Her er lejligheden, du kan pakke sammen og tage med

Det er cool at bo småt. Se, hvordan du kan indrette dit hjem med efterårets smukkeste og mest funktionelle design, så du faktisk kan pakke det sammen "to go"

Måske står du overfor studiestart og er blevet den heldige ejer af en lejlighed, der er lidt mindre, end du drømte om? Måske flytter du meget rundt efter drømmejobbet – eller også er det et bevidst valg for dig at bo småt og minimalistisk?

Fortvivl ej – der er en grund til, at small space living er blevet populært. Hvis du tænker dig godt om, når du vælger møbler og indretter din lejlighed smart, kan du få et super funktionelt hjem, der fylder så lidt, at det kan pakkes sammen og stables på en palle, fortæller indretningsekspert Majken Sørensen. Her får du hendes tips til boligtendensen:

1. Flere funktioner

De vigtigste grundregler for indretningen, når man bor småt, er at vælge møbler med flere funktioner og gerne mobile løsninger som for eksempel klapstole til gæster, stabelbare stole, borde med plads til opbevaring og moduler på hjul, som er lette at flytte rundt på og bruge til forskellige funktioner. Prøv om du kan lade tankerne bag small space living gennemsyre alle de valg, du træffer i indretningen af boligen.

En nem løsning, der kan spare dig for meget plads, er at skifte garderobeskabet ud med et garderobestativ i et let design. For at skabe mere plads til opbevaring kan du bruge en indsats i stof, der fungerer som hylder og let kan foldes sammen, så de intet fylder, hvis du skal flytte eller i perioder har brug for mindre opbevaring. Hvis du bor meget småt, kan dit garderobestativ også fungere som en bøjlestang i entréen, hvor du og dine gæster kan hænge overtøjet.

Overvej også, om du kan indrette i højden. Ofte glemmer vi at udnytte de skjulte kvadratmeter vi rent faktisk har i vores hjem, der er ideelle til opbevaring.

Small space living-tendensen er blevet stor de sidste par år, især fordi folk i høj grad flytter mod de større byer, hvor kvadratmeterpriserne er højere, og vi derfor er nødt til at bo småt.

I fremtiden vil vi se flere folk i alle aldersgrupper flytte ind på færre kvadratmeter – både børnefamilierne og par uden børn, der ønsker at komme ind til byen, for at bo tættere på andre og bruge byens rum og muligheder.

Garderobestativ hos IKEA, 139 kr. // Kasse hos IKEA, 89 kr. // Gulvtæppe os IKEA, 699 kr.

Det kræver orden i klædeskabet at bo småt, så giv dig tid til at rydde op i dit tøj. Tænk over, hvad du rent faktisk går i og overvej, om det er en god idé at give det tøj væk, som du ikke har brugt indenfor det seneste år.

Items, som har en affektionsværdi for dig, eller måske er ting, du kun bruger ved meget specielle lejligheder, for eksempel på skiferien, men gerne vil beholde, kan pakkes ned i kasser og gemmes væk, indtil du får brug for dem igen.

Kasser hos IKEA, 49 kr.

Opbevar dine ting i kasser, der let kan stables. Det skaber orden i lejligheden og gør det let for dig, hvis du skal flytte.

Garderobestativ hos IKEA, 139 kr. //Lampe hos IKEA, 89 kr. // Seng hos IKEA (malet), 199 kr. // Bænk brugt som sengebord hos IKEA, 479 kr.

Tip: Du kan også bruge din bøjlestang som rumdeler, hvis du bor i en etværelses lejlighed.

2. Mini-køkken "to go"

Normalt er køkkenet en af de dyreste ting at opdatere i hjemmet, og hvis du flytter, er det svært at tage drømmekøkkenet med! Men med IKEA's nye minikøkken kan du let indrette et åbent, funktionelt og indbydende køkken, selv om du kun har lidt plads – og du kan tage det med, hvis du flytter!

Indret med flere hylder og brug kroge og beholdere af plast til at holde orden i dit køkkenudstyr. Brug et ekstra rullebord som arbejdsområde, når der er travlt i køkkenet, hvis du er så heldig, at have gæster. Du kan let udvide køkkenet med flere elementer, hvis du flytter til noget større.

3. Smukt og funktionelt

Når du bor småt, skal du især tænke på at have møbler med flere funktioner. En sovesofa er det oplagte valg og heldigvis er det slut med sovesofaer i kedeligt design.

Med IKEA's nye sovesofa Vallentuna kan du få et møbel, der er smukt at se på og perfekt til det lille hjem. Du kan tilføje flere moduler efter behov og vælge et betræk, der matcher din stil. Desuden er der indbygget opbevaring i sofaen.

Sofabord hos IKEA, 369 kr

Tip: Vælg også et sofabord, hvor der er plads til opbevaring og gå efter et luftigt design med glasplade, så dine bøger, vaser og andre yndlingsting virkelig kommer til deres ret. Et bord, der kan skubbes sammen er smart, fordi du kan veksle mellem ekstra bordplads eller gulvplads, alt efter, hvad dit behov er.

4. Strømlinet arbejdsplads

Er du studerende, bliver du glad for at prioritere pladsen til et skrivebord. Det hjælper dig til at få overstået studieopgaverne ved at have en fast arbejdsplads i hjemmet. Men der er sket meget siden den klassiske klods af et skrivebord i mahogni. Moderne skriveborde er små og fine og har mange anvendelsesmuligheder.

Hvis du har brug for mere opbevaringsplads til papirer på dit hjemmekontor, så sæt en stabel af kasser op ved siden af skrivebordet eller vælg en let og praktisk reol i samme stil som skrivebordet.

Tip: Vælg et skrivebord, der også kan bruges til andet end lektier og pynt det med smukke, grønne planter, der giver liv til dit hjem.