, som gør sig bemærket: nemlig furoshiki, som er en flere hundrede år gammel gaveindpakningsteknik fra Japan. Furoshiki er ikke blot en fin løsning på gaveindpakning: Det kan også være et mere bæredygtigt alternativ til gaveindpakning med papir, da materialet kan bruges igen og igen.

Vi guider herunder til, hvad furoshiki er, og hvordan du selv kan lave den fine gaveindpakning til kommende fødselsdags- og julegaver.

Se også årets fineste hæklede julepynt og vores guide til, hvordan du forvandler din Kubus-stage til en adventskrans.

Hvad er furoshiki?

Furoshiki er et stykke traditionelt japansk indpakningsstof, som bliver brugt til at pakke gaver ind og transportere varer i. Basalt set går det ud på, at man bruger stofstykket til at pakke gaver ind ved at binde simple knuder, i stedet for at du skal kæmpe med genstridige stykker tape. Teknikken menes at stamme helt tilbage fra 710 f.v.t., og furoshiki kan have mange forskellige farver og mønstre, som traditionelt blev håndmalet. Fælles for de fleste furoshiki er dog, at de er firkantede og ofte lavet af silke eller bomuld.

Gennem de seneste år har mange i resten af verden også fået øjnene op for furoshiki som gaveindpakning – både på grund af det fine udseende, der kan personliggøres med de mange forskellige mønstre og farver, men måske også på grund af et øget fokus på bæredygtighed – både i garderoben og resten af ens hverdag. Et stykke furoshiki kan nemlig – modsat gaveindpakning af papir – genbruges igen og igen, og hvis furoshiki-stoffet er lavet af bæredygtige materialer, kan det være en langt mere bæredygtig gaveindpakning end papir, der bruges en enkelt gang og derefter smides ud.

LONACRAFTS hos Etsy.com
Blomstret furoshiki
fra 91 kr.

© Etsy

Hvor kan man købe furoshiki?

I dag findes der flere webshops og fysiske butikker, hvor du kan købe det fine furoshiki-gaveindpakning. Skal du finde på gaveindpakning til den næste fødselsdag, juleaften eller måske til en værtindegave, er det derfor oplagt at undersøge, hvor du kan finde et fint stykke furoshiki, der falder i din og modtagerens smag.

Furoshiki er ofte dyrere end eksempelvis papir-gaveindpakning, særligt hvis du vælger furoshiki i silke. Det kan dog alligevel være en god investering i det lange løb, da furoshiki som beskrevet kan bruges igen og igen af enten af dig eller modtageren – og miljøet vil takke dig.

Vi har herunder udvalgt nogle af vores favorit-furoshiki, som er på hylderne nu. Er du ferm på en symaskine, kan du også let selv lave et stykke furoshiki ud af en eller flere stofrester.

Hvordan pakker man gaver ind med furoshiki?

Der findes utallige guides til gaveindpakning med furoshiki på blandt andet YouTube, Instagram, Pinterest og forskellige hjemmesider. Den måde, du pakker gaven ind på, afhænger naturligvis af formen og størrelsen på den ting, du vil pakke ind: Har du eksempelvis brug for et større eller mindre stykke furoshiki, skal stoffet være kvadratisk eller aflangt, og er der en særlig højtid eller begivenhed, du kan tage hensyn til i dit valg af furoshiki-mønster?

Uniqlo har blandt andet lavet denne fine og nemme guide til, hvordan du kan pakke en flaske vin eller champagne ind med furoshiki – perfekt til den næste værtindegave. Ellers er det bare om at Google løs og finde lige præcis den gaveindpakning, der passer dig.

Guide til, hvordan du bruger furoshiki som gaveindpakning.

Få vist Uniqlos guide til, hvordan du pakker en flaske ind med furoshiki, her.

© Uniqlo