Har du et par sko, som er for små? Sådan får du for små sko til at passe.
© Anna Stokland

Sådan får du dine sko til at passe, selvom de er for små

Vabler, sår og ømme fødder: Du ejer højst sandsynligt et par sko, som er lidt for små. Vi giver dig fire simple tricks til at udvide dine sko, som vil få dem til at passe perfekt.

Hvordan udvider man sko?

Du kender sikkert scenariet: Du har købt et nyt, flot par sko, som du glæder dig til at hoppe i – men efter kort tid må du konstatere, at skoene simpelthen er for små og gør ondt at have på.

En dag i for små sko er en sikker vej til vabler, sår og ømme fødder – og ikke mindst er det ærgerligt, når et spritnyt par sko ikke er rart at have på. Men før du skiller dig af med sko, der er for små, bør du prøve disse fire nemme tricks, der kan hjælpe dig med at udvide dine sko.

Er det helt specifikt lædersko, du gerne vil have udvidet, kan du læse vores bedste tips til det her. Har du i stedet sko, der knirker, kan du prøve en af disse nemme metoder til at løse problemet.

Her er tre gode tips til at udvide dine sko.
© Anna Stokland

Gør sko større med din hårtørrer og et par tykke sokker

Det første trick til at udvide sko kræver et par tykke sokker, en hårtørrer og en god portion viljestyrke. Tag dine tykkeste strømper på, og hop i skoene, der strammer.

Når du har fået de sko, du vil have udvidet, på, skal du have fat i din hårtørrer. Indstil den på maksimal varme, og blæs på skoene de steder, hvor de strammer. Mens du varmer, skal du bevæge din fod og vrikke med tæerne, så skoens materiale udvides. På den måde skulle du gerne få dine sko til at passe, idet de vil forme sig efter dine fødder.

Udvid dine støvler og andre sko med disse tre nemme metoder.
© Anna Stokland

Brug en plastikpose til at udvide sko

Denne metode er bedst til sko, der strammer på den forreste del af foden.

Alt, du skal bruge, er en plastikpose og vand. Fyld vand cirka to deciliter vand i to plastikposer, afhængigt af størrelsen på de sko, du vil have udvidet. Put en pose med vand ned i hver sko, og sørg for, at de kommer helt ud i spidsen af skoene. Nu skal skoene en tur i fryseren. Lad dem stå natten over, så vandet fryser og udvider sig. Tag posen ud, og dine sko vil passe meget bedre og ikke længere stramme.

Brug kartofler til at udvide sko

Faktisk findes der en helt almindelig madvare, som du måske allerede har i køleskabet, og som du kan bruge til at udvide dine sko: nemlig kartofler.

Til denne metode til at udvide sko skal du bruge to kartofler, som passer med størrelsen på de sko, du vil gøre større – og naturligvis lidt større end skoene, så de kan udvide sig.

Inden du putter kartoflerne ned i skoene, skal du skrælle dem – og form dem gerne efter, hvordan du gerne vil have, at skoene udvider sig. Tør dem af, put en kartoffel i hver sko, og lad dem stå i omkring 12 timer. Og viola – du burde gerne stå med et par sko, som ikke længere strammer!

Gør sko større med dette simple trick.
© Anna Stokland

Få hjælp hos en skomager til at udvide sko, der er for små

Sidst, men bestemt ikke mindst, kan du gå til en professionel skomager, som kan udblokke alle typer sko i både længde og bredde. Det svinger lidt i pris, men det koster omtrent 100 kroner at få udvidet dine sko, så de passer dine fødder bedre.