Sådan finder du det perfekte par jeans

Lavtaljede, boyfriend eller skinny jeans? Hvis du endnu ikke er faldet over de jeans, der er som skabt til dig, vil vores guide hjælpe dig på rette vej

Alt om jeans © Anna Stokland
1 / 7

Alt om jeans

Din garderobe er ikke komplet uden et par gode, klassiske jeans, men efterhånden findes der så mange snit, modeller og mærkværdige denimtrends, at det kan være svært at finde den type jeans, der passer bedst til din kropstype. Ligeledes findes der (heldigvis) også utroligt mange gode jeansbrands, hvoraf de vigtigste er Levi's, Lee, Acne Studios, Re/Done, Diesel, Frame samt danske Wood Wood og Blanche.

Derfor guider vi dig nu igennem de forskellige jeansmodeller, så du lettere kan udvælge din favorit, næste gang der skal shoppes denim.

For at hjælpe dig på vej, kan du her læse om de forskellige typer jeans, størrelser, pasforme og modeller:

Materiale © Anna Stokland
2 / 7

Materiale

Denim

Denim er det materiale, dine jeans er lavet af, og det er et slidstærkt bomuldsmateriale, hvis velkendte blå farve, kommer fra brugen af farvestoffet indigo. Dine denimbukser behøver ikke kun være i den klassiske blå, men findes i alverdens farver.

Stretch denim

Når dine jeans er lavet i stretch denim betyder det, at er fremstillet af en blanding af bomuld og et elastisk materiale. Elastisk denim bruges især til stramme jeans, der ellers ville være meget svære at få af og på.

Stone washed

Når dine jeans er stone washed, betyder det, at de er afbleget med klorin, hvilket giver dem forskellige mønstre og farver, og alt efter hvor meget klorin der er brugt, jo blegere er de.

Lavtaljede jeans © Anna Stokland
3 / 7

Lavtaljede jeans

De lavtaljede jeans er (på godt og ondt) designet til at sidde meget lavt i taljen. Du husker nok 00’ernes berygtede jeans, der var så lavtaljede, at du nogle gange ikke kunne sætte dig uden at vise halvdelen af underbuksen. De seneste sæsoner er de lavtaljede jeans vendt stærkt tilbage med blandt andre danske Ganni i front.

Regular fit © Anna Stokland
4 / 7

Regular fit

Som navnet også afslører, anses denne pasform som den mest normale model, og er skåret på en måde, så den sidder højere end de lavtaljede jeans, men laverede end de højtaljede, som oftest går over navlen.

Straight leg © Anna Stokland
5 / 7

Straight leg

Denne betegnelse bruges om jeans med helt lige ben, som har været fremtrædende de seneste år, men også er en evig klassiker.

Højtaljede jeans © Anna Stokland
6 / 7

Højtaljede jeans

Denne pasform er lavet til at sidde højt og lukkes gerne over eller lige ud for din navle, hvorfor den oftest kommer med en lidt længere lynlås.

Jeansstørrelser © Anna Stokland
7 / 7

Jeansstørrelser

Du har nok bemærket, at dine jeans ikke kommer i størrelse small, medium eller large, men derimod er opgivet i tommer, hvor 1 tomme svarer til 2,54 centimeter. De fleste jeansmærker bruger et dobbelt mål, som eksempelvis 28/32. Det første tal angiver størrelsen i livet, og det andet er længden på benene. Har du købt et par jeans, der enten udvider sig, eller er blevet for stramme, kan du selv let justere pasformen, så de igen sidder perfekt.

Mere om Mode? Få Costumes nyhedsbrev