
Sandt og falsk om jobsamtalen
Er karaktergennemsnittet vigtigt, tæller frivilligt arbejde, og kan dit outfit koste dig jobbet? Vi har fået en ekspert til at be- og afkræfter myter om jobsamtalen
AfJobsamtaler er nervepirrende. Du ved aldrig, hvad du vil blive spurgt ind til, hvordan du skal forberede dig, og hvad du skal have på. Vi har talt med chefkonsulent ved Akademikernes A-kasse, Karen Lundby Nordenbo, der be- og afkræfter myter om jobsamtalen.
Så kan du brillere til din næste jobsamtale med stil, selvtillid og ro i maven.
Karaktergennemsnit betyder ingenting til jobsamtalen – sandt “Når du er inviteret til samtalen, kan du forvente, at du er en kvalificeret kandidat. Det er som regel kun hos de større advokatkontorer eller til graduate-stillinger, der fokuseres på karakterer.”
Uden erfaring får du ikke jobbet – sandt og falsk “Det kan lade sig gøre at få et job, selvom cv'et er sparsomt. Men i langt de fleste tilfælde er der en tendens til, at dimittender med studierelevant erfaring går hurtigere i job. Så fokusér på studiejob, frem for karakterer til din samtale.”
Dit kropssprog betyder meget – sandt “Til jobsamtalen handler det om at skabe en god stemning i rummet. Et trick kan være at spejle den person, du sidder overfor. Hvis hun taler lavt og ikke bruger tydeligt kropssprog, vil det skabe mere tryghed, hvis du skruer lidt ned for dine store armbevægelser og matcher stilen hos den anden.”
Du skal primært fokusere på dig selv til samtalen – sandt “Det er dig og dine kompetencer, det handler om. Min erfaring er, at mange unge kvinder har en tendens til at være argumenterende og appellerende, når de skal sætte ord på deres kompetencer. Vær selvsikker og direkte i din kommunikation, og vis, hvad du kan. Du skal fortælle, hvorfor de skal vælge dig.”
Du skal stalke din interviewperson forud for samtalen – sandt “Det er vigtigt at vide, hvem du skal sidde overfor. Undersøg derfor, på for eksempel Linkedin, hvilken uddannelsesmæssig baggrund interviewpersonen har, hvilken position i virksomheden hun/han besidder, og hvor længe hun/han har været ansat.”