Modeekspert gennem årtier: "Jeg elsker at genbruge min garderobe"

Cath Danneskiold-Samsøe har arbejdet med mode og kunst det meste af sit liv – og har en fortid som blandt andet PR ansvarlig for Louis Vuitton. "Jeg har altid købt lidt, godt og tidløst: Jeg en ansvarsfuld modeforbruger, der er ret selvbevidst og uafhængig af trends". Her får du hendes bedste tips til, hvordan du planlægger en ansvarlig 2023 garderobe – og hvorfor hun mener, det giver mening at investere 23.000 kr. i en jakke.

Cath Danneskiold-Samsøe er 64 år, grevinde, mode-connesseur til fingerspidserne og kunstekspert. Hun har en fortid som PR ansvarlig for nogle af de største internationale modehuse som Louis Vuitton og Max Mara, hun har haft sit eget galleri og rådgiver stadig om kunstinvesteringer – og har arbejdet som model i flere årtier.

Har du lagt nogle 'planer' for indholdet af din garderobe i 2023?

"Min garderobe afspejler en livslang relation til mine favorit-designere – både fra de franske og italienske modehuse – samt at jeg er en loyal kunde hos nogle af vores dygtige danske design-talenter."

"Til foråret har jeg lyst til Christian Dior’s kviltede sømands-jakke i hvid polyester, som vil passe rigtigt godt til mange af mine gamle ting. Jeg elsker alt, som er chic men funktionelt, og jeg holder meget af polyester, der er lige så blødt som silke – men som er meget mere slid-stærkt. Den fine jakke er desværre dyr, men den har en klassisk-chic kant, og den kan bruges til mange lejligheder – også med et twist til streetstyle. Jeg kan bruge den med hoodies, baggy low-waist pants og sneakers – men også over en aftenkjole. Jeg ved, at jeg kan bruge den året rundt og have den i mange år."

"Jeg vil også gerne købe en ‘pink-dream’ frakke fra Baum und Pferdgarten, som er i recycled polyester. Jeg har aldrig troet, at pink kan være mig, indtil jeg så den fantastiske frakke…så sig aldrig, aldrig."

"Det allerførste køb vil dog være Balenciaga’s nye Hourglass solbriller, som er lige mig. Jeg er en samler af solbriller og elsker solbriller med kant, da de er med til at stilisere mine outfits på en ny måde og har en stor andel i, at jeg genbruger meget af mit gamle tøj."

Hvad er dit bedste tip til en ‘ansvarlig’ garderobe?

"Vi er jo alle påvirket af klima-problematikken og den store ubalance i verden. Derfor er en god blanding af vintage og nyt mere rigtigt, mere personligt og interessant."

"En ansvarlig garderobe 2023 handler for mig om at bringe klima-nerven frem og i øvrigt være klædt på ubesværet vis, hvor tøjet afspejler ens personlighed og holdninger (naturligvis bør vi klæde os på i forhold til lejligheden og den angivne dress-code)."

"Fremtidens mode vil endnu mere handle om god stil og god smag alene, og ikke så meget om trends – vi vil købe tøjet fra brands, som gør sig umage med at være bæredygtige."

"God smag og høj livskvalitet er subjektiv, men det har altid været forbundet med dannelse samt en ansvarsfuld og troværdig attitude – og dette vil jeg anbefale at tænke på, når man bruger sine ressourcer på tøj i 2023 og fremover."

"Derudover er lidt men lækkert altid vinderen hos mig – når det gælder alt. Et desperat forsøg på at være trendy er helt u-trendy, ligesom et sæsonpræget indkøb af komplette looks med logo på panden ikke tilhører tidens ånd."

"Statementet 'IYKYK' (if you know, you know) har faktisk været en inspiration for en del logo-lovers til at give slip på deres logo-afhængighed – at købe det seneste af det allerdyreste hele tiden blot for at afspejle ens bank-konto er vulgært og helt OFF.
Giv istedet dine gamle, tidløse favoritter en ny chance og tilføj noget nyt, når behovet for et fornyet udtryk trænger sig på – eller send det hele ud til genbrugsforretninger og velgørenhed, så det kan være til glæde for andre."

Hvad vil du gerne købe på udsalg og hvorfor?

“Under januarudsalget kigger jeg blot på homewear hos Georg Jensen og på porcelæn hos Royal Copenhagen – ligesom jeg går til boghandlen, hvor jeg browser i timevis og helst med beroligende musik i ørene.”

“Formatet på udsalg af tøj er desværre blevet helt forvrænget, da udsalgsskiltene næsten står fremme året rundt. Det er tankevækkende og bizart. Under udsalget oplever man tydeligt, at mange modebrands stadigvæk overproducerer massivt, og dette er uforsvarligt for alle parter – og især for vores planet.”

Håndplukket til dig