Der er oprør på catwalken

Klik, klik, tast, tast og vupti er billeder af modehusenes kollektioner online – et halvt år inden, tøjet kommer i butikkerne. Men noget er ved at ændre sig!

Der går ikke mange minutter, før et catwalk-look bliver til en Instagram-post. Men der går lang tid, inden det samme catwalk-tøj kommer ud i butikkerne. Nu bryder en række mærker med den gamle modeshow-model og giver kunderne, hvad de vil have, med det samme.

“Something’s not right anymore ...” Når de ord kommer fra den prisvindende designer Diane von Furstenberg, gælder det om at høre efter. Især når det handler om den modebranche, hun selv har været en del af siden 70’erne, og når det er sagt i kraft af hendes titel som formand for Council of Fashion Designers of America til branchesiden Women’s Wear Daily.

Citatet handler om måden, designere i dag holder modeshows på, hvor tøjet er et halvt år undervejs fra catwalk til butik, hvor sommertøjet bliver vist tæt på vinteren og omvendt. En måde, der slet ikke passer til den moderne modebranches fart.

Nu gør mærker som Burberry, Tom Ford og Tommy Hilfiger catwalk-oprør mod det etablerede system og leverer shows efter devisen show now, buy now. Fra du ser tøjet på catwalken, til du står med det i prøverummet, går der ikke længere seks måneder. Nærmere seks minutter.

“Vi bruger enorme mængder penge og energi på at opsætte et event, der giver spænding alt for længe i forvejen i forhold til, hvornår kollektionen er tilgængelig for forbrugeren. Vi har levet med en modekalender og et system, der er fra en anden tid. Vores forbrugere i dag vil have en kollektion, der er tilgængelig med det samme,” forklarer Tom Ford i en pressemeddelelse.

Det er Burberrys chefdesigner, Christopher Bailey, enig i:

“Du skaber al den her energi omkring noget, og så lukker du dørene og siger: ‘Glem det indtil videre, for det vil ikke være i butikkerne før om fem-seks måneder’. Og der skal du så skabe al energien igen,” har han sagt til branchebladet Business of Fashion.

Hype afløser hype

Den gamle showmodel er fra før internetæraen. Og den er for langsom. I dag får vi nye indtryk hele tiden gennem sociale medier og nettet. Alting går så stærkt, at hypen omkring en enkelt jakke eller et par sko dør hurtigere ud og bliver afløst af en ny hype.

Vi gider ikke vente et halvt år på, at det outfit, vi lige har set på Instagram, kommer ud i butikkerne. Vi vil have det nu. Ellers dør følelserne for det, og vi glemmer det. Og når tøjet endelig hænger helt nyt på butiksbøjlerne, er der ikke samme rus omkring det. Vi er allerede videre.

Det kan virke ulogisk, at hele systemet overhovedet er bygget op på den måde, men der er en forklaring. Tidligere var modeshows kun for modebranchen. Indkøbere og pressen skulle se de nye tendenser og planlægge deres forretninger derefter.

Det har de sociale medier lavet om på. Nu er billederne fra et show på Instagram, før modellen er nået væk fra catwalken. Modeshows er gået fra at være rene branchebegivenheder til at være for alle – i hvert fald gennem en smartphoneskærm.

Forbrugerne venter ikke på at se det nye tøj i et magasin et halvt år efter showet. De ser det med det samme. Og nu kan de købe det med det samme.

Dårligt nyt for highstreet-kæder

Og hvordan vil mærkerne gøre det helt konkret? Burberrys eksempel handler i den grad om at tilpasse sig tiden. Sidste år fusionerede mærket dets tre linjer til én. Nu har det skåret dets vinter-, sommer- og to pre-season-shows ned til to og desuden kombineret kvinde- og herrekollektionerne i ét show – sidstnævnte er en øvelse, som Gucci i øvrigt også indfører fra næste år.

Burberrys kollektioner bliver sæsonløse uden vinter- og sommerfokus og vil blot hedde February og September. Det er smart i forhold til deres globale kunder, der lever andre steder end i vores vestlige verden med skiftende årstider.

Umiddelbart efter Burberry-showet i London er tøjet klar til køb i butikkerne og på nettet. Det samme gælder hos Tom Ford og Tommy Hilfiger. De får alle brug for en god gang tillid til butikkernes indkøbere, der får lov at se varerne før de forskellige shows for at afgive deres ordrer.

Den nye model er måske et boost til de nævnte designeres forretning, men en kæmpe ulempe for highstreet-kædernes. De har nydt godt af de tidligere seks måneders ventetid, hvor de har masseproduceret næsten rene kopier af designertøjet og solgt det, længe før det originale kom ud. Nu er det forspring taget fra dem – i hvert fald fra nogle mærker.

Andre designere holder fast i den gamle model, eksempelvis Gucci, hvis koncerndirektør ifølge branchesiden WGSN mener, at ventetid skaber begær. Hvad virker? Vi må (for en gangs skyld) vente og se.