Laura Grubb: “Det er jo viden, som alle med menstruation bør have om deres krop”

Gennem historien er menstruationscyklussen både blevet tiet ihjel og anset som en svaghed. Men cyklussen er noget, vi alle bør have en viden om og større forståelse for – for med den kan vi både forebygge stress, få drømmejobbet og charmere på den næste date, mener cykluseksperten Laura Grubb.

Laura_Grubb_beskåret

Laura_Grubb_beskåret

© Laura Grubb

Vi bør tale mere om menstruation og cyklussen generelt – ikke mindst fordi vores menstruationscyklus kan bruges til at opnå ro og balance i hverdagen, mindske stress og fordre selvkærlighed. Det mener Laura Grubb, som er cyklusekspert og hormonvejleder og dagligt vejleder menstruerende personer til, hvordan de ved hjælp af et bedre kendskab til deres cyklus kan bruge den som et uvurderligt redskab i deres hverdag, der blandt andet kan bidrage til mindre PMS, færre humørsvingninger og en krop og sind i balance.

Forskning viser nemlig, at ens hjerne bogstaveligt talt forandrer sig i løbet af ens cyklus, og at man som konsekvens kan have flere negative tanker i visse perioder. Studiet Anxiety and Rumination Moderate Menstrual Cycle Effects on Mood in Daily Life, der blev publiceret i tidsskriftet Women’s Health i 2015, pegede på, at kvinder, der døjer med angst, kan blive endnu mere angste og irriterede omkring deres menstruation. Et andet studie, In-vivo Dynamics of the Human Hippocampus across the Menstrual Cycle fra 2016, hvor hjerneforskerne bag havde scannet en kvindens hjerne 30 gange på forskellige tidspunkter i hendes cyklus, viste, at hippocampus – et område i hjernen, der spiller en afgørende rolle for eksempel for hukommelse, humør og læring – voksede i størrelse i forbindelse med stigningen af østrogen i kroppen.

Konklusionen var, at vokseværket kan have en betydning for kvinders adfærd – men det er endnu usikkert, på hvilken måde det eventuelt kommer til udtryk.

“Det er jo viden, som alle med menstruation bør have om deres krop. Jeg tror, at vi tidligere har været for dårlige til at tale om det, dels fordi menstruation fortsat er lidt tabubelagt, dels fordi kvindekroppen generelt er understuderet inden for forskningen. Bare se på, hvor meget forskning der findes om impotens i forhold til eksempelvis menstruationssmerter – det er jo helt vildt. Jeg tror, at tiden nu er moden til, at vi endelig taler mere om cyklussen,” siger Laura Grubb.

COS_2106_GettyImages-743692101
© GETTY IMAGES

MOON

Laura Grubb inddeler cyklussen i fire faser: Menstruating, Opening, Ovulating og Nesting – eller ‘MOON’, som hendes model hedder.

  1. Menstruating-fasen finder sted cirka fra cyklusdag 1-6 og er kendetegnet ved en blødning. Her er alle hormonerne på deres laveste niveau, hvilket betyder, at man kan føle sig træt og have følelsen af at have lyst til at gå i ‘vinterhi’, som Laura Grubb kalder det.
  2. Opening-fasen følger menstruating-fasen, cirka fra dag 7-12 i cyklussen. Her begynder østrogenet at stige, hvilket stimulerer neurotransmitterne dopamin og serotonin, som giver en glædesfølelse og lyst til at være mere udadvendt.
  3. Ovulating – eller ægløsningen – varer fra omkring dag 13-21. Her peaker østrogenet, og kønshormonet testosteron kommer ind i billedet. Det er her, du er i ‘brunst’ – lidt a la hjortene i Dyrehaven om efteråret, men i en mere subtil udgave, fortæller Laura Grubb. Her kan du måske mærke, at du er mere flirtende, har større sexlyst, spiser mindre og generelt føler dig festligere. Både under Opening- og Ovulating-faserne kan du føle en bombastisk energi, og det er derfor for eksempel et godt tidspunkt at igangsætte nye projekter.
  4. Nesting er cyklussens allersidste fase. Her kommer progesteron på bordet, som kan gøre dig mere sulten og træt, ligesom du kan føle dig mere sensitiv. Derefter falder progesteronet og østrogenet – og så starter hele cyklussen forfra. Menstruating- og Nesting-faserne ligner lidt hinanden, i og med, at du kan føle dig indadvendt, følsom og træt. Det er et godt tidspunkt at øve sig i at lytte til kroppen. Hvad har jeg lyst til, og hvad kalder min krop på? Dine hormonniveauer gør, at du har et lavere energiniveau, så brug gerne de perioder til at skabe et pusterum for dig selv.

Se mere til Laura Grubbs arbejde på hendes hjemmeside og Instagram-profil.