Nobelprismodtager til Emma Watson: “Jeg er feminist på grund af dig"

Skuespillerinde, stilikon og feministisk forkæmper. Emma Watson inspirerer verden over, og hendes mission har nu også berørt Malala Yousafzai

I Danmark har vi i år kunne fejre 100 år med stemmeret for kvinder, og selvom der er delte meninger om, hvor langt vi er nået i forhold til ligestilling, hører vi til blandt de heldige, sammenlignet med store dele af verden.

Emma Watson har en mission om at ændre folks syn på ligestilling over hele kloden, og hun bruger sin status som skuespiller og stilikon, til at komme fordommene om feminisme til livs.

En af dem, som er blevet inspireret af Emma Watsons mission, er Malala Yousafzai, der fører kampagner for menneskerettigheder og uddannelse i Pakistan, og som sidste år modtog den ærefyldte Nobels Fredspris.

Malala Yousafzai og Emma Watson

Sidste år holdt Emma Watson en rørende tale til FN, hvor hun præsenterede kampagnen He For She, der omhandler ligestilling mellem mænd og kvinder, og talen fik Malala Yousafzai til at genoverveje sin holdning til feminisme:

“Det er et vanskeligt ord. Da jeg hørte det første gang, hørte jeg både negative og positive reaktioner. Jeg tøvede med at tage stilling til, om jeg var feminist eller ej. Efter jeg hørte din tale, besluttede jeg mig for, at der ikke er noget som helst i vejen med at kalde sig selv for feminist. Derfor er jeg en feminist, og vi bør alle være feminister, fordi feminisme er et andet ord for ligestilling," fortalte Malala til Emma Watson.

Emma Watsons He For She-tale til FN

Malala blev skudt af Taliban på vej hjem fra skole i 2012, da hun var blot 15 år gammel, fordi hun havde kritiseret den fundamentalistiske gruppes forbud mod kvinders uddannelse.

Siden da er hun blevet fortaler for, at piger skal have samme adgang til undervisning, som drenge, og sidste år blev hun tildelt Nobels Fredspris for sin indsats.

Emma Watson repræsenterede FN i Uruguay tidligere i år

Malalas ord rørte Emma Watson, der efter interviewet skrev:

“Det mest rørende øjeblik for mig i dag, det var nok, da Malala adresserede spørgsmålet om feminisme. Måske er feminist ikke det letteste ord at bruge, men hun gjorde det alligevel. Jeg har før talt om, hvor kontroversielt et ord, feminisme er i øjeblikket. Vi er alle på vej mod det samme mål. Lad os ikke gøre det til noget skræmmende at sige, du er feminist. Jeg ønsker at gøre dette til en inkluderende bevægelse. Malala og jeg er meget seriøse omkring det, men vi har også brug for dig."

ALT DET DU IKKE VIL GÅ GLIP AF