
Laura Grubb: “Det er jo viden, som alle med menstruation bør have om deres krop”
Gennem historien er menstruationscyklussen både blevet tiet ihjel og anset som en svaghed. Men cyklussen er noget, vi alle bør have en viden om og større forståelse for – for med den kan vi både forebygge stress, få drømmejobbet og charmere på den næste date, mener cykluseksperten Laura Grubb.
AfVi bør tale mere om menstruation og cyklussen generelt – ikke mindst fordi vores menstruationscyklus kan bruges til at opnå ro og balance i hverdagen, mindske stress og fordre selvkærlighed. Det mener Laura Grubb, som er cyklusekspert og hormonvejleder og dagligt vejleder menstruerende personer til, hvordan de ved hjælp af et bedre kendskab til deres cyklus kan bruge den som et uvurderligt redskab i deres hverdag, der blandt andet kan bidrage til mindre PMS, færre humørsvingninger og en krop og sind i balance.
Forskning viser nemlig, at ens hjerne bogstaveligt talt forandrer sig i løbet af ens cyklus, og at man som konsekvens kan have flere negative tanker i visse perioder. Studiet Anxiety and Rumination Moderate Menstrual Cycle Effects on Mood in Daily Life, der blev publiceret i tidsskriftet Women’s Health i 2015, pegede på, at kvinder, der døjer med angst, kan blive endnu mere angste og irriterede omkring deres menstruation. Et andet studie, In-vivo Dynamics of the Human Hippocampus across the Menstrual Cycle fra 2016, hvor hjerneforskerne bag havde scannet en kvindens hjerne 30 gange på forskellige tidspunkter i hendes cyklus, viste, at hippocampus – et område i hjernen, der spiller en afgørende rolle for eksempel for hukommelse, humør og læring – voksede i størrelse i forbindelse med stigningen af østrogen i kroppen.
Konklusionen var, at vokseværket kan have en betydning for kvinders adfærd – men det er endnu usikkert, på hvilken måde det eventuelt kommer til udtryk.
“Det er jo viden, som alle med menstruation bør have om deres krop. Jeg tror, at vi tidligere har været for dårlige til at tale om det, dels fordi menstruation fortsat er lidt tabubelagt, dels fordi kvindekroppen generelt er understuderet inden for forskningen. Bare se på, hvor meget forskning der findes om impotens i forhold til eksempelvis menstruationssmerter – det er jo helt vildt. Jeg tror, at tiden nu er moden til, at vi endelig taler mere om cyklussen,” siger Laura Grubb.