© ANNA STOKLAND

Denne vinter fokuserer modehusene på en helt bestemt kropsdel

Modehusene hylder tendensen, der er sexet og har attitude.

Kaster man et blik på catwalken denne sæson, er skuldrene uden tvivl den kropsdel, der løber med mest opmærksomhed.

Modehusenes ode til skulderpartiet favner to tendenser: de markante oversized skuldre og de mere underspillede, hvor cut-out detaljer giver kig til kravebenet og off-shoulder toppe og kjoler fremhæver hele skulderpartiet. Resten af looket holdes gerne rent og minimalistisk, så skuldrene bliver et statement i sig selv.

Det er som bekendt ikke første gang, at skuldrene er i fokus i modeverdenen. Hver gang en større feministisk bølge har kendetegnet samfundet, kan det nemlig aflæses ved den voksende skulderstørrelse på jakker, bluser og kjoler.

I første omgang henleder markante skuldre måske tankerne til 1980'ernes overdrevne – og til tider næsten komiske – skulderpude-silhuetter, som tidens karrierekvinder iklædte sig til soundtracket af Dolly Partons storhit 9 to 5.

Men tendensen kan faktisk spores tilbage til start 40'erne, hvor der som følge af krigen var mangel på mænd, hvilket pludselig banede vejen for kvinders indtog på arbejdsmarkedet. Skiftet i kønsrollerne blev så småt også reflekteret i kvindemoden, hvor en af tendenserne var at imitere de traditionelt set brede maskuline skuldre. De brede skuldre illustrerede altså kvindernes nyvunde rolle i arbejdsstyrken. Efter krigen vendte mændene tilbage, og kvinderne blev atter henstillet til husmorrollen. Samtidig blev moden endnu engang ultrafeminin.

Som årene er gået, er de brede skuldre løbende vendt tilbage, og med tiden er de blevet et symbol på kvinders ligestilling. Denne sæson er som sagt ingen undtagelse, hvor de markante skuldre deler opmærksomheden med de mere underspillede.

Hyld dit skulderparti ved at iklæde dig vinterens sensuelle og powerfulde tendens.