Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

36-årige Eva Kruse kommer ofte på Cafe Victor i København, hvor hun er især er glad for deres bøf med bearnaise-sovs. Her er hun i silkeskjorte fra Noir.

Mød direktøren for dansk mode - Eva Kruse

Du får meget mærke i nakken for pengene i Danmark, mener direktør i Danish Fashion Institute og organisator af Copenhagen Fashion Week, Eva Kruse

Arrangerer modeuge

Costume: Hvad er Danish Fashion Institute? Eva: "Det er en netværksorganisation for den danske modebranche. Vores arbejde går ud på at styrke kompetenceudviklingen og netværksdannelsen i dansk mode og at profilere og positionere dansk mode internationalt.
Costume: Hvordan gør I det? Eva: "Det sidste gør vi først og fremmest gennem modeugen. Den vokser hvert år, og der kommer stadig flere modejournalister fra hele verden til København. Vi sørger for at alt fungerer den uge, og at der er de nødvendige servicefunktioner for, at pressen får en god oplevelse. Derudover arrangerer vi seminarer og arrangementer for vores medlemmer og hjælper danske mærker med, hvad de skal gøre for at komme frem i udlandet."

dansk mode

Costume: Hvad kan dansk mode? Eva: "Det er svært at putte i en kasse, men hvis man skal sige noget fælles om dansk mode, kunne man kalde den demokratisk. Det er tilgængeligt tøj, som de fleste kan have råd til at betale, hvor du får rigtig god kvalitet for pengene, og hvor der er noget for alle."
Costume: Hvorfor skal man købe dansk i stedet for internationalt design? Eva: "Du får meget mærke i nakken for pengene i Danmark. Du skal simpelthen betale mindre for at få noget fra en virkelig fed designer i forhold til, hvad de store internationale designere koster."

Modebyer

Costume: Men kan den danske modeuge og København overhovedet følge med modebyer som New York og Milano? Eva: "Vi kan noget, som de andre modeuger ikke kan. Frankring står for haute couturen, England har en spirende undergrund, og Italien har meget bling. Danmark kan det med den demokratiske og brugbare mode. Og vi kan sagtens komme på top 10 over modebyer. Der er plads til os, fordi vi netop er et godt springbræt for nye talenter som Stine Goya eller Annhagen og for de brands, der måske er gamle i Danmark, men ukendte for resten af verden. Det kan være mærker som Bruuns Bazaar eller By Malene Birger."
Costume: Handler det om at få alle de store navne til Danmark? Eva: "Det ville selvfølgelig være fedt at få Marc Jacobs til at lave show her, men jeg tror ikke, at han vil undvære sit show i New York. Så vi skal holde fast i at præsentere noget unikt, noget man ikke kan finde andre steder. Og så i stedet tiltrække stærke nordiske og nordeuropæiske brands som Filippa K eller Acne og vise dem frem for den internationale modepresse."

Stå sammen

Costume: Får du aldrig nok af modeverdenen? Eva: "Jo."
Costume: Hvornår? Eva: "Engang i mellem kan modebranchen i Danmark være meget lille - alle kender alle. Og alle er meget optaget af deres eget brand og vil gerne være det største navn. Det betyder, at det kan være svært for aktørerne i branchen at se ud over deres egen forretning. Og det er jo det, der er mit job. At have et overblik og være med til at tegne de langsigtede visioner for hele branchen. Vi kan ikke brande Danmark som modenation, uden der er stærke brands, der går i front. Og det hjælper jo alle i sidste ende, hvis de, der er succesfulde i udlandet, vel at mærke vil nævne, at de er danske. Men der kan godt være lidt uenighed om, hvem der skal gå forrest, og hvilken historie der skal fortælles."
Costume: Hvordan får man så den danske modeverden til at stå sammen? Eva: "Det er jo en lille verden, hvor alle kender alle. Og selvfølgelig er der en sund konkurrence, men der er også en fællesskabsfølelse og samhørighed. Hos Danish Fashion Institute arbejder vi også meget for at samle branchen på tværs af geografi."

Shoppetaktik

Costume: Hvad gør du, når du får nok af modebranchen? Eva: "Jeg mødes med mine veninder og laver noget helt andet. Taler om politik, børn og mænd, og hvad der nu sker i livet ud over mode. Og ellers tager jeg op i sommerhuset med familien. Så er det virkelig rart at komme ud af stiletterne og bare slappe af med en stak blade."
Costume: Shopper du meget? Eva: "Jeg render ikke ret meget rundt i butikker og ser på tøj. Det har jeg ikke tid til. Men jeg kommer til alle shows under modeugen, så jeg ved, hvad jeg vil have og kan lave et ‘hit and run' i butikkerne."