© Sophie Bille Brahe

Sophie Bille Brahe: ''Jeg valgte på en måde ikke selv håndværket, håndværket valgte mig''

Inspirationen i Sophie Bille Brahes eventyrlige smykker finder hun blandt andet i havet, som hun er flyttet i nærheden af, kunsten, som hun omgiver med sig med, og i sin fars blomstrende have. I år kan hun fejre 10 års jubilæum, og det fejrer hun med en helt ny kollektion, som lander på hylderne i dag. Vi har talt med guldsmeden om kollektionen, og om hvad fremtiden byder på.

Hvordan har brandet Sophie Bille Brahe udviklet sig over de seneste 10 år?
"Det har fra start været et ønske for mig at skabe klassiske smykker med et moderne tvist, og det har ikke ændret sig siden da, men kollektionerne har ekspanderet i størrelse. Siden jeg begyndte, har hver kollektion de seneste 10 år været en fortælling, et øjebliksbillede af det sted, jeg var i mit liv. Tidligere kollektioners udtryk har været præget af alt fra havet, som jeg er flyttet i nærheden af, min fars blomstrende have og kunsten, jeg omgiver mig med, til situationer som mine børns fødsler og min fars dødsfald. Denne kollektion repræsenterer selvfølgelig der, hvor jeg er med mit brand i dag: At jeg kan fejre 10 års jubilæum. Og så ser jeg bare frem til at åbne vores nye showroom i slutningen af dette år.”

"Selv når jeg henter min dreng i skolen i dag, er der nogle af mine gamle lærere, der siger, at de stadig har nogle af de øreringe, jeg lavede til dem dengang”

Hvordan føles det at have fået så stor succes, både i Danmark og internationalt?
"Jeg ser det som en stor ære, at folk responderer så godt på mit arbejde, og at jeg kan få lov til at lave det, jeg holder af. Det er selvfølgelig også en stor ting for mig og mit team at have opnået så stor succes, at vi kan få lov til at fejre 10-års jubilæum, men det er ikke noget, jeg tænker over i det daglige, fordi det, siden jeg var barn, har været en naturlig del af mig at skabe. Tilbage i folkeskolen opdagede en lærer, at jeg var mere kreativ end boglig, så hun lavede et lille område til mig, hvor jeg kunne sidde og nørkle med kreative ting. Selv når jeg henter min dreng i skolen i dag, er der nogle af mine gamle lærere, der siger, at de stadig har nogle af de øreringe, jeg lavede til dem dengang. Det at arbejde med et håndværk har jeg fra min far, som var læge. Så man kan sige, at jeg på en måde ikke selv valgte håndværket, håndværket valgte mig.”

Hvad har været din inspiration bag jubilæumskollektionen?
"Jubilæumskollektionen Voyage de Coeur – som betyder ’en rejse med hjertet’ – er en kulmination af den kærlighed, som jeg har til det, jeg laver. Som et konkret symbol på dette, og og ikke mindst på at jubilæumskollektionen betyder noget helt særligt for mig, går hjertet som motiv igennem kollektionen, som dels består af nye items og dels tidligere ikoniske styles, som jeg introducerer på ny. Kollektionen er på mange måder et tegn på den milepæl, jeg har nået, ved at brandet har vækstet og eksisteret i 10 år. Derfor har jeg i kollektionen satset mere og udfordret mig selv ved at gøre brug af større diamanter som en måde at hylde dette på.”

Hvem er Sophie Bille Brahe-kvinden?
"Sophie Bille Brahe-kvinden er en selvstændig kvinde, der har sin egen stil, tror på sig selv og hviler i sig selv. Jeg tager ofte udgangspunkt i den klassiske forståelse af smykker for derefter at tviste det, og derfor designer jeg til kvinder, som har en individuel stil, og som mest af alt ikke lader sig diktere af tidens trends.”

Hvad er dit favoritsmykke fra den nye kollektion?
"Amis de Royale-øreringene. Jeg har altid haft en ting for de lange øreringe, som også er et af mine signaturlooks, og derfor er disse øreringe også en favorit. Hjertemotivet, som også er repræsenteret i øreringene, står centralt i jubilæumskollektionen, og øreringene har en helt særlig betydning for mig, fordi kollektionen hylder 10 år for mit brand.”

Hvordan ser Sophie Bille Brahe ud om 10 år?
"Min drøm er at få lov til at udvide brandet med showrooms i Paris og New York. Jeg vil fortsat arbejde med designs, som er klassiske, moderne og udstråler underspillet luksus, og jeg stræber efter fortsat at gøre meget klassisk design mere moderne ved at ændre på udtryk og former. Det ser man eksempelvis i mine perlekæder, hvor jeg fortolker de klassiske perler og gør udtrykket mere moderne ved at bruge perler, der graduerer i størrelse. Det kommer af, at jeg, da fødte min søn, fik en perlehalskæde af min mor, som var smuk, men som jeg endte med ikke at gå med, fordi den på en måde var for gammeldags.”

Sophie Bille Brahes 3 tips til, hvordan man kan style diamantsmykker til hverdag

  • Style dine smykker til en slidt, hvid t-shirt for at skabe et mere afslappet modspil.
  • Saml alle dine ringe på én hånd, så du ikke har diamanter all over.
  • To øreringe i det ene øre kan gøre et klassik udtryk mere cool og afslappet.