© CPHFW, Bryndis Thorsteinsdottir

Ny trend omfavner det slidte look

Tøjet skal være hullet, og skoene må gerne være helt udtrådte. Poor core er navnet på den nye trend, som de fleste kan være med på – hvis det vel og mærke falder i din smag.

Slidte jeans og hullede trøjer er i stigende grad begyndt at poppe frem i gadebilledet, i udstillingsvinduerne hos de hypede modebrands og på catwalken – kort sagt alle vejene. Og det er ikke nødvendigvis på grund af en vanskelig økonomisk situation, at folk er begyndt at vise sig frem i lasede og iturevne klæder, men det er snarere noget, der er langt mere vidtomfattende. Modestrømningen vi snakker om er i disse tider blevet (gen)døbt “poor core”, og den omfatter trends, der har sin oprindelse i mindre velhavende miljøer, som bliver adopteret af mere økonomisk privilegerede kredse.

Selvom der er tale om en trend, som særligt bruser frem lige nu, er der bestemt ikke tale om et nyt fænomen. Det er blandt andet set helt tilbage under Den Franske Revolution, hvor den mest velhavende klasse gjorde brug af beklædningsgenstande, som oprindeligt blev brugt af folk, som ikke var lige så godt stillet rent økonomisk. Igen i 1950’erne vakte det røre, da jeans langsomt indtog sin plads i de mere eksklusive kredse, idet denim oprindeligt stammer fra arbejderklassen. Og hvis vi prøver at bevæge os tættere på nutiden kan designer, John Galliano (daværende kreative direktør for Dior), også bruges som eksempel, da han i 2000 brugte de hjemløse som inspiration til vinterkollektionen. Så sent som sidste år kunne kunder hos Balenciaga også købe sneakers med et yderst slidt og udtrådt udseende for over 12.500 kroner.

På vores egen danske mode-hjemmebane, Copenhagen Fashion Week, så vi også brands som Wood Wood og (Di)vision sende modeller ud på catwalken i den omtalte poor core-stil. Vi har et par eksempler med, som du kan se herunder.

Gennem tiden har den såkaldte poor core-stil været omtalt under andre navne – blandt andet homeless chic og gutter punk – og det har afsødt en række forskellige reaktioner. Kritikken er blandt andet gået på, at stilen kan fremstå som et arrogant forsøg på at identificere sig med noget, som man ikke er eller har kendskab til. Omvendt har trenden også fået ros for at bidrage til sløringen af et økonomisk og kulturelt klasseskel, og den kan i nogle tilfælde have et dybere budskab med sig – og her kan designeren bag de slidte sneakers fra Balenciaga, Demna Gvasalia, eksempelvis nævnes. Gvasalia er nemlig selv krigsflygtning, og han bruger nu modescenen som en platform til at tage emner op, som ligger sit hjerte nært.

Kigger man på den bølge af poor core, som vi oplever på nuværende tidspunkt, er det ikke helt utænkeligt, at den kan være forbundet med de økonomiske udfordringer, som har præget den danske befolkning i løbet af det seneste års tid – og det bliver af samme årsag også associeret til den såkaldte “recession core”, som er et udtryk for en tendensen, hvor moden bevæger sig ned ad en minimalistisk og nedtonet vej i takt med stigende økonomisk usikkerhed.

Uanset hvad der ligger bag denne bølge af tøj og sko med gennembrugt udseende, og uanset hvilke dyre modehuse der kommer med deres eksklusive fortolkning, så er der i hvert fald tale om en trend, som alle kan være med på – hvis de har lyst. Vi har her samlet noget inspiration, så du selv kan udforske stilen yderligere.