Solbriller: sådan renser du dem bedst
© Anna Stokland

Du har nok renset dine solbriller helt forkert

Der er både en rigtig og forkert måde at rense solbriller på. Få et overblik over, hvordan du fjerner snavs uden at ridse brilleglasset

Solbrillesæsonen er skudt i gang og det er tid til at tørre støvet af dine favoritpar.

Men inden du fjerner resterne af solcreme fra sidste sommer – måske ved at puste på glasset og gnide brillerne i trøjen – skal du læse med her. Der findes nemlig rigtige og forkerte måder at rense solbriller på, og hvis du pudser brillerne i dit tøj, vil det medføre ridser.

Her giver vi dig et overblik over, hvordan du bedste renser dine solbriller og hvad du skal undgå.

Rens i vand

Slip for ridser i solbrillernes glas ved at skylle dem i lunkent vand. Det gøres mest effektivt ved at fylde en skål op med vand og tilsætte et par dråber mild opvaskemiddel. Herefter skal du blot dyppe solbrillerne i vandet og fjerne al snavs ved at gnide forsigtigt med fingrene i vandet. Tør derefter solbrillerne med en ren, fnugfri mikrofiberklud.

På farten

Hvis du er på farten og ikke har adgang til en skål med sæbevand, kan du i stedet købe en pakke vådservietter til brilleglas. De koster næsten ingen penge, og servietterne er også velegnede til at rense din smartphones skærm.

Undgå salt

Det er vigtigt, at du aldrig putter ublandet opvaskemiddel direkte på solbrillernes glas. Nogle opvaskemidler – i særdeleshed dem, der indeholder citronsyre – har en slibende effekt grundet deres indhold af salt, hvilket vil ridse brilleglasset. Det samme gælder saltet havvand, der kan skade belægningen på solbrillernes glas.

Rengør stellet først

Den såkaldte næsestøtte og de dele af solbrillestellet, der kommer i kontakt med dit ansigt, bliver mest fedtet. Rengør derfor stellet før du renser linserne, ellers ender du med at sprede snavset fra det fedtede stel.

Undgå eddike

Eddike er glimrende til at rengøre adskillige ting, men dine solbriller er ikke en af dem. Alt, der indeholder ammoniak, blegemiddel eller eddike er fy-fy, da det vil fjerne brilleglassenes belægning. Af samme årsag skal du undgå vinduesrens eller glasrensemiddel, selvom de virker nærliggende at bruge til rens af solbriller.

Vent ikke på, at brillerne bliver rigtigt beskidte

Hvis du har ventet med at gøre dine solbriller rene, indtil de er meget snavsede, er der stor sandsynlighed for, at du gør skade på brilleglassene. Det er derfor vigtigt, at du holder trit med snavset ved at rengøre brillerne med jævne mellemrum.