Det skal du overveje, før du køber en vinterjakke

En varm jakke er uundværlig i de kolde måneder, så den skal vælges med omhu. Følg disse tre råd, så er du godt på vej

vinterjakke © Anna Stokland
1 / 3

De sidste par års uundgåelige dunjakke er stadig toprelevant og din mest praktiske ven i de kolde måneder – men hvad skal man holde øje med, når man er på jagt efter den perfekte variant?

Først og fremmest skal du gøre dig bevidst om dunjakkens fyld, da dets kvalitet er afgørende for, hvor varm jakken er.

Vi har søgt råd hos J. Lindebergs Country manager, Ole Holden, der fortæller, hvad man skal holde øje med, når man køber en dunjakke.

vinterjakke © Anna Stokland
2 / 3

HVOR MEGET DUN SKAL DER VÆRE I EN JAKKE, FOR AT DEN ANSES SOM VARM NOK?

“Der vil altid være et blandingsforhold mellem dun og fjer i dunjakker. Dun har en enestående isoleringsevne, og fjer blandes ind for at holde dunene samlet. Fjerene sørger for god fugttransport og -beskyttelse. Mængden af dun kontra fjer er med til at bestemme de varmeisolerende egenskaber, og er forskellige alt efter hvilket behov man har. Personligt mener jeg, at en jakke bør bestå af 80 procent dun før den kan anses for værende varm nok. Jo større andel dun, desto lettere er jakken også,” fortæller Holden, og fortsætter:

“Der findes forskellige kvaliteter dun, der typisk bliver mål i ‘fill power’. Gå efter en jakke med over 600 fp.”

vinterjakke © Anna Stokland
3 / 3

DUN VERSUS SYNTETISK MATERIALE – HVILKET ER MEST BESKYTTENDE, NÅR DET KOMMER TIL REGN OG FUGT?

“Dun har ikke specielt gode varmeegenskaber, når det bliver vådt. Så ‘kollapser’ materialet, hvilket svækker isolationseffekten. Under sådanne forhold vil syntetiske dun være et bedre alternativ. Hvis man vil købe en dunjakke, der skal kunne bruges i områder med meget regn, bør man sørge for, at den er vandtæt, eller meget vandfrastødende, så dunene i jakken ikke bliver våd.”

HVORDAN SKAL MAN VASKE SIN DUNJAKKE?

“Vask jakken med et vaskemiddel beregnet til dun, og put den derefter i tørretumleren med et par tennisboble for at puffe den op igen. Brug kun vaskemiddel beregnet til dun for ikke at ødelægge de naturlige olier som dunene er behandlet med. Opbevar jakken på et køligt sted uden direkte lys,” afslutter Holden.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF

Mere om Mode? Få Costumes nyhedsbrev