Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer / Pernille Teisbæk

“Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle finde en kæreste i Danmark”

Danmarks største stilikon taler ud om at slippe kontrollen og finde kærligheden

Pernille Teisbæk forstod før mange andre, hvilke muligheder der er i de sociale medier. I dag bruger hun sin viden og status som fashion influencer til at nå hundredtusindvis af følgere og lave samarbejder med internationale modehuse. Samtidig er hun blevet gift, har fået barn og er blevet husejer, og hun skal til at lære den svære balance mellem tilstedeværelsen på de sociale medier og den, der kræves, når hun ligger på et legetæppe fredag aften med sin søn.

Fredag aften var en af de aftener, hvor den danske modebranche var klædt på til stor gallafest midt i København. Det gjaldt bare ikke en af de ellers selvskrevne gæster, 33-årige Pernille Teisbæk, der gennem de sidste ti år har markeret sig som moderedaktør, stylist og blogger og i dag er en af modebranchens mest eftertragtede influencers med næsten 500.000 følgere på Instagram. Hun havde pænt takket nej, for der var noget andet, der trak mere: Sønnen Billy Bjørn på fem måneder, der den aften lå med hende på et legetæppe i villaen på Frederiksberg, som hun lige har overtaget sammen med sin nybagte ægtemand, Phillip Lotko.

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

For bare 2,5 år siden var det umuligt for hende at forestille sig, at hun i dag ville være gift og have barn og hus. For på det tidspunkt gik alting så umådeligt stærkt, at det næsten blev for meget. Pernille Teisbæk var single og lidt mærket af tabt kærlighed, og samtidig løftede streetstylebølgen hende til nye højder. Men så mødte hun Phillip, der stoppede tiden – men også fik den til at gå hurtigt på en anden måde.

“I min tale til min mand ved vores bryllup var mit budskab, at vi skal lære at være mere til stede og nyde det hele lidt mere. Med de sociale medier er vi hele tiden på vej videre og aldrig rigtigt tilstede der, hvor vi er. Jeg har tænkt meget over, at jeg skal øve mig i at tage mig tid til de ting, jeg er i. Nyde at være sammen med min søn.

Han har givet mig et timeout, hvor jeg kan slappe af fredag aften, drikke et glas rødvin og bare være sammen med ham og lege på et legetæppe og ikke være på. Det tror jeg faktisk er den største gave – særligt for sådan en som mig, der lever af de sociale medier,” siger Pernille Teisbæk, her kun tre uger efter at hun blev viet til Phillip under det, som W Magazine kaldte ‘en instagrammers drøm af et bryllup’, og som Vogue.com i skrivende stund netop har foldet ud i en billedserie, hvor alt fra Pernilles perlebesatte Vera Wang-kjole med slæb, hendes hvide Manolo Blahnik- og Céline-stiletter og champagnen til den cremefarvede åbne bil på bryllupsbilledet og gæsternes dresscode – fra all-white til langt til de helt korte cocktailkjoler – var en modeserie værdig.

Hvis man i sit Instagram-feed er bare i nærheden af Pernilles omgangskreds, var det umuligt ikke at følge med fra sidelinjen i brylluppet, der blev holdt på Bornholm. Med hashtagget #lookdelotko kunne man følge med i det tre dage lange program, der ud over smukke gæster, minigolf-turnering, middag og fest viste vielsen i kirken og videoer fra den, hvor en tydeligt bevæget Pernille blev fulgt op ad kirkegulvet af sin storebror, Henrik Teisbæk.

“Jeg har forestillet mig at blive gift, siden jeg var helt lille, og at se Phillip for enden af kirkegulvet var ret specielt. Jeg begyndte at tude, så snart jeg fik øjenkontakt med ham,” fortæller Pernille Teisbæk, efter at hun har hentet kaffe og slået sig ned i en lænestol på sin lokale kaffebar.

“Der var så mange følelser, der gik igennem mig, da jeg kom ind i kirken. Min far døde i en meget ung alder, men jeg følte, at han var med i kirken. Jeg kunne slet ikke se folk, kun Phillip, der stod der og lignede en million, og jeg tænkte over, om jeg nu levede op til det, han havde drømt om. Han har jo haft lige så mange forventninger og tanker, der skulle indfries, som mig.”

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

Tilværelsens nye filtre

For et par år siden var alt med Pernille Teisbæks egne ord ellers ‘ved at stikke af’. Hun havde startet firmaet Social Zoo sammen med sin agent og partner Hannah Løffler Schmidt, hvor de laver internationale samarbejder med brands og repræsenterer andre danske influencers – og de havde hurtigt fået virkelig travlt.

“Men så mødte jeg Phillip, og pludselig var der en, jeg havde lyst til at hænge ud med om aftenen, frem for at tage til en eller anden middag, og det ændrede mine prioriteter,” fortæller Pernille Teisbæk om Phillip Lotko, der er medstifter af det danske moderegntøjsfirma Rains.

“Phillip giver mig ro. Det lyder som en kliché, men han er virkelig en klippe. Han er stærk, ansvarsfuld, sjov og charmerende. Han kan grine lidt af mig og sætte mig på plads, når jeg ikke selv kan finde balancen. Jeg er ret bestemt, og der er ikke så mange, der tør sige noget til mig, og så er det godt, at han kan fortælle mig, når jeg er gået over stregen. Han er en makker for mig, og vi har lavet et rigtigt godt teamwork – særligt hvad angår vores søn.

Det betyder, at vi tit rejser sammen, så jeg kan passe mit arbejde og samtidig være tæt på dem. Jeg er så glad for, at Phillip vil det, og at han med sit job også har mulighed for at rejse med mig. Jeg ved godt, at mit liv er meget anderledes end mange andres, og jeg havde aldrig troet, at jeg skulle finde en kæreste i Danmark – jeg havde ikke regnet med, at nogen her kunne rumme mig. Med Phillip har det bare været så naturligt, og der har ikke på noget tidspunkt været jalousi, hvis jeg for eksempel lige skulle være væk i en uge. Og nu får vi det bare til at fungere med Billy også.”

Dagen efter interviewet skal Pernille Teisbæk til London og lancere den engelske udgave af sin bog Dress Scandinavian (titel), derefter skal hun til Paris, så til Amsterdam, hvor hun skal optræde til en bogfestival, derfra til Stockholm, og så fortsætter det ellers bare med shows, hun skal deltage i, for så er hun i internationalt modeperspektiv for alvor tilbage igen efter fødsel og bryllup. Men selvom hun er tilbage, er tingene helt anderledes denne gang.

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

“Jeg er spændt på, hvordan Billy reagerer på, at jeg er frem og tilbage mellem shows og events, men det må vi tage i stiv arm,” siger Pernille og trækker lidt på skuldrene med et indforstået smil, fordi alle, der har haft med børn at gøre, ved, at de ikke er sådan lige til at planlægge efter.

“Jeg kan godt lide at have kontrol over så meget som muligt. Især fordi jeg, siden jeg var helt lille, har lært, at der er så meget i livet, man ikke kan styre: sygdom, glæde, kærlighed, sorg. Folk kan blive taget fra dig, når du mindst venter det, og blive en del af dit liv på samme måde. Jeg har altid været spirituel og dyrket clairvoyance og den slags, både for at forstå ting og for at være mere åben. Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville have børn, men man ved jo ikke, om man kan få dem.

Da jeg blev gravid, troede jeg simpelthen ikke på det. Jeg tænkte, at det var for godt til at være sandt, og jeg har det stadig sådan, når jeg vågner op med mit livs kærlighed på den ene side og min søn på den anden i vores drømmehus på Frederiksberg, at det er for vildt. Jeg får et stort sug i maven af glæde over, at det her, det har jeg i hvert fald fået lov til at få med.”

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

Den danske pige

Da vi mødes, er det ikke mere end et par dage siden, at Pernille Teisbæk var på forsiden af The Times Magazine, som ‘the woman to follow’. Den amerikanske avis har affejet den hidtil ukronede parisiske stil til fordel for den skandinaviske og i samme åndedrag udråbt Pernille til dronningen heraf.

“Jeg ved ikke, om jeg har noget særligt,” svarer Pernille Teisbæk på spørgsmålet om, hvornår hun vidste, at hun havde noget, der var værd at forfølge.

“Jeg tror i højere grad, at jeg er kendt for en bestemt stil og har rykket på tingene på et tidspunkt, hvor der ikke var så mange andre herhjemme, der forstod, hvad sociale medier, blogs og annoncering på nettet handlede om. Det var jo meget flotte ord i The Times Magazine, men det er ikke sådan, jeg tænker om mig selv. Det er jo bare mig, der render rundt i et par gamacher i min lokale Føtex. Men jeg ved godt, at folk ser anderledes på mig i udlandet, og sådan har det nok altid været. Vi kan noget helt særligt med stil herhjemme, som de beundrer internationalt, og jeg har bare været heldig at være den, der kom frem med budskabet om den skandinaviske stil og den danske pige fra de sociale mediers spæde start.”

Heldig, ja, men man skal ikke grave længe i Pernilles karriere, før det står klart, at held ikke har ført hende hele vejen.

“Siden jeg var cirka ti år gammel, har jeg gået mine egne veje og sat mit eget præg på tingene og ikke mindst mit tøj – det var også der, min interesse for mode begyndte. Jeg begyndte at læse til tandlæge, men jeg var meget mere drevet af modemagasiner og sad og læste dem under forelæsningerne. Dengang var der jo ikke Instagram, men kun magasiner, så når der var gået tre uger, var jeg desperat efter ny inspiration. Jeg begyndte at arbejde som model som 14-årig, og der gik jeg nok lidt mere kritisk til værks end de fleste andre modeller. Jeg havde mange forslag til, hvordan man kunne sætte tøjet sammen. Det var nok også derfor, at den daværende moderedaktør på Woman foreslog, at jeg overtog, da hun stoppede. Jeg greb chancen og sagde ja til jobbet.

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

Jeg har nok arbejdet mere end gennemsnittet og investeret en masse – både tid og penge. Tøj, rejser og modeuger, alt det var jo på egen regning i begyndelsen, fordi jeg gerne ville det. Jeg betaler stadig mange af mine ting og rejser selv, for jeg har ikke lyst til at være i lommen på nogen, hvis det ikke føles naturligt. For mig handler det ikke bare om at blive set til et show, men om at nørde alle detaljerne og atmosfæren. I dag kan jeg godt indimellem tænke: ‘nå, ja, endnu et show’, men jeg er der jo af en årsag – at være til et show giver en meget bedre fornemmelse for, hvordan tøj, sko og smykker er lavet og sat sammen, end når du ser det på billeder,” siger Pernille, der ingen makeup har på og er klædt i et af de look, der kendetegner hende så godt: sorte Totême-gamacher, en stor, mørkeblå strik med gyldne knapper, Gucci-loafers og rækker af diamanter i ørerne under de lyse lokker.

Eksklusivt, men underspillet på den facon, der gør, at hun netop er blevet et ikon for begrebet ‘scandi-cool’. Når Pernille Teisbæk lægger et billede op af sig selv på Instagram, liker tusindvis af mennesker det, og det har betydning for de mærker, hun er iklædt. Men selvom Pernille slænger sig skødesløst, ligger der ofte timer af hårdt arbejde bag et billede.

“Det lyder banalt, men det er det ikke. Der er mange samarbejdspartnere, der skal tages hensyn til og bestemte outfits, der skal bæres på bestemte tidspunkter. Jeg ved, hvor stor en forskel det gør for de mærker, jeg har på, hvis jeg nailer et billede, og jeg går meget op i at gøre det godt. Og jo større det er blevet med mig, jo større forventninger er der også til mig, og jeg ønsker ikke at skuffe nogen.”

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

“På et tidspunkt var det ret overvældende. Fotograferne var nærmest aggressive og på grænsen til at være for meget. Uanset om jeg talte i telefon, pillede næse eller gemte mig i en smøge, var de der. Jeg er på konstant, når jeg er ude, og der er ikke plads til, at jeg får et glas vin for meget om aftenen. Til sidst var jeg så drænet for energi, når jeg kom hjem, at jeg tænkte, at jeg aldrig ville til modeuge igen. Men man bliver på en måde også afhængig af det, og ugen efter står man der så igen: ‘Hey, how are you doing?’. I bund og grund er det jo sjovt, og så er det jo også det, der får forretningen til at løbe rundt.”

Vi skal til at runde af. Pernille Teisbæk skal hjem til Billy Bjørn, der bliver passet af parrets au pair få minutters cykeltur fra kaffebaren. Antallet af beskeder på hendes telefon har fyldt skærmen op. Hvad er Pernille Teisbæks næste store projekter?

“De handler meget om det, der ikke har med mit arbejde at gøre: at dyrke nogle andre værdier. Det er essentielt, at det hele ikke går op i et overfladisk image, der handler om, hvor du er lige nu, og hvad du har på – det er noget, som jeg også håber, at mange af mine kollegaer får lov til at opleve. Jeg er megastolt af mit arbejde, men hvis forholdet til min søn og min mand begynder at skrante, så ved jeg godt, hvor jeg skal skære fra. Og det er den balancegang, som jeg arbejder på at lære at mestre nu.”

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF