© Philip Ørneborg

Fra hypet model til succesfuld stylist: “Det er ikke en verden, jeg ønsker at være en del af”

Mød danske Caroline Clante til en snak om at droppe ud af gymnasiet, blive kåret til årets hotteste ansigt af Vogue og vælge modelkarrieren fra

Hvordan kom du i gang som stylist?

“Jeg arbejdede som assistent for den danske stylist Oliver Fussing i et par år, og da han for et par år siden flyttede til London, besluttede jeg mig for selv at arbejde som stylist for både magasiner og kommercielle kunder.”

Hvordan vil du beskrive din stil som stylist?

“Min stil er nok mere undergrund og punket end meget af det, man ser herhjemme, og egentlig passer jeg måske mere ind i London. Den er lidt grov og orienteret mod tidligere tider. Jeg er vild med at sidde og nørde æstetikken i gamle familieportrætter fra 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Mange af mine idéer og måder at instruere modeller på er inspireret af kunstnerne Egon Schiele og Luciano Castelli og har referencer til den musik, jeg lytter til: gammel punk, rock og pop fra 80’erne. Jeg er også meget inspireret af fotografen Cecil Beatons selvportrætter og den tyske kunstner Jürgen Cloud. Jeg beskæftiger mig sjældent med trends, og jeg bruger aldrig andres styling som reference, for jeg vil hellere skabe mine billeder ud fra et originalt udgangspunkt.”

Hvordan blev du så interesseret i kunst?

“Jeg tegnede rigtig meget, da jeg var barn, og på den måde opstod min interesse for kunst. Paul Gauguin var mit store idol, og jeg brugte meget tid på at kopiere hans ting, men også på at tegne nøgne mennesker – både som abstraktioner og mere realistisk.”

Du er gået ud af gymnasiet af to omgange. Var skolen ikke dig?

“Jeg har aldrig været vild med at gå i skole og altid følt mig lidt skæv i forhold til de krav, der er i skolen. Jeg ser egentlig mig selv som ret begavet, men hvis tingene ikke interesserer mig, bliver jeg sløset. Jeg rejste meget og havde mange modeljobs i udlandet, da jeg gik i gymnasiet, og min holdning er, at skolen ikke skal være et bijob – den skal være ens førsteprioritet, ellers er det lige meget. Når jeg tænker over det i dag, er jeg nået længere, end jeg ville have gjort, hvis jeg var blevet i skolen. Mit liv er blevet nemmere og sjovere, og jeg har fået en masse erhvervs- og livserfaring, som jeg ikke ville have fået, hvis jeg var blevet i gymnasiet.”

Da jeg spurgte, om jeg måtte interviewe dig om modebranchen, sagde du, at du ikke rigtigt var en del af den. Hvad mente du med det?

“Det er mere en kunstnerisk side af moden, som jeg dyrker, og trends og mode er egentlig noget af det, jeg prøver at undgå. Det er ikke en verden, jeg ønsker at være en del af. Det, der interesserer mig, er, hvordan man kan style sig selv eller en model og skabe nye karakterer og billeder. Mine idéer kan starte med en person, jeg ser på gaden, der har noget helt særligt over sig, som jeg gerne vil videreudvikle på gennem mit arbejde.”

Hvornår bliver mode interessant?

“I forhold til den kommercielle verden synes jeg, at det er spændende at trykke på andres ‘knapper’ – hos både mine kunder og forbrugerne. At være grænsesøgende, men ikke grænseoverskridende. Det grænseoverskridende har vi modeserier i de internationale modemagasiner til. Jeg ville dog ønske, at vi havde lidt mindre jantelov i den danske modeverden. Jeg føler, vi står stille på modescenen herhjemme og mange af dem, jeg føler er med til at udvikle den, flygter til Paris, London og New York.”

Du har haft en kort, men meget hypet karriere som model, hvor du blandt andet har gået shows for Vetements og Saks Potts, været på forsiden af l’Officiel og er blevet udråbt af Vogue som Københavns hotteste nye ansigt. Hvordan begyndte det?

“Jeg havde min første skydning i december 2015, hvor Wood Wood spurgte, om de måtte bruge mig i en kampagne. Jeg skulle ind og se Star Wars, men endte med at tage forbi dem bagefter, og fotografen Hasse Nielsen var i gang og tog et af de bedste billeder, der nogensinde er taget af mig. Ikke så lang tid efter spurgte Vetements’ stylist Lotto Volcova om jeg ville gå show for Vetements, og derefter kom der flere og flere efterspørgsler på shows og editorials.”

Du har netop valgt at stoppe som model. Hvorfor det?

“Jeg havde aldrig overvejet at blive model, men jeg sagde ja for at få erfaring med større produktioner til magasiner og shows. Nogle af dem, der spurgte mig, var fotografer og stylister, som jeg så op til og gerne ville møde – og så fandt jeg ud af, at jeg var god til at få taget billeder. Det var sjovt at gå Vetements første gang, men anden gang klippede de mig og ændrede min meget karakteristiske frisure. Det tog ret hårdt på både mig og min karriere. Mit bureau har været gode til at caste mig til kampagner og serier, der var kunstneriske, men jeg skyder ikke længere de ting, jeg vil, og jeg kan ikke forholde mig til at være model. Jeg har villet stoppe som model i snart et år, for når alt kommer til alt, er mit udseende og mit hår ikke mit produkt. Jeg går vildt meget op i det og min stil, men det skal ikke være det, der giver mig jobs. Jeg vil bookes for de ting, jeg kan og laver.”

Hvad laver du, når du ikke arbejder?

“Jeg har altid været musiknørd, og jeg tager til mange koncerter med både min mor og mine venner. Jeg elsker David Bowie, The Clash, Elvis, Gary Numan og Bob Dylan. Og så er jeg lige flyttet til Hillerød med mine forældre efter at have boet på Nørrebro hele mit liv. Jeg tror, det er sundt for mig med en periode med lidt mere ro og natur omkring mig, inden jeg flytter tilbage til byen.”

Hvor ser du dig selv om 10 år?

“Jeg vil gerne udvikle min måde at udtrykke mig på. Det skal vokse på mig, hvad og hvor min rolle skal være i forhold til de ting og den branche, jeg beskæftiger mig med. Men jeg har jo også god tid.”

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF